Русия и Западът в люта битка на Балканите – за Македония

"Ню Йорк таймс" за противоборството в епохата на дезинформация
Обновена: 18 сеп 2018 07:33 | 17 сеп 2018 20:30, Елка Василева
102
Русия и Западът в люта битка на Балканите – за Македония
Снимка: Reuters

В момент, когато македонците се подготвят за най-важното гласуване в историята на страната им, множество публикации във Facebook призовават избирателите да изгорят своите бюлетини. Стотици нови уебсайтове приканват за бойкот. А новинарска статия, широко споделяна в интернет, предупреждава, че Google може да премахне македонския от списъка си с признати езици в зависимост от гласуването, пише в. "Ню Йорк таймс".

Според македонски и западни служители тази засилена дейност в социалните медии е дезинформация, направлявана от подкрепяни от Русия групи, опитващи се да подклаждат страховете и да потиснат избирателната активност при това гласуване, което може да разчисти пътя на балканската страна към членство в НАТО, отбелязва американското издание.

Западът се стреми да отвърне, макар и неравностойно. Усилията на американския Конгрес за противопоставяне на руската дезинформация са блокирани заради разногласия във Вашингтон.

Още по темата

За да запълни празнината, министърът на отбраната на САЩ Джим Матис пристига днес в Скопие, за да покаже американската подкрепа. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, германският канцлер Ангела Меркел и върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини вече посетиха Македония.

Посланието на всичко това е просто: сега или никога.

"Няма връщане назад", заяви македонският министър-председател Зоран Заев. "Всеки опит да се попречи на тези процеси връща Република Македония към състояние на пълна несигурност за нейното бъдеще, към общество, в което отново могат да бъдат вкарани авторитарни ценности и нестабилност", каза той.

Македония е поредната балканска страна, която се оказва арена на отдавнашната геополитическа борба между Русия и Запада. На референдума, насрочен за 30 септември, македонските избиратели трябва да отговорят дали искат да бъде сложен край на 30-годишния спор с Гърция чрез преименуване на тяхната страна на Северна Македония, пише "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Руски служители отричат да се опитват да влияят на резултати от европейски избори. Но руски дипломати не крият съпротивата си срещу по-нататъшно разширяване на НАТО, твърдейки, че това би дестабилизирало Балканите.

Представители на НАТО казват, че предоставят информация, за да помогнат на Македония да противодейства на руската кампания. "Виждаме, че Русия се опитва да се намесва, да разпространява дезинформация", заяви в интервю Столтенберг. "Но Русия не печели", каза той.

По думите му социологическите проучвания продължават да показват, че мнозинството подкрепя смяната на името въпреки руската кампания. Според него предизвикателството е, че Москва "действа на много различни нива с много различни инструменти".

Македония беше на прага на членство в НАТО през 2008 г., но Гърция блокира това. До референдума този месец се стигна, след като Заев и гръцкият министър-председател Алексис Ципрас постигнаха споразумение през юни, проправящо пътя към уреждане на отдавнашния спор, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците се пробват навсякъде, пък където мине.Ей вчера и в София организираха някакъв митинг. Уж били 34 хиляди, пък само стотина путинопитека изпълзяха от дупките си.
15
14
 
9
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Българската екзархийска територия е нацепена и орязана единствено и само заради руските интереси.България трябва да се бори за УНИЩОЖЕНИЕТО на азиатската държава-*** ***, за абсолютно изтриване на това държавно образование като субект на политиката. *** трябва да стане индустриална и минно-добивна зона под европейски контрол. И не больше.
14
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кажете само една единствена страна съюзник на русия да е прокопсала и ставам русофил веднага.а деее..
13
6
 
13
 
! Отговори
фалшива новина преди 5 години
На това му се казва "фалшива новина" - с едната цел да отклонява вниманието от собствените ни проблеми и мизерия !Нито на Запада , нито на Русия им пука за Македония , че да влизат в "люта битка" ??Още повече , че заедно с Македония върви и увеличаващо броя си "местно" албанско население !Въпрос на време е , "македонските" албанци да предявят претенции за "независимост" - примери : Косово , Босна
12
6
 
4
 
! Отговори
6 преди 5 години
Лошо няма,ниската лира направи желана дестинация Турция за ниската рубла.Ама петрола се върти в долари.Днес Ердоган беше във Русия при джуджака
11
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рашките колко и да се напъват, макетата си знаят интереса - ЕС. Иначе бедноооост. 45 години Руско управление + 20 скрито Руско управление ни държат все оше на мизерното ниво!
10
6
 
17
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
На тези...макета много им порасна...работата.Стават пак център на...света,те без туй са си били...винаги там.Може пък покрай тях и ний да...живнем и някой...хамериканец да каже: Ааа,България ли,има там една държавица до Македония,сещам се.
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РубашкаНе знаеш абсолютно нищо. И кои сте това "вие" ?
8
18
 
13
 
! Отговори
Рубашка преди 5 години
Поредната гадория на руснаците на Балканите. Ние знаем, че те винаги отричат мръссните ни номера и провокации, но също така знаем какви са и какво правят.
7
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правителството на Заев да изгони всички руски агенти от страната си,за да предотврати недай Боже,поредното меле,което предизвикаха руски и сръбски ченгета в македонския парламент.
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Че кво им пречи да са в рубли и лири. Ти да не би само с долари да оперираш ?
5
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес Путин и Ердоган подписаха търговските им сделки да са във рубли и лири,борят долара-МУХАХАХАХАХАХАХА
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Георги Марков им каза човека, че дедовците им са българи, ама те били Маседонци говорещи сръбски език.
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3Първо си е била отделна още по-рано. Не се правете на ударени. И запада я направи отделна. На Берлинския конгрес още.
2
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Запада я даде на Сърбия след Първата световна война. А Русия след Втората световна война я направи отделна република в Югославия, благодарение на което днес е независима от Сърбия. Трябва да благодарим отново на Русия.
1
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то още от заглавието е ясно че Путин е виновен. По-нататък няма да чета глупостите ви за да не си развалям очите.