Русия и Западът в люта битка на Балканите – за Македония

"Ню Йорк таймс" за противоборството в епохата на дезинформация
Обновена: 18 сеп 2018 07:33 | 17 сеп 2018 20:30, Елка Василева
102
Русия и Западът в люта битка на Балканите – за Македония
Снимка: Reuters

В момент, когато македонците се подготвят за най-важното гласуване в историята на страната им, множество публикации във Facebook призовават избирателите да изгорят своите бюлетини. Стотици нови уебсайтове приканват за бойкот. А новинарска статия, широко споделяна в интернет, предупреждава, че Google може да премахне македонския от списъка си с признати езици в зависимост от гласуването, пише в. "Ню Йорк таймс".

Според македонски и западни служители тази засилена дейност в социалните медии е дезинформация, направлявана от подкрепяни от Русия групи, опитващи се да подклаждат страховете и да потиснат избирателната активност при това гласуване, което може да разчисти пътя на балканската страна към членство в НАТО, отбелязва американското издание.

Западът се стреми да отвърне, макар и неравностойно. Усилията на американския Конгрес за противопоставяне на руската дезинформация са блокирани заради разногласия във Вашингтон.

Още по темата

За да запълни празнината, министърът на отбраната на САЩ Джим Матис пристига днес в Скопие, за да покаже американската подкрепа. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, германският канцлер Ангела Меркел и върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини вече посетиха Македония.

Посланието на всичко това е просто: сега или никога.

"Няма връщане назад", заяви македонският министър-председател Зоран Заев. "Всеки опит да се попречи на тези процеси връща Република Македония към състояние на пълна несигурност за нейното бъдеще, към общество, в което отново могат да бъдат вкарани авторитарни ценности и нестабилност", каза той.

Македония е поредната балканска страна, която се оказва арена на отдавнашната геополитическа борба между Русия и Запада. На референдума, насрочен за 30 септември, македонските избиратели трябва да отговорят дали искат да бъде сложен край на 30-годишния спор с Гърция чрез преименуване на тяхната страна на Северна Македония, пише "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Руски служители отричат да се опитват да влияят на резултати от европейски избори. Но руски дипломати не крият съпротивата си срещу по-нататъшно разширяване на НАТО, твърдейки, че това би дестабилизирало Балканите.

Представители на НАТО казват, че предоставят информация, за да помогнат на Македония да противодейства на руската кампания. "Виждаме, че Русия се опитва да се намесва, да разпространява дезинформация", заяви в интервю Столтенберг. "Но Русия не печели", каза той.

По думите му социологическите проучвания продължават да показват, че мнозинството подкрепя смяната на името въпреки руската кампания. Според него предизвикателството е, че Москва "действа на много различни нива с много различни инструменти".

Македония беше на прага на членство в НАТО през 2008 г., но Гърция блокира това. До референдума този месец се стигна, след като Заев и гръцкият министър-председател Алексис Ципрас постигнаха споразумение през юни, проправящо пътя към уреждане на отдавнашния спор, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
А и да кажа ако не влезнат в нато и ЕС чака ни обединение многознаиковци.
75
0
 
0
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
ДО 85 абсол. ютно си птав аз не съм забравил Виетнам Индианците и тех ното унищожение днес те са само атракция, не съм забравил Хирошима и Нагазаки Не забравям и Кюрдите които биват изтребвани от Турската НАТОВСКА държава а добрите хамериканци защо там не се месят. И ислямския свят и гоне ията на негриъе що ли се замислям ми америка е един дявол търсещ и смучещ кръвта на заспалите държавици.
74
0
 
1
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
В демократичния уж свят всеки има право на глас и да избере това което смята за добро. Американския таласъм се птедставя в ситуацията на ангел хранител но дефакто им е през оная работа как ще живеят макетата българи важното е да стъпят и там нато. Същото може би и русия се опитва да останаъ на тяхна страна. И в двата случая на макетата *** им е вътре. Изхода е обединение с майка България.
73
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ислямът беше една мирна религия преди амириканците да запачнат да радикализират младите и да ги използват за маша на имперските си мераци да саботират целия свят, не прощават и на Европейския съюз. Тука са внедрили политици и вкарват мигранти за да сринат мощта на ЕС.
72
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонименВредата от обеднения уран се доказва по бума на ракови заболявания, особено по границата ни със Сърбия. Лъжите са патент почти винаги на Запада, те лъжеха и че сърбите не са свалили Стелта, а като сръбската телевизия го показа, атакуваха с ракети сградата на телевизията защото губеха информационната война както и днес Русия им разобличава лъжите и стават за смях.
71
2
 
2
 
! Отговори
македонски бугарин преди 5 години
Който гласува за тоа новото име на Македониjа, е албанец или албанска слуга. Западот сака да я претвори државата ни во дел от Велика Албанска држава. Гласането ке се створи со велика пропаганда по медиумите да го знаете братови из Бугарско.
70
3
 
4
 
! Отговори
РККА преди 5 години
Политиката на ислямизиране на Балканите продължава с ударни темпове ,първо беше Босна,следва Косово,България,днес отварят широко врати за миграция и на македонското население...до 30 год на Балканите ще има само нискоинтелигентни фесове.....
69
1
 
5
 
! Отговори
Умната, ей ! преди 5 години
Вътрешната македонска пропаганда е проекция на изцяло външни интереси. ЕС и САЩ решиха да отворят вратите си за Скопие, а Русия и Сърбия не искат да ги пуснат. Трябва да са ***, за да не го виждат това !
68
15
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Бил съм много пъти като тираджия в Македония.Македонците се оплакваха и казваха облак който е минал над Косово и вали от него над Македония всичко изгаря защото парите от обеднения уран който американците хвърлиха там е бил виновен.Аз тогава им вярвах но сега разбрах от ЕС управниците,че това руснаците са ги лъгали да са против Нато.Незнам какво ще решат македонците но дано са по умни от Швеция и Финландия които отказаха да влязат в НАТО защото Русия не е заплаха за тях .
67
11
 
13
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 5 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
66
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макетата да си ходят към Сърбия, за Сърбия душа дават, нищо че едно време ги оставиха без военна техника при конфилкта с шиптарите. Ние им дадохме 150 танка и 150 гаубици, ама те това не го помнят. По-точно не желаят да го помнят, или им нареждат да не го помнят.
65
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макето си знае работата те нали затуи се отделиха за да не са под руско подтисничество като сърбите
64
27
 
9
 
! Отговори
прости преди 5 години
Русия мисли доброто на Европа а Америка да граби и деградира народа.Не трябваше руснаците да побеждават фашизма,трябваше да ни газят още защото няма такъв загубен народ като нас.Ако Америка лапне Македония ще има бази и ние умираме БГ стадото!
63
16
 
18
 
! Отговори
ташак преди 5 години
братя македонци бягайте далече от натото , ще ви клцат без възелин
62
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SHEFAживеем в 21-ви век. Всеки има право да говори и пише на каквото си иска.Стига с тия кирилометодиевщини. Не работят.Едва ли някой знае, кой е измислил английския, ама факт - световен език е.
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 64Ти би правил много работи, ама си само един обикновен селски нас.ран *** с внуци в америка.
60
1
 
4
 
! Отговори
лосиона преди 5 години
До Ким Чен УнВсе едно описа типичния руснак.
59
15
 
13
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До по-далече от Русия До коя цивилизация ? тази на джендърите , травеститите ,на содомитите зоофилистиците на наркоманите и на пияниците .Да ти пи.кая на твоята скапана цивилизация която освен от гей паради за друго не става .
58
3
 
6
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До . 64 Ей по полека бе. Ще се спукаш от злоба.Инфарктче , инсултче , нещо такова , а ? Успокой се. Няма връщане на зад.
57
9
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До .Кой ще колиш бе, зомбьо руски? Жалки руски ***. Македония ще е в НАТО и ЕС, а рашата ще си останат в средновековието!