Полицията vs. протест на работници в Турция, 500 в ареста

А строителите на новото летище просто искали по-добри условия
24
Полицията vs. протест на работници в Турция, 500 в ареста
Снимка: Reuters, архив

Турската полиция е задържала стотици работници, протестиращи срещу лошите условия на труд на новото летище в Истанбул, което трябва да отвори врати следващия месец, съобщи днес синдикален лидер, цитиран от агенция Ройтерс.

Още по темата
Протестът започна след инцидент в петък с автобус с работници, при който пострадаха 17 души, каза синдикалният лидер Йозгур Карабулут. Хиляди работници се включиха в демонстрацията, която бе разпръсната от полицията и жандармерията със сълзотворен газ, каза синдикалният лидер, предава БТА.

"Те нахлуха в общежитията на работниците с 30 жандармеристи, изкъртиха врати и задържаха около 500 души", каза Карабулут за Ройтерс по телефона. Той уточниа, че говори от местната жандармерия, където се опитва да освободи работниците.

Опозиционният депутат Али Баяр от прокюрдската Демократична партия на народите каза, че са задържани около 400 души.

Общежитията на работниците "изглеждат като лагер за интернирани"...Когато отидохме там тази сутрин, войници от жандармерията все още задържаха работници", каза Баяр за Ройтерс.

Новото летище е един от мащабните проекти на президента Реджеп Тайип Ердоган. То трябва да бъде най-голямото в света. По време на 15-годишния бум в строителството под ръководството на Ердоган, в Турция бяха построени мостове, пристанища и железопътни линии, които преобразиха страната, отбелязва Ройтерс.

Бумът бе подхранен от евтиния дълг, но Ердоган каза вчера, че правителството замразява инвестициите, за да овладее инфлацията и да подкрепи турската лира, която тази година загуби около 40 процента от стойността си спрямо долара.

Летището трябва да отвори врати в края на октомври, но Карабулут постави това под съмнение, тъй като според него са нужни още два месеца работа.

Синдикатите отдавна се оплакват от лошите условия на труд и безопасност на обекта, но заради извънредното положение, въведено след опита за преврат през юли 2016 г., правото за организиране на стачки и протести бе ограничено. Извънредното положение бе отменено през юли т.г.

През февруари министерството на труда съобщи, че 27 работници са загинали на обекта от началото на работата там през 2015 г., повечето от тях - при трудови инциденти или от здравословни проблеми.

Работниците се оплакват от лоша храна, буболечки в леглата и бавене на заплати. Снимки, качени от тях онлайн, показват напукани тавани и стени в контейнерните домове, където са настанени.

Операторът на летището IGA съобщи, че изпълнителният директор Кадри Самсунлу се е срещнал с представители на синдикатите и разглежда техните оплаквания.

Карабулут каза, че синдикатът е получил само устни обещания от IGA и настоява за писмени ангажименти. Той допълни, че повечето работници няма как да продължат да протестират. "Повечето от тях трябваше да отидат на работа днес под натиск и под заплахи", каза синдикалният лидер. "Така че, те отидоха на работа днес без желание, но искат обществеността да знае, че те ще продължат да протестират довечера, ако колегите им не бъдат освободени", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
БГ Русенско родино преди 5 години
Тука не съм на ясно за какво точно се протестира и какви са исканията на хората. Явно турците са прави щом са излезли на протест.
20
4
 
5
 
! Отговори
Manson преди 5 години
Имат смелостта,,, .,да протестират с/у султана ,някои общности са с още робски манталитет ,взима 500лв ,ама се фука ,че е европеец ходи на шопинг в Одрин за да си набави тоалетна хартия ,че тука рулото е 50ст ...."българска работа".
19
4
 
19
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Абе всеки да получи по два допълнителни портрета на Ердоган и да се радват там - стига им.
18
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕРДОГАН ТРЕПЕРИ ОТ СТРАХ И С ПРАВО!!!!!! :DА ПОЛОЖЕНИЕТО ТЕПЪРВА ЩЕ СТАВА ЛОШО ТАМ ОЩЕ НИЩО НЕ Е СТАНАЛО КАТО ЦЯЛО!
17
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14 Що не се пренесеш там, да бъдеш част от тая държава? Прочети първия коментар и се опитай да обориш поне едно твърдение
16
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Турция няма кой да направи предсрочни избори.Тя вече не е Република.
15
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган тотално доказа, че не става. В Турция казват, че може до края на годината да има предсрочни избори. Ето го и първият протест. Тези не знаят какво ги чака тепърва. Сега у сектантите на Ердоган (тези са същите като комунистите, вярват си само в сектата) са някакви екзалтирани все още. Но вече плодове и зеленчуци скочиха. Защото 99 % от торовете в Турция са внос и се закупуват с долари. Вече скача тока и газта, и те са внос.Не знам на какво се надяват някои хора в Турция. Махайте Ердоган.
14
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ислямиста е бита карта.
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган беше казал, че ще умре, но лихвата няма да се вдига. И сега какво? Лихвата се вдигна. Защо въобще се чакаше досега долара да стигне до нива 7 лири? Защо не беше направено по-рано, за да може да има ефект и да спре покачването на долара?
12
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лихвата се вдигна на 24 % и въпреки това долара не падна под 6 лири, което е много тревожно. Икономисти казваха, че тази мярка е до време и явно Турция закъсня.Сега хем си спряха икономическият растеж с тази висока лихва, хем си подхраниха инфлацията. Вече икономиката ще се свива, доходите ще падат, цените ще се вдигат и поради свиването на икономиката ще се увеличи безработицата (съкращаване на работни места). Тепърва всичко, което се внася с долари ще скача, защото досега продаваха стар внос.
11
5
 
8
 
! Отговори
ergen4ev преди 5 години
До Типичен турчинтази е кратката но достатъчно красноречива версия в десетката
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Типичен турчинПо-точно не можеш да се изразиш
9
6
 
17
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
ако не бяхме станали част от ЕС и у нас ситуацията щеше да бъде подобна,сега поне имаме светлинка в тунела да се заформим като цивилизована държава със човешки права и свободи е до крайния резултат се изискват още години усилия но това си зависи от нас поне сме свободни
8
4
 
20
 
! Отговори
Султана преди 5 години
Който протестира-към Диарбекира!Той е враг и гллист-мръсен гюленист!За какво ви са днес заплати?Мустакът-слънце ще ви клати!Доларите веч порок са в Анадола,Зет ми каза-да смучат валидола!Икономист от 80 милиона най-добър,За нашто стадо-злато,а не бакър!
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който протестира-към Диарбекира!Той е враг и гллист-мръсен гюленист!За какво ви са днес заплати?Мустакът-слънце ще ви клати!Доларите веч порок са в Анадола,Зет ми каза-да смучат валидола!Икономист от 80 милиона най-добър,За нашто стадо-злато,не бакър!
6
3
 
13
 
! Отговори
Султана преди 5 години
Който протестира-към Диарбекира!Той е враг и ***-мръсен гюленист!За какво ви са днес заплати?Мустакът-слънце ще ви клати!Доларите веч порок са в Анадола,Зет ми каза-да смучат валидола!Икономист от 80 милиона най-добър,За нашто стадо-злато,не бакър!
5
3
 
25
 
! Отговори
шматка преди 5 години
..не могли да протестират защото ги закарали насила на работаНе разбрах тези хора работници ли са или робиАми това е.Ердоганов рай.
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що протестирате в Ердоганова Турция а? Голяма грешка :) Диктатурата не прощава.
3
3
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
30 жандармериста срещу 400 бунтовници,,,,,, кервана си върви ,нека кучетата да лаят',
2
3
 
11
 
! Отговори
БГ Русенско родино преди 5 години
Давайте борете се против тази турска полиция, заптиета. Навсякъде по светът полицията е една и също. Задачата и е да живее на гърбът на хората като създава престъпни групи с който да издевателства над хората.