Македонска реч в ЕП! Заев заговори за Борисов, българско малцинство...

Той бе поканен да говори дни преди референдума за името
13 сеп 2018 19:15, Екип на Dnes.bg
170
Македонска реч в ЕП! Заев заговори за Борисов, българско малцинство...
Архив: Булфото

Македонският премиер Зоран Заев държа днес за първи път реч в Европейския парламент на македонски език. Той бе поканен от институцията да говори преди насрочения за 30 септември референдум за споразумението за името на страната с Гърция.

Атина и Скопие се договориха през юни Бившата югославска република Македония да вземе името Република Северна Македония.

"Знаем какъв е залогът и какви са ползите. Знаем, че това е пропускът ни за ЕС и за НАТО", заяви премиерът, говорейки за предстоящото допитване и подчерта, че независимостта на Македония може да бъде гарантирана, само ако тя стане част от двете организации.

Заев каза, че страната му е горда от споразуменията, постигнати с България и с Гърция и благодари на Бойко Борисов и на Алексис Ципрас за тях.

Той добави, че Скопие и Атина са направили взаимни отстъпки, за да решат 25-годишния спор за името, който блокираше македонското членство в ЕС и в НАТО и посочи, че те свалят пречките пред бъдещето на страната му.

Македонският премиер заяви, че всички малцинства в страната, сред тях и българското, разбират вярват в европейското бъдеще на страната си.

Заев посочи, че в Македония живеят 9 национални общности, включително египтяни и българи и турци.

"Вярвам, че референдумът ще успее и гражданите ще дадат гласа си за европейското бъдеще на Македония", заяви премиерът Заев в Страсбург.

Председателят на Европарламента Антонио Таяни изрази подкрепа за Заев и за референдума за името, а европейските социалисти призоваха ЕНП да убеди сестринската си партия ВМРО на Никола Груевски да се откаже от бойкота на гласуването.

Референдумът за името на 30 септември е втори в историята на Македония, след допитването от 1991 г. за независимостта на страната.

Междувременно, евродепутатите дадоха зелена светлина за свалянето на визите за Косово. Прищина е единствената държава в Европа за чиито граждани се изискват визи за пътуване в ЕС. Окончателното решение обаче е на страните членки.

През пролетта Германия и Холандия изразиха резерви към безвизовото пътуване заради високия процент нелегална имиграция от страната и престъпната дейност на косовски банди на територията на Съюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари