Сблъсък на титаните САЩ и Германия – кой ще надделее за Косово?

Вашингтон подкрепя дори корекция на границите, а Берлин държи на "червените линии"
18 сеп 2018 20:20, Елка Василева
52
Сблъсък на титаните САЩ и Германия – кой ще надделее за Косово?
Снимка: архив, Reuters

От признаването на независимостта на Косово Германия и САЩ за пръв път се оказаха на противоположни страни, когато става дума за решаването на косовския проблем. И докато Вашингтон подкрепя всякакъв договор между Белград и Прищина, дори и корекция на границите, Берлин продължава да настоява на своите "червени линии" и категорично е против промяна на границите, пише сръбският вестник "Блиц".

Двете най-големи западни сили признаха сред първите независимостта на южната сръбска област и съвсем до неотдавна имаха почти идентична политика спрямо Косово. През всички предишни години Берлин предлагаше на Сърбия да реши въпроса за Косово по модела на двете Германии, докато американските официални лица гледаха на независимостта на Косово като на свой протекторат и за тях това бе една приключена история.

Президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи обаче излязоха със свои предложения за "разграничаване" и "корекция на границите", които на практика се свеждат до разделение на Косово и размяна на територии. И докато изненадващо Вашингтон се съгласи с договор между двете страни, включително и с промяна на границите, Берлин веднага отхвърли предложенията на масата.

Това че гледат по-съвсем друг начин на решаването на косовския проблем в Белград бе потвърдено и от Рон Джонсън, американски сенатор и близък сътрудник на Тръмп. Бих казал, че Германия начерта червената линия по отношение на това доколко далеч ще стигне в решаването на въпроса за отношенията между Сърбия и Косово, докато САЩ не са, заяви Джонсън. Дали е възможно да се изпълни какъвто и да било договор без съгласието на Германия? Доколко становището на Германия е "твърдо" и има ли някакъв шанс то да се промени?

Според Стефан Сурлич, асистент във Факултета по политически науки, германското становище може да бъде решаващо, тъй като ако то е решително и окончателно, може да застраши бъдещия път на Сърбия към Европейския съюз. Това може да се случи, ако Белград избере сценарий, който не се харесва на Берлин. Германия гледа на Западните Балкани като на кубчето на Рубик и смята, че ако се стигне до корекция на границата, това ще предизвика промени и в други страни от региона. В крайна сметка, от германското становище зависи кога ще станем член на ЕС, обяснява за "Блиц" Сурлич.

От друга страна, добавя той, САЩ смятат, че е ключово Косово да получи пълно международно признаване и особено членство в ООН. Отсъствието на "червени линии" би могло да се прочете така - че всичко, което е приемливо за Белград и Прищина, със зачитане на мира и сигурността на хората, е приемливо за разглеждане във Вашингтон, казва Сурлич. Той смята, че е възможна промяна на становището на Берлин, ако за идеята за разграничаването има широк консенсус между сърби и албанци, а и страните в региона официално подкрепят такова решение. Тъй като тези две условия в този момент са неосъществими, малки са шансовете Берлин да промени становището си, посочва Сурлич.

Йелена Минич, председателка на Форума за международни отношения, не вярва, че някой би поставил вето на решение, което е приемливо и за Белград, и за Прищина. Предложението за разграничаване е приемливо за ЕС, САЩ и Русия. Обаче Германия е много важна и трябва да се пита. Ако Белград и Прищина постигнат договор, е необходимо да се вложи много енергия, за да се убеди Берлин да подкрепи това решение, казва за "Блиц" Минич. Тя обаче припомня, че ние всъщност не знаем какво стои в предложението за корекция на границите и дали има единство между Вучич и Тачи по този въпрос. Тя също така предупреждава, че Белград и Прищина трябва да бъдат внимателни около посланията, които идват от Америка.

Както в Прищина вярваха, че имат пълната подкрепа на САЩ в преговорите с Белград и политиката, която Косово води, а се оказа, че това не е така, и Белград би трябвало да се замисли дали подкрепата, която идва от Вашингтон, е безрезервна. САЩ прекрояват граници в други краища на света /подкрепят обединяване на Палестина с Йордания/, което е опасно. Двете страни би трябвало да се договорят без преценка на мнението на великите сили, смята Минич.

/БТА/


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аби тия статии за овце и деца ли ги пишете? Сащ и Германия се управляват от едни и същи хора, както и почти целия свят.
46
1
 
5
 
! Отговори
ДѝОНИЦ преди 5 месеца
Малко остана да турпелира Америка - както е гъсто населена!
и ако Сталин не бе ги спрял, след 20 години и Америка щеше да клекне!
45
9
 
3
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 месеца
До Анонимен

А е много по-конструктивно сърби и косовари да са отделно
----------------

Ти май не си наясно, че сърбите не искат размяна на територии.
Защото срещу Митровица трябва да дадат Прешевската долина.
Сърбите искат само да взимат и на всичко отгоре да не признаят Косово.
44
3
 
10
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 5 месеца
Няма нужда да се карат Германия и САЩ за Косово!
Там Китай ще спечели!!
По една причина-имат парите кеш!
43
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако не "леките" франсета и англета, то отдавна Германия да е наложила гледната си точка за Балканите. "Гледна точка", а не политически интереси за разлика от коминтернистите. През 1999 ние подкокоросахме Германия и - Какво стана с шумадииците? Още малко да се прекъсне сухоземната граница през Санджак с Македония и Руснаците наедно с шумадииците ще плюят зъби и кръв.
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А САЩ каква работа имат в Европа, че си врат гагата във вътрешни въпроси?
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако не беше Германия, през 90-те години шумадииските *** щяха да запалят и нашата черга с бежанска вълна и териториални претенции.
40
3
 
6
 
! Отговори
Хитлер не е луд преди 5 месеца
До Германия не е велика

ТОЙ РАЗТЪРСИ СВЕТА И ДАДЕ УРОК НА СВЕТОВНИЯ ЦИОНИЗЪМ ДЕТО ГО ПОБЕДИ!!!!!!
Военнопрестъпници са СССР ако бяха победени!!! - Сталин и Жуков!
39
0
 
2
 
! Отговори
Германия не е велика преди 5 месеца
До Анонимен

Германците са много наплашени от САЩ и не казват нищо лошо, даже те издават!
38
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Каква е разликата между Крим и Косово,че не мога да се сетя?А иначе-щом и двете страни ги устройва размяната на територии какъв е проблема?Проблема е ку-куто Меркел,която като пионерче на амбразура се е запънала и не дава.Навремето Великите сили нарочно са прокарвали границите така,че във всички държави да има различни народи за да могат в бъдеще да подклаждат междуособици и дрязги между тях когато решат.Това продължава да защитава Меркел.А е много по-конструктивно сърби и косовари да са отделно
37
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какъв сблъсък?
Какви титани?
Германия е слуга на САЩ. А ние - на цялата западна общоност от държави.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
DOSEGA SPORED FAKTITE USA NEE UMIROTVORIL NIKOQ DYRJAVA PRAVETE SI IZVODA VIJ OKRAL E DRUGA TEMA
35
1
 
10
 
! Отговори
1387 преди 5 месеца
Нищо не разбрах! Иначе темата е интересна!
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
KOSOVO E USA BAZA ZA PRESTYPLENIQ SRESVCHTU ES NE ZA UMIROTVORQVANE DETO E USA MIR NQMA
33
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ЕТО ДРАГИ СЪНАРОДНИЦИ, виждате ли че Германия е най-големия враг, след Англия на славянските народи. Тези държави, едната използвала ни за пушечно месо за нейните мегаломански имперски интереси, а другата орязала територии от нас при Берлинския конгрес, при Първата световна война. Колкото и историята да се пренаписва и фалшифицира с платени задачки както митът Батак, и днес се вижда античовешката им политика. С военна агресия отнеха територии на Сърбия със сръбско население, което е клано и изби
32
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Косово je Србиja
31
0
 
12
 
! Отговори
Санитар преди 5 месеца
Кукуригуто, който се мисли за агент на цру отново е избягал от психодиспансера!!! При такава тежка форма на шизофрения да се приложи лоботомия и тетапия с ток и студени вани!
30
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Василев
Меркел и запада накараха бойко да признае македонизма.
29
3
 
41
 
! Отговори
евролъжа и измама преди 5 месеца
Косово може а Крим не може... По скоро Меркел да пада та и гербавите без шпионската Меркелова подкрепа да падат и освен това прокуратурата да ги подкарва с тоягата.
28
3
 
37
 
! Отговори
Ставрю преди 5 месеца
Така разпарчетосаха бълканите че няма накъде вече. Даже и Заев каза за новия етнос на балканите Египтяни. Няма да се учудя да поискат тези египтяни автономия в македония,,,, ха ха ха. Е това са западните окупатори като американския дявол за малко трохи ще си бутнем гащите. Чиии *** търсят там незнам теее американци да казват косово чие било.