Референдум в Румъния: Определението за семейство е...

Ще се гласува дали бракът се основава на брак между мъж и жена
17 сеп 2018 17:15, Елка Василева
19
Референдум в Румъния: Определението за семейство е...
Снимка: архив, Reuters

Конституционният съд на Румъния одобри инициатива за промяна в конституцията, за да бъде уточнено, че семейството се основава на брак между мъж и жена, а не между двама съпрузи, както е в момента, предаде Медиафакс.

Гражданската инициатива, която събра подписите на 3 милиона души, миналата седмица получи одобрението на Сената, който е решаващият орган в този случай. Миналата година предложението беше одобрено и от Камарата на депутатите.

Днес съдиите от Конституционния съд решиха със седем гласа "за" и два "против", че законът за промяна на дефиницията на семейството в конституцията съответства на конституционните разпоредби.

Председателят на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня миналата седмица приветства решението на парламента да одобри гражданската инициатива за ревизия на конституцията и уточни, че референдумът ще се състои на 7 октомври.

Информационният сайт Зиаре уточнява, че съгласно новия закон за референдумите гласуването ще бъде валидно, ако в него участват най-малко 30 процента от регистрираните в избирателните списъци и ако валидните гласове представляват най-малко 25 процента от регистрираните в избирателните списъци.

Съгласно данни от 31 август 2018 г. имащите право на глас румънци са 18 917 485 души, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
10
 
! Отговори
11 преди 5 години
Ааа, джендърите ги атакуваха и тия.Само че, при 20 милионна Румъния 3 милиона гласа са достатъчни за референдум, а при нас почти половината гласа на народа не се одобряват за референдум, който преди това беше кастрен, кастрен, че чак накрая почти нямаше нищо общо с началните въпроси.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяям обществен дебат, няма ща. Чудя се как е оцелял света без този референдум толкова хиляди години. Хубаво беше преди този референдум да се даде дефиниция какво е мъж и какво е жена и могат ли в същност да бъдат равни щом са така различни по природа. Щом ще задълбаваме в половите различия би трябвало да задълбаем и в другите извън полови различия между мъжа и жената и да ги закрепим конституционно.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
то брака отпада вече като институция,скоро само различните ще сключват брак а мъжете и жените ще съжителстват
11
0
 
10
 
! Отговори
Ха, ха преди 5 години
Не е истина до къде стигнахме.Това ми прилича на брак между американец и поляк, а детето окраинче би.
10
0
 
26
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Референдуми са цаката на всички шорошки номера!Нека има такива по всички проблемни въпроси,пък да видим агентите на Сорос в Брюксел дали ще посмеят да се изправят срещу волята на цели народи!Унгария вече направи пробив,сега само трябва да се закрепи постигнатото.От друга страна,ако обществата държат да се джендъризират,ще могат да го покажат и нека така да бъде,щом го искат,к'во пък.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как е по нашата конституция? Нещо не съм запознат.
8
0
 
31
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Айдеее и на румънците ще им отнемат правото на глас в ЕП
7
5
 
21
 
! Отговори
Шорош преди 5 години
Ама ши ви скъсаме от протести бе ей.
6
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно значи след това да очакваме и наказание от евролентяите в Брюксел за "погазване" правата на обратните.
5
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аааааа, затова ли били протестите срещу корумпираното правителство. Посягат на най-милото либерасту :-)
4
4
 
27
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
Ние сме решили този проблем с Конституцията от 1991.
3
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Семейството си е от време оно между мъж и жена, а тези дето искат нещо друго- да си измислят някакъв нов термин и да си го ползват и запишат в конституцията, но да не пипат семейството.
2
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво,Румънците за пореден път се справиха отлично спрямо нас..
1
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При нас гласуването на референдум е валидно при 100 процента участие на участвалите в последните избори. Тоест при нас фактически референдум не може да се проведе така, че гласуването да влезе в сила. Само уклончиво може решението от референдума да се вземе предвид ако им се иска. Фащате ли или още не можете да фанете бе ?