Македонска реч в ЕП! Заев заговори за Борисов, българско малцинство...

Той бе поканен да говори дни преди референдума за името
13 сеп 2018 19:15, Екип на Dnes.bg
170
Македонска реч в ЕП! Заев заговори за Борисов, българско малцинство...
Архив: Булфото

Македонският премиер Зоран Заев държа днес за първи път реч в Европейския парламент на македонски език. Той бе поканен от институцията да говори преди насрочения за 30 септември референдум за споразумението за името на страната с Гърция.

Атина и Скопие се договориха през юни Бившата югославска република Македония да вземе името Република Северна Македония.

"Знаем какъв е залогът и какви са ползите. Знаем, че това е пропускът ни за ЕС и за НАТО", заяви премиерът, говорейки за предстоящото допитване и подчерта, че независимостта на Македония може да бъде гарантирана, само ако тя стане част от двете организации.

Заев каза, че страната му е горда от споразуменията, постигнати с България и с Гърция и благодари на Бойко Борисов и на Алексис Ципрас за тях.

Той добави, че Скопие и Атина са направили взаимни отстъпки, за да решат 25-годишния спор за името, който блокираше македонското членство в ЕС и в НАТО и посочи, че те свалят пречките пред бъдещето на страната му.

Македонският премиер заяви, че всички малцинства в страната, сред тях и българското, разбират вярват в европейското бъдеще на страната си.

Заев посочи, че в Македония живеят 9 национални общности, включително египтяни и българи и турци.

"Вярвам, че референдумът ще успее и гражданите ще дадат гласа си за европейското бъдеще на Македония", заяви премиерът Заев в Страсбург.

Председателят на Европарламента Антонио Таяни изрази подкрепа за Заев и за референдума за името, а европейските социалисти призоваха ЕНП да убеди сестринската си партия ВМРО на Никола Груевски да се откаже от бойкота на гласуването.

Референдумът за името на 30 септември е втори в историята на Македония, след допитването от 1991 г. за независимостта на страната.

Междувременно, евродепутатите дадоха зелена светлина за свалянето на визите за Косово. Прищина е единствената държава в Европа за чиито граждани се изискват визи за пътуване в ЕС. Окончателното решение обаче е на страните членки.

През пролетта Германия и Холандия изразиха резерви към безвизовото пътуване заради високия процент нелегална имиграция от страната и престъпната дейност на косовски банди на територията на Съюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
10
 
! Отговори
Божил преди 5 години
Според жуpнaлятa от Днес.бг Заев е забравил родния си Български и внезапно е проговорил на някакъв нов неизвестен за народа ни език!
121
2
 
12
 
! Отговори
бе, преди 5 години
При 2 милиона население 9 национални общности,та чак египетска, а може би и марсианска ...то макета колко са.Само Заев и онзи които унищожаваше българските паметници.
120
1
 
17
 
! Отговори
:))))) преди 5 години
Еееее,чу се в най после в Европейския парламент българския шопски диалект.
119
1
 
1
 
! Отговори
констатиращ преди 5 години
пак отнесохме плюнките и най вече бат бойко
118
4
 
16
 
! Отговори
за първи път чувам преди 5 години
Кви египтяни в Македония,бе!?
117
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонският език е западен диалект на българския език.
116
8
 
13
 
! Отговори
1999 преди 5 години
Колку негативни коментари и исмевае има тука. ас мислев дека ние сме приателски земи, сепак еден народ две држави. Треба да се поддржуваме, а не вака. Поздрав од Македониа (чиа и да е).
115
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какъв македонски "език" говорите бе,журналисти- сериозно сте се объркали,я се поправете че още утре македонята ще цитират вашата грешка като нещо автентично!
114
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една изкуствена държава като Македония няма бъдеще.Освен това Македония, както и Западните Балкани се командват от албанската мафия.Хашим Тачи - "Змията" - президент на Косово - мафиот, наркотрафикант и търговец на човешки органи!!!
113
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма и Украйна..................има само Русия!!!
112
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България ..............над всичко.Македония, Мизия, Тракия...................това са географски понятия само!!!
111
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма такава държава Македония.БГ-политици не трябваше да се съгласяват с това тъпо име..............Северна Македония!!Хитрите гърци по византийски си изиграха хитрата игра.Македония може да бъде само област от България.Мизия, Тракия, Македония................области на майка България!!!
110
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонците са си българи, но толкова са им промити мозъците от сръбските служби, че са забравили какви са.................толкова години в Югославия..............знаем историята, за разлика от тях!!
109
0
 
8
 
! Отговори
Божил преди 5 години
Като знаем колко бе Българското "малцинство" в Македония преди 30 години,можем да направим сметка колко ще бъде след още 30.
108
3
 
12
 
! Отговори
Божил преди 5 години
Българското малцинство е 55% от населението на Македония.
107
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония и Украйна ли???Няма такива държави...............има само България и Русия!!!Разбрахте ли???
106
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Питам 127Южна Македония се намира в Гърция!!!
105
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония е изкуствена псевдо-държава..............освен това имат голям проблем с албанците.В парламента им има 2 или 3 албански партии.Трябваше по-рано да се сетят тия дебели глави, че България е единственият им приятел.
104
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки един от нас има свой роднина, загинал за свободата на Македония, като третия дял от България, целокупна и неделима. Обаче западът и управляващата коалиция предадоха кръвта на дедите ни и българската същност на населението в Македония, като подписаха договор с Македония като антибългарско творение - изчадие. Да бъдат проклети! Какви гербове какви патриоти, това е уникално национално предателство. Тоя Заек корумпиран дето го записаха как иска подкупи, тоя ще ми признава някакво българско мал
103
1
 
5
 
! Отговори
Питам преди 5 години
Щом ще има Северна Македония , значи има и Южна Македония. Кая е тя ?