Търговията с територии на Балканите е лоша идея

Пардю: Етнически конфликти с промяна на граници не се решават
40
Търговията с територии на Балканите е лоша идея
Джеймс Пардю по време на престоя му у нас. Снимка: Булфото, архив

Сърбия и Косово имат шанс да бъдат приети в ЕС, ако разрешат конфликта помежду си. Предлаганата размяна на територии трябва да донесе мир, но всъщност ще създаде нови проблеми, твърди Джеймс Пардю в коментар за "Дойче Веле".

Американската дипломация на Балканите (от Дейтънското споразумение в Босна през 1995 година до обявяването на независимостта на Косово през 2008 г.) никога не е преследвала идеята за корекции на границите в района след разпадането на Югославия. Вместо това Вашингтон винаги е настоявал за решаването на етническите проблеми с инструментите на демокрацията.

Водените от САЩ практически разговори бяха достатъчно трудни, така че безкрайните проблеми не биваше да бъдат обременявани с дискусия и за националните граници. Участниците в преговорите за Охридското споразумение, което предотврати етнически мотивирана гражданска война в Македония, никога не са имали предвид териториалното разделение като решение на проблемите. Охридското споразумение се базира на един основен принцип, а именно, че "няма териториални решения за етническите въпроси".

Само в Дейтънското споразумение САЩ запазиха една част от идеята за разделение като допуснаха в рамките на общата държава Босна и Херцеговина съществуването на двете образувания "Република Сръбска" и "Федерация Босна и Херцеговина". Но това разделение на народностните групи само задълбочи етническото напрежение и разединение и насърчи външните намеси във вътрешните работи на Босна и Херцеговина.

Нещо повече от мъничко расизъм

За съжаление и днес все някой стига до идеята за промяна на националните граници, за да разреши етническите конфликти. Последното предложение, което очевидно е привлекателно за Прищина, предвижда размяна на част от Северно Косово отвъд реката Ибар, където живеят много сърби, срещу парче земя от Прешевската долина в Южна Сърбия, населена предимно с албанци. Тази размяна на територии трябва да проправи пътя на Сърбия и Косово към ЕС.

Търговията с територии обаче е лоша идея. Новото прокарване на граници за решаването на етнически конфликти е отживяла практика от колониалното време, която цели създаването на етнически чисти територии. Концепцията отговаря на мисленето на националистите и е нещо повече от мъничко расизъм. Освен това тази концепция никога не е допринасяла в миналото за намаляване на етническите напрежения. Едва ли това ще стане и сега. Какво ще стане със сърбите, които живеят в други региони на Косово? Какво ще стане със сърбите в Прешевската долина и с албанците, които живеят в Северно Косово или имат имоти там?

В интерес на Русия

Подобна размяна на територии между Косово и Сърбия вероятно ще доведе до още по-голяма нестабилност в региона. Ако предложението се осъществи, тогава сърбите и Република Сръбска в Босна със сигурност ще започнат да назовават и други територии, които подлежат на размяна.

Непрекъснатите усилия на Русия да насърчава нестабилността на Балканите е още една причина да бъдем особено внимателни при размяната на територии между Косово и Сърбия. От гледна точка на афинитета на Белград към Москва и усилията на Русия да сее раздор на Балканите, идеята за ново начертаване на границите пасва отлично на руската стратегия за подкопаване на демокрацията и стабилността на региона. Частичните корекции на границите на Балканите пасват отлично и на подхода на Русия към Грузия и Украйна.

За съжаление егоцентричната американска администрация на Тръмп изобщо не се интересува от важните въпроси в Европа. Републиканските американски правителства никога на се показвали голям интерес към Балканите. Но сегашната администрация на Тръмп надмина всички. Сегашният съветник по въпросите на националната сигурност Джон Болтън по ирония на съдбата обяви точно в Киев, че САЩ нямало да се противопоставят на размяната на територии между Косово и Сърбия.

Основни принципи на демокрацията

Тегленето на нови линии по географската карта винаги изглежда като просто решение. Това обаче не е така. Положението на останалите да живеят в Косово сърби и на живеещите в Сърбия албанци само ще разпали нови конфликти. Вероятно Косово ще изисква пълното признаване на своя суверенитет и отделянето от Сърбия още преди да е постигнато някакво съгласие. Трябва да бъде решен и въпросът за сръбския достъп до историческите места в Косово. Въпросите, по които трябва да се преговаря, са доста щекотливи и няма гаранция, че двете страни ще се споразумеят.

Ако се стигне дотам, това ще бъде отстъпление от демократичния принцип за равноправието на всички граждани и завръщане към алтернативната концепция за териториално разделение на етническите групи за намаляване на етническите напрежения. Осъществяването на основните принципи на демокрацията за равни права и равни шансове за всички граждани може да продължи дълго и да изисква много енергия за подобряването на етническите отношения в един регион. Но в дългосрочна перспектива предлаганото от демокрацията равно третиране на всички граждани е значително по-добър и по-стабилен вариант за решаване на етническите напрежения, отколкото промяната на границите.

Джеймс Пардю е сред най-активните участници в преговорите за постигането на мир на Балканите след разпада на Югославия. По лично настояване на Ричард Холбрук той е включен в преговорите, довели до сключването на Дейтънското мирно споразумение през 1995 година. В периода 2002 - 2005 г. той е посланик на САЩ в София.


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
Американ преди 7 месеца
Това на снимката дрънка rлynocти. За скоростно решаване на проблема или ще раменят територии, или население. Първото става много по-бързо и лесно. И няма нищо лошо ако и двете страни са съгласни. Независимо от мераците на педокраците..
28
2
 
9
 
! Отговори
истината преди 7 месеца
До Анонимен 17

Много стар, резонен въпрос. Тия агресори навсякъде по света са се разчекнали, предизвикват кървави размирици, диктуват на малките продажни, изостанали държави, смучат ги, продават им оръжие, заставят ги да дават на безценица ценни материални ресурси... Затова са богати, перчат се с мръсното си богатство, но всъщност живеят полупобъркан живот - личи по холивудската им продукция - агресивна побърканост.
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Вашингтон винаги е настоявал за решаването на етническите проблеми с инструментите на демокрацията."
ХАХАХА!
Особено след като разпарчетоса единствената силна държава на Балканите - Югославия - отдавнашна мечта и цел на безскрупулния Запад. А след това бомбардира Белград, за постигане на "мир", затова поуби 2-3000 воеенопрестъпници - деца, жени, старци...
Навици за убийства ... но на чужди, не на своя земя. Така избиват страшния си нагон...
26
4
 
0
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 7 месеца
Наистина е лошампион идея.И за признаването на Македония си има причина-знаете че нито Гърция,нито Сърбия ще ни я върнататък. Затова ако е независима е наш плюс-възможност за културни центрове,учебници и е Добър вариант.
25
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Косово е сръбско, така както Македония е българска, така както Одринска Тракия е българска, излазът на Бяло море ни е отнет с 99 годишен договор, който изтече.
Кой разпарчетоса Санстефанска България и ни отне чисто български територии? Тъй наречените Велики сили, барабар с Русия. А Великите сили станаха велики, защото оставиха България сама да се изправи срещу турското нашествие и се развиваха, докато България бе поробена. Велика е България, че пак възкръсна и ще бъде пак велика с Божията помощ.
24
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Ала_Бала
Кашата я забърка Милошевич и великосръбската мегаломания. А 1999г. Милошевич прогони шиптърите към Македония и България. Добре, че Костов не ги допусна на Бг територия.
23
2
 
16
 
! Отговори
Ала_Бала преди 7 месеца
Кой забърка тази каша в Югославия! Имаше една кривокрака проклета бабичка и един многообещаващ млад премиер на Великобритания. Кой бомбардира с обеднен уран. Колко войници заболяха тогава! Трябва да се седне на една голяма кръгла маса и държавите на Балканския полуостров да си оправят границите според етническия състав. Великите сили да не присъстват на тези преговори и да не чертаят с моливи граници и да пишат % . Всики бъкотии на Б П-в са забъркани от тях.
22
9
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 7 месеца
До Анонимен

Виденовата зима беше 1996г., а коридора за Югославия 1999 г. бре комуняго!
21
9
 
22
 
! Отговори
Няма да забравим преди 7 месеца
До Анонимен
Виденовата зима я предизвикаха другарите от БКП и ДС. Ограбиха 12 банки, а хората гладуваха. Министър Чичибаба и Премянов изнесоха държавния резерв и житото. Нямаше хляб в магазина. Заплатата 5 долара, пенсията 3.
20
11
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нали знаете, че Виденовата зима не беше предизвикана от правителството на Виденов, а от САЩ поради фактът, че не им се харесваше кой е на власт? Помните и как се зае да изплаща външния дълг, нямаше изгледи да даде на Вашингтон въздушен коридор към Югославия и изведнъж в рамките на 2 седмици доларът скочи с няколко нули спрямо лева? По същата схема в момента атакуват турската лира.
19
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пардю: Етнически конфликти с промяна на граници не се решават
Това го има в кратката Ви история,като държава.
Приложили ли сте го спрямо местните индианци.
Избили сте милиони за да стане на ващо.
18
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Американската дипломация на Балканите (от Дейтънското споразумение в Босна през 1995 година до обявяването на независимостта на Косово през 2008 г.) никога не е преследвала идеята за корекции на границите в района след разпадането на Югославия."

Правилно, "корекциите на границите в района" не са дело на американската дипломация, а на американската военна стратегия.
17
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Извинявам се, но какво общо имат американските прасета с Балканите, че да се изживяват като последна инстанция в местните отношения?
16
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Разбира се, че трябва да се прекроят границите и да се прочисти етнически новата територия. В противен случай скакалците дето се ду**т по цел ден ще завземат всичко-което е и основната цел на сатанистите фащ
15
7
 
23
 
! Отговори
Православен преди 7 месеца
До Край
Хей Пърдю ... кой разпокъса Югославия !!!! Браво обаче на Сърбите, че не обръщат гръб на Русия ... ние винаги сме били на грешната страна .... от край време -:(:(:(:( Косово е по-Сръбско от която и друга територия на Югославия. Толерантността води до това ... загуба на територия и жертви. Сега Макетата са на път и те да загубят територия. Не се ли разбра вече и от бебетата, че САЩ се слагати на Рияд и създават проблеми с исляма в Европа !!!
14
2
 
24
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 7 месеца
Внимание!От Руското министерство на отбраната предупредиха ,американските терористи в Идлиб са във финалната фаза на изгтовяне на поредната провокация със химическо оръжие .Бдете хора очака ни поредния западен хибриден цирк!
13
9
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 7 месеца
Другарят Пръдлю умишлено пропуска да спомене, че сърби и косовци могат да се разберат по всички въпроси само ако пренебрегнат посредниците САЩ и Русия. Защото е очеизвадно, че янките и ватенките играят в един отбор, въпреки че на хартия са опоненти.
12
3
 
35
 
! Отговори
Край преди 7 месеца
Русия сеела раздор на Балканите. Брех мари божкеле. Русия ли направи нова "държава" на албанците на територията на Сърбия. Да се създават етнически чисти територии било расизъм и национализъм- според янкито. Ми що тогава албанците не си живееха в Сърбия. Сърбия е в пъти по-демократична от САЩ. А пък от тази нарко-държава Косово пък да не говирим.
11
1
 
32
 
! Отговори
тато преди 7 месеца
Този Пръдльо се прави на умник ,в интерес на САЩ е в Сръбско да има албанци, които са контролирани от янките и лесно се манипулират , затова искат да има албанци в Сърбия, които винаги ще са повод за намеса.
10
0
 
39
 
! Отговори
Позор преди 7 месеца
И кой го казва,представител на страната която сътвори тази касапница и разделение на Балканите!!!