Столтенберг: Протоколът за Скопие в НАТО – до средата на 2019 г.

Не е възможно "Не" на договора с Гърция и "Да" на НАТО!
10 сеп 2018 12:45, Елка Василева
12
Столтенберг: Протоколът за Скопие в НАТО – до средата на 2019 г.
Йенс Столтенберг. Снимка: архив, Reuters

Протоколът за присъединяване на Скопие към НАТО може да бъде подписан през първата половина на 2019 г., казва генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за атинския "Катимерини", публикувано днес в електронното издание на вестника.

Същевременно Столтенберг изпраща категорично послание към Атина и към Скопие за необходимостта да спазят договореностите от Преспанското споразумение за името на Република Македония от 17 юни.

Столтенберг подчертава, че ако споразумението не бъде одобрено на референдума в Република Македония на 30 септември и не бъдат извършени договорените промени в конституцията на страната, Скопие няма да може да се присъедини към НАТО.

Същевременно обаче генералният секретар на НАТО заявява, че споразумението обвързва и Атина и предупреждава, че евентуално отхвърляне на договореностите от гръцкия парламент ще има последствия за международното доверие към Гърция.

Още по темата

Столтенберг казва, че е бил много ясен в Скопие, че не трябва да съществуват илюзии, че може да се каже "не" на споразумението и "да" на НАТО. "Трябва да се избегне всяко недоразумение, че има път към НАТО без разрешаване на спора за името", казва Столтенберг пред гръцкия вестник.

Генералният секретар на НАТО изразява увереност, че Гърция ще спази ангажиментите си по споразумението, защото "доверието към Гърция в международната общност зависи, естествено, от това дали ще остане вярна на международните спогодби, които е сключила".

"Смятам, че можем да завършим процедурата по ратификацията (на споразумението - б.ред.) и да подпишем протокола за присъединяване на Бившата югославска република Македония в НАТО преди изборите (в Гърция), през първата половина на следващата година. Зависи кога БЮРМ може да приложи промените в конституцията си. Казаха ми, че могат да го направят в началото на следващата година и малко след това можем да подпишем протокола за присъединяване", казва Столтенберг.

На въпрос дали има някакви гаранции за Гърция, ако след година-две в Скопие дойде на власт друго правителство, подобно на това на Никола Груевски, и отмени промените в конституцията, Столтенберг отговаря, че в международните отношения е обичайно да се подписват споразумения, основани на един минимум от доверие и че без такова доверие не би могло да има никакви спогодби и никакъв напредък в отношенията между две страни. Генералният секретар на НАТО дава пример с други балкански страни, които са се присъединили вече към НАТО и са спазили ангажиментите, които са поели.

Помолен да коментира гръцко-турските отношения, Столтенберг подчертава значението на двете страни за колективната отбрана на Северноатлантическия пакт и на необходимостта да бъде избягвано напрежение между тях. В тази връзка генералният секретар изтъква ролята на НАТО като платформа за диалог и преки контакти.

Столтенберг очертава и значението на присъствието на НАТО в Егейско море, което в момента е с осем кораба, за спазването на споразумението между ЕС и Турция за връщането на мигранти, за откриването на плавателни съдове, които ги превозват, и за сближаването между ЕС и Турция.

Вестникът на два пъти задава на Столтенберг въпроса дали в случай на нападение от Турция към Гърция НАТО ще задейства член 5 от учредителния си договор и съюзниците ще се притекат на помощ на Гърция. И двата пъти Столтенберг не отговаря категорично на въпроса, а заявява, че НАТО е основана преди всичко за посрещане на външни за пакта заплахи и предизвикателства, че наред със значението си за отбраната и военното сдържане играе огромна роля в борбата с международния тероризъм, че оказва голяма помощ за управлението на миграционната и бежанската криза и че е много важно да бъде избегната евентуалността да се изправи срещу ситуация на действителен сблъсък между съюзници в Пакта.

На въпрос дали е обезпокоен от нестабилността на Балканите и как гледа на възможността Сърбия и Косово да се споразумеят за размяна на територии, Столтенберг подчертава успехите на разширяването на НАТО в региона и приноса му за прекратяването на войните и откритите сблъсъци на Балканите.

По отношение на Косово той заявява, че НАТО ще остане там, защото присъствието й допринася за стабилизирането на целия регион. "Приветстваме диалога между Прищина и Белград, за да може да бъде отговорено на предизвикателствата, свързани с Косово", казва генералният секретар на НАТО, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Ала-Бала преди 5 години
Вместо да се правят тези сложни договори и врътки с името, можеше да стсне много по-лесно. Македония да се присъедини към България, без албанската част.
8
2
 
2
 
! Отговори
93824 преди 5 години
Ъъ, това не се ли нарича вмешателство в изборния процес на суверенна държава или това е демократично пък някой други не са?
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 2019-та Скопие ще е албански пограничен град. Не знам какво е имал предвид Столтенберг. Вероятно и той...
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я се разкарайте бе................до средата на 2019 от отан-чето ще остане само "о"-то!!!!!
5
2
 
5
 
! Отговори
Дана Интернешънъл преди 5 години
Неуважаеми антички гюбреядци, ЕС ще видите на 31 февруари, в разгара на знойното куково лято, по време на цъфтежа на налъмите и малко преди крушобера на върбите, непосредствено след семинара на розовите слонове в Джайпур и световното първенство по бръснене на кьосета в Тел Авив.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как може да се говори изобщо за приемането в НАТО на една психически и исторически неуравновесена държава. Та нейното наличие в НАТО ще доведе до нечувани сътресения на Балканите! Това ли иска НАТО? Май че - ДА! Ако не е това - то значи на самото ръководство и поддръжници на НАТО нещо с менталността не е в ред.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Да бе, САЩ тъкмо това щяха да направят. Вече бяха подготвили предвода на парите особено пък за нас. Та те от такива шмyгльовци с комnpaдорско управление като нас правят своето високо жизнено равнище. А нас нашите управници ни хранят виртуално с най-вкусните храни. И ни обработват като чели сме малoyмни, че сме много, ама много добре, особено чрез оня, потурестия глупоуст калпаклия с карамфила на челото.
2
4
 
4
 
! Отговори
Миленко Неделковски преди 5 години
НАТО през крив, ама турбокрив македоооонски макарон.
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо на САЩ са нужни 20 държави да се опазят от СК ? САЩ да плащат 2% от БВП-то си на всяка старана членка на НАТО или да излизат от НАТО и да си платят наема за военните бази.