Македонска реч в ЕП! Заев заговори за Борисов, българско малцинство...

Той бе поканен да говори дни преди референдума за името
13 сеп 2018 19:15, Екип на Dnes.bg
170
Македонска реч в ЕП! Заев заговори за Борисов, българско малцинство...
Архив: Булфото

Македонският премиер Зоран Заев държа днес за първи път реч в Европейския парламент на македонски език. Той бе поканен от институцията да говори преди насрочения за 30 септември референдум за споразумението за името на страната с Гърция.

Атина и Скопие се договориха през юни Бившата югославска република Македония да вземе името Република Северна Македония.

"Знаем какъв е залогът и какви са ползите. Знаем, че това е пропускът ни за ЕС и за НАТО", заяви премиерът, говорейки за предстоящото допитване и подчерта, че независимостта на Македония може да бъде гарантирана, само ако тя стане част от двете организации.

Заев каза, че страната му е горда от споразуменията, постигнати с България и с Гърция и благодари на Бойко Борисов и на Алексис Ципрас за тях.

Той добави, че Скопие и Атина са направили взаимни отстъпки, за да решат 25-годишния спор за името, който блокираше македонското членство в ЕС и в НАТО и посочи, че те свалят пречките пред бъдещето на страната му.

Македонският премиер заяви, че всички малцинства в страната, сред тях и българското, разбират вярват в европейското бъдеще на страната си.

Заев посочи, че в Македония живеят 9 национални общности, включително египтяни и българи и турци.

"Вярвам, че референдумът ще успее и гражданите ще дадат гласа си за европейското бъдеще на Македония", заяви премиерът Заев в Страсбург.

Председателят на Европарламента Антонио Таяни изрази подкрепа за Заев и за референдума за името, а европейските социалисти призоваха ЕНП да убеди сестринската си партия ВМРО на Никола Груевски да се откаже от бойкота на гласуването.

Референдумът за името на 30 септември е втори в историята на Македония, след допитването от 1991 г. за независимостта на страната.

Междувременно, евродепутатите дадоха зелена светлина за свалянето на визите за Косово. Прищина е единствената държава в Европа за чиито граждани се изискват визи за пътуване в ЕС. Окончателното решение обаче е на страните членки.

През пролетта Германия и Холандия изразиха резерви към безвизовото пътуване заради високия процент нелегална имиграция от страната и престъпната дейност на косовски банди на територията на Съюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
0
 
! Отговори
До Номер 126 преди 5 години
Честно, и без това всички ще умрем, поне да дадем живота си за нещо смислено.
101
3
 
5
 
! Отговори
Едо преди 5 години
ГОЛЯМ НАЦИОНАЛИЗЪМ, ГОЛЯМ МЕДИЕН ПАТРИОТИЗЪМ! СЕГА ДА ВИДИМ НА ПРАКТИКА, БРАТЯ БЪЛГАРИ, КОЛКО СТЕ РОДОЛЮБЦИ. И ТЪЙ, КАНИМ САМО ЧЕСТНИТЕ И ДОБЛЕСТНИТЕ, СМЕЛИТЕ И СЕБЕОТРИЦАТЕЛНИТЕ, ДЕЙНИТЕ И АКТИВНИТЕ НАШИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ, ДА СЕ ВЛЕЯТ В РЕДИЦИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ОПЪЛЧЕНСКА НАРОДНА АРМИЯ (БОНА).ЦЕЛ И ЗАДАЧА Е 1 милион БОЙЦИ.МОДЕЛЪТ Е ИЗРАЕЛСКИ-И ЖЕНИТЕ МЕЖДУ 18 и 24 г.СЛУЖАТ 1 година,МЪЖЕТЕ ОТ 18 ДО 35- 18 месеца.КОНЦЕПЦИЯТА Е НА ШВЕЙЦАРСКАТА ОПЪЛЧ.АРМИЯ-ОРЪЖИЯТА СИ ГИ ДЪРЖИМ ВКЪЩИ.ДА ВИДИМ СЕГА?
100
1
 
11
 
! Отговори
Azz-ът преди 5 години
Тия свалят ли визите на косово.... Ще стане мазало!
99
3
 
21
 
! Отговори
македонски екиптянин преди 5 години
и да знаете че египетските пирамиди за построени от македонците и македоските египтяни
98
2
 
13
 
! Отговори
македонски екиптянин преди 5 години
ние сме *** египтяни + гърци+ роминай нефелната комбинация
97
2
 
13
 
! Отговори
за съжаление преди 5 години
българите са малцинство в северна македония, както и в южна (гърция). не си правете илюзии. общо в гърция в западна тракия и егейско има не повече от 700.000 души с български корени, но са заселени над 2 милиона гръцко говорящи от анадола, грузия, украйна на мястото на прогонените български бежанци. за 100 години сръбско и югославско управление из вардар знаете ли колко смесени бракове има и колко народ е заселен там, колко българи са асимилирани? нещата не са същите както през 1910 г.
96
1
 
24
 
! Отговори
Крали Марко преди 5 години
Македония и Украйна не са държави а Области на съседни тях държави България и Русия. Такива нации НИКОГА не са съществували.
95
2
 
49
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Само заради твърдението, че в Македония има "българско малцинство", българските комити от ВМРО като Ванчо Михайлов или Тодор Александров биха затрили този гноен цирей Заев, при това без да им мигне окото! Мир на душите им и Господ да пази България!
94
0
 
12
 
! Отговори
Данчо Попов преди 5 години
Зоран Заев спомена за Българско малцинство след всички останали малцинства в Македония и е бил прав в изказването си. Ако сте виждали грамофона плоча на Юрая Хиип, там ясно е дадена еволюцията на Човека, от *** до Човек, и речта на Заев за малцинствата от *** до Човек.
93
5
 
16
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
Египтяни ха ха ха теее макета са луди. Добре албанци, ***, турци, българи, египтяни, сърби, дори и малко гърци_-ми къде са макетата за тех место нема и за каква македония говорим.
92
6
 
5
 
! Отговори
ДС преди 5 години
Аз се хващам на бас че референдума няма да успее. Или ако успее ще има следните последстивя - ЦИПРАС ще бъде свален, БЮРМ ще потъне в мрак.
91
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите биле малцинство. Няма по-*** народ от посърбените българи дето си измислиха държава и история. Сега ще викат на майка си и на баща си татари, гюпци,малцинства....
90
4
 
44
 
! Отговори
Имигранта преди 5 години
Живея за жалост с един македонец,няма такава ***.А как презира Българите....Следващия път като каже нещо може и да му изкривя физиономията.Тоя простоя Борисов да спира да ги подкрепя,мразят ни доста тея *** долни
89
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е гледал видеото как Заев говори в ЕП е видял, че говори на Български :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Щото е от Струмица.
88
8
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Сега видях, че преди часове някой жалък комунягяа е писал от име пак! Те си знаят, че никога повече няма да видят власт!!!
87
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дрън-дрън. Върнете си комунизма, докато още можете, съвет от сърце и душа!
86
2
 
30
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Хм,я нашите роми били Египтяни.Немедлено да върнат цар Киро и МУ дадат заслужената титла фараон.Клеопатра ще да МУ е пра,пра,пра....баба.Но римски император временно иб..спал с Клеопатра.И по пътя на логиката фараон Киро има и римска синя кръв.Та затова на *** им казват роми,сиреч римляни.Сложна стана.Утре ще редактирам най новата история на българите от Северна Македония и на римоегиптяните.
85
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както Северна Македония, така и Северна Ирландия и Северна Корея са разделени държави от великите сили и им пречат да се обединят с майките си. Поредния пример на политика на разделяй и владей.
84
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де щом тия са наследници на такава велика държава, що не вземат да си приберат всички бежанци дето плъзнаха из Европа. Първо те идват от техните исконни земи. Второ ще си направят още много малцинства освен египетското. Ще си имат сирийско, афганистанско, кюрдско и т.н.
83
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро очаквайте в центъра на Скопие да построят и пирамида.