Столтенберг в Скопие: Няма членство в НАТО без договор

Той призова македонците да гласуват "за" на референдума за името
Обновена: 6 сеп 2018 19:03 | 6 сеп 2018 19:00,
26
Столтенберг в Скопие: Няма членство в НАТО без договор
Снимка: Reuters

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес в Скопие, че алиансът няма да приеме Република Македония без финализиране на договора със съседна Гърция за промяна на името на бившата югославска република, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Още по темата

Столтенберг се срещна днес с македонския премиер Зоран Заев и му засвидетелства подкрепа за неговата кампания за предстоящия референдум за името на 30 септември.

"Вратата на НАТО е отворена, използвайте шанса на 30 септември", заяви Столтенберг на пресконференция със Заев.

Генералният секретар призова македонците да излязат масово да гласуват "за членство в международната общност с всички предимства, което то дава на страната", предаде агенция МИА.

"Ако приемете споразумението за името, ние ще можем да подпишем протокола за присъединяване още тази зима. Ще имаме министерска среща през февруари и на нея вашият министър на отбраната ще може да седи на масата наравно с всички останали", заяви Столтенберг, цитиран от ТАСС.

Според постигнатото споразумение с Гърция бившата югославска република ще се преименува на Република Северна Македония, за да разсее притесненията на Гърция, че има претенции за територията на едноименната гръцка област или за античното наследство на Гърция.

Западните лидери също подкрепиха кампанията за положителен вот на референдума за името. Австрийският канцлер Себастиан Курц и германският канцлер Ангела Меркел също планират да посетят Скопие в петък и събота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
3
 
! Отговори
Аспарух преди 5 години
Македонците поне,ще имат някакъв избор за или против НАТО.Мисля,че 60/40,ще отхвърлят Името и отам натрапеното им НАТО.Ние избор нямахме!
19
0
 
5
 
! Отговори
Маке преди 5 години
Ке се усер***м,ама нема да се предам !!!
18
1
 
1
 
! Отговори
none преди 5 години
Аз предлагам да я прекръстят на западна България.
17
0
 
5
 
! Отговори
edin преди 5 години
До СатаНАТОНе врат а шия :-). Референдума си е избор между две а понякога и повече алтернативи. Аман от пребоядисани комсомолци, които са писатели а не читатели (като във вица за чукчи).
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ако не е изнудване! Македонците ако са умни ще се обърнат към Русия, тогава ще им се моли тоя същия ***! Но македонците НЕ са умни, за съжаление...(разбира се, говоря за управниците)
15
5
 
3
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
До Бай ОняЗападна Европа е напълно военно импотентна.-----------------Още доста рузки с вини ще закопаем, не е толкова импотентна, колкото си мислиш.
14
3
 
3
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
До edinТези призиви не се ли явяват пряка намеса в изборен процес? Колко съм неграмотен само.--------------Ами неграмотен си, да.Това не е изборен процес, а референдум. И той ти дава информация, а не изказва мнение. Чул ли си нещо са информиран избор?
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия патлажани ще ги набутат у НАТОто и даже се радват.Типични българи.
12
1
 
10
 
! Отговори
ИЗТЪКА ПЛАТНОТО... преди 5 години
ЗОРАН ЗАЕВ ВЕЧЕ НЯМА НУЖДА ОТ ПОСРЕДНИЧЕСТВОТО НА БОРИСОВ. ТОВА СТАНА ЯСНО, КОГАТО НЕ ГО ПОКАНИХА НА ПОДПИСВАНЕТО НА ДОГОВОРА ЗА ИМЕТО НА МАКЕДОНИЯ.И СЕГА ВЕЧЕ СИ КОМУНИКИРА ДИРЕКТНО И СЪС СТОЛТЕНБЕРГ, А СКОРО И МЕРКЕЛ ЩЕ БЪДЕ В СКОПИЕ.
11
3
 
19
 
! Отговори
za RU преди 5 години
Русия е велика, Крим е руски, свикнаха ли западните лицемери от Америка, Англия и Франция и слугите им в България!!!
10
4
 
17
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Всъщност македонците имат нужда само от членство в ЕС,за да имат къде да бягат(като нас).Членството в НАТО е от полза само за шиптърите-ще ускори и ще им гарантира завладяването на цяла Македония.Обаче членството в тия две организации върви задължително заедно...Може да се каже,че Македония е обречена,идва Югоизточна Албания!
9
4
 
14
 
! Отговори
edin преди 5 години
Тези призиви не се ли явяват пряка намеса в изборен процес? Колко съм неграмотен само. Прогресивното човечество ВИНАГИ има право да се намесва във всичко. Ако обаче някоя диктатура изкаже мнение това е НЕДУПУСТИМА намеса във вътрешните работи на суверена държава. Пак не съм си научили урока по ПОЛИТкоректност.
8
0
 
14
 
! Отговори
cky2kbg преди 5 години
До АнонименПоловината имат българско гражданство
7
0
 
14
 
! Отговори
cky2kbg преди 5 години
Заю Заев какво ще прави сега ?
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изборът на комшиите е дали да си купят фабрика на 8 септември или да се поослушат още малко до пренареждането на пластовете.
5
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нато - машина за разходи без никаква нужда. Тоя за какво взема заплата, да джафка по Русия
4
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жал ми е за макетата! Вместо морков - две тояги! Хем грозното име, хем "солидарно"ов кюпа!
3
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САТАНАТО ще се разпадне много скоро, търсят *** да си платят сметката за разпада на НАТО краварите вече не щат да бухат кинти в тая финансова пирамида .
2
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонците, ще гласуват ДА. В момента има живот само в ЕС. Извън него всипко е изолирано и блато . Както беше тук преди 2007. Тежък избор, но по-малкото зло.
1
8
 
19
 
! Отговори
Бай Оня преди 5 години
Между *** и наковалнята, членството в НАТО е вредно за българщината изобщо, но пък още по-вредно е обвързването на Скопие със Сърбия! Така или иначе, в скоро време НАТО ще се саморазпадне, след като Турция го напусне. Западна Европа е напълно военно импотентна.