Русия и Западът в люта битка на Балканите – за Македония

"Ню Йорк таймс" за противоборството в епохата на дезинформация
Обновена: 18 сеп 2018 07:33 | 17 сеп 2018 20:30, Елка Василева
102
Русия и Западът в люта битка на Балканите – за Македония
Снимка: Reuters

В момент, когато македонците се подготвят за най-важното гласуване в историята на страната им, множество публикации във Facebook призовават избирателите да изгорят своите бюлетини. Стотици нови уебсайтове приканват за бойкот. А новинарска статия, широко споделяна в интернет, предупреждава, че Google може да премахне македонския от списъка си с признати езици в зависимост от гласуването, пише в. "Ню Йорк таймс".

Според македонски и западни служители тази засилена дейност в социалните медии е дезинформация, направлявана от подкрепяни от Русия групи, опитващи се да подклаждат страховете и да потиснат избирателната активност при това гласуване, което може да разчисти пътя на балканската страна към членство в НАТО, отбелязва американското издание.

Западът се стреми да отвърне, макар и неравностойно. Усилията на американския Конгрес за противопоставяне на руската дезинформация са блокирани заради разногласия във Вашингтон.

Още по темата

За да запълни празнината, министърът на отбраната на САЩ Джим Матис пристига днес в Скопие, за да покаже американската подкрепа. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, германският канцлер Ангела Меркел и върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини вече посетиха Македония.

Посланието на всичко това е просто: сега или никога.

"Няма връщане назад", заяви македонският министър-председател Зоран Заев. "Всеки опит да се попречи на тези процеси връща Република Македония към състояние на пълна несигурност за нейното бъдеще, към общество, в което отново могат да бъдат вкарани авторитарни ценности и нестабилност", каза той.

Македония е поредната балканска страна, която се оказва арена на отдавнашната геополитическа борба между Русия и Запада. На референдума, насрочен за 30 септември, македонските избиратели трябва да отговорят дали искат да бъде сложен край на 30-годишния спор с Гърция чрез преименуване на тяхната страна на Северна Македония, пише "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Руски служители отричат да се опитват да влияят на резултати от европейски избори. Но руски дипломати не крият съпротивата си срещу по-нататъшно разширяване на НАТО, твърдейки, че това би дестабилизирало Балканите.

Представители на НАТО казват, че предоставят информация, за да помогнат на Македония да противодейства на руската кампания. "Виждаме, че Русия се опитва да се намесва, да разпространява дезинформация", заяви в интервю Столтенберг. "Но Русия не печели", каза той.

По думите му социологическите проучвания продължават да показват, че мнозинството подкрепя смяната на името въпреки руската кампания. Според него предизвикателството е, че Москва "действа на много различни нива с много различни инструменти".

Македония беше на прага на членство в НАТО през 2008 г., но Гърция блокира това. До референдума този месец се стигна, след като Заев и гръцкият министър-председател Алексис Ципрас постигнаха споразумение през юни, проправящо пътя към уреждане на отдавнашния спор, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди години сърбите набутаха в Македония албанците, като искаха така за пореден път да направят мръсно на македонските българи. Сега именно тези албанци ще са решаващия фактор на референдума. :) Преди години сърбите и руснаците спомогнаха много за това, югозападна България да остане извън пределите на родината ни завинаги. По-късно се появиха Косово и Украйна (югозападна Сърбия и югозападна Русия). Та така... Който зло мисли... За югоизточна България и югоизточна Турция няма да пиша... :)
55
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Украйна-покрайнина и буфер за да се пази истинската Русия.Македония-измислена държава да има вечно напрежение
54
22
 
4
 
! Отговори
. преди 5 години
До коментар 63 - минувач ! Бих те клал часове нарерд ,бих застрелял цялото ти гнусно семейство ! Ще ти извадя червата и ще пикая върху теб докато се гърчиш в агония ! Маменцето ти соросно ! БИХ ДОРИ УБИЛ ЖЕНАТИ АКО Е БРЕМЕННА НЕ МИ ПУКА ЩЕ ИЗВАДЯ ЗАРОДИША И ЩЕ ТЕ НАКАВАМ ДА ГО ИЗЯДЕШ !!
53
12
 
17
 
! Отговори
минувач преди 5 години
Русия е една държава със затихващи функции която прави неистови напъни някой да ги забележи.Както навремето са ги наричали "раци" защото като хванеш един и всички останали се вкопчват и така можеш да вдигнеш цялата мрежа с раци.Също като у нас като пуснеш магарето и всичките овце тръгват след него.
52
4
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Целите на руската политика е да се направи коридор за връзка между Сърбия и Гърция. Това трябва да стане за сметка на България. Затова Русия се противопоставя на Независимо Косово и оглушава българския народ с чалга което си е югославска пропаганда.Ние трябва да разберем че нашия естествен съюзник в тази коварна игра са всъщност албанците. Затова трябва да започнем да се договаряме с тях по въпросите.
51
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
BALGARIA,MAKEDONIA SARBIA --NOVATA YUGOSLAVIA NEZAVISIMA OT GOLEMITE SILI.
50
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макединийката я създаде кумира на русофилчетата - гоши димитров или гого тарабата или гого дамаджаната .Така че путинофилчите - благодарни за винаги ! :)
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иначе на теория Русия би могла да помогне за прочистване на Балканите от исляма или поне ограничаването му.Хахаха, тя не може да се справи с него на собствена територия бре.
48
5
 
19
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 5 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
47
6
 
15
 
! Отговори
Ристе Смрдлевски преди 5 години
Е те такава македонска држава нема! Нема и таков jaзик!
46
20
 
6
 
! Отговори
Георге Миленковски преди 5 години
Македониja + Србиja = брача во веки!
45
2
 
8
 
! Отговори
11 преди 5 години
До Анонимен 43Предлагам думата "***" да влезе в речника на цензурата, щото няква *** тука беснее.
44
15
 
10
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Русия просто няма какво да предложи на Балканите,поне в близко бъдеще.САЩ и Запада като цяло имат-малко пари и много ислям,специално за Македония-тотална шиптъризация.Както и да е-и в двата случая християнската част от Балканите е прецакана.Иначе на теория Русия би могла да помогне за прочистване на Балканите от исляма или поне ограничаването му,но в доста далечно бъдеще,когато вече ще е късно.Изобщо-безнадежден случай,който не иска да живее в ислямска *** ще трябва да бяга.
43
18
 
18
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Българският интерес е Македония да бъде в НАТО. България и Македония, както България и Турция, са естествени съюзници на Балканите.
42
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украйна е била субект на международната политика от 10 век, имали са писана конституция още през 18 век, много преди френската революция. Македония до средата на 20 век е само географско понятие.
41
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро всички балкански държави в НАТО !
40
12
 
20
 
! Отговори
Македония в НАТО преди 5 години
Ха ха ха, вече НАТО ще почнат да дават награди за този който се излъже да им стане член. И куцо и сакато - в НАТО!
39
7
 
12
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
Смърт на неолибералите ,либералите и техните поддръжници .Да живее консерваторската и социалистическата европа ,европа на нациите и националните държави .
38
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вън руската *** от България и Македония !
37
11
 
12
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Тази статия е лудост. Платена лудост!