Сблъсък на титаните САЩ и Германия – кой ще надделее за Косово?

Вашингтон подкрепя дори корекция на границите, а Берлин държи на "червените линии"
18 сеп 2018 20:20, Елка Василева
52
Сблъсък на титаните САЩ и Германия – кой ще надделее за Косово?
Снимка: архив, Reuters

От признаването на независимостта на Косово Германия и САЩ за пръв път се оказаха на противоположни страни, когато става дума за решаването на косовския проблем. И докато Вашингтон подкрепя всякакъв договор между Белград и Прищина, дори и корекция на границите, Берлин продължава да настоява на своите "червени линии" и категорично е против промяна на границите, пише сръбският вестник "Блиц".

Двете най-големи западни сили признаха сред първите независимостта на южната сръбска област и съвсем до неотдавна имаха почти идентична политика спрямо Косово. През всички предишни години Берлин предлагаше на Сърбия да реши въпроса за Косово по модела на двете Германии, докато американските официални лица гледаха на независимостта на Косово като на свой протекторат и за тях това бе една приключена история.

Президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи обаче излязоха със свои предложения за "разграничаване" и "корекция на границите", които на практика се свеждат до разделение на Косово и размяна на територии. И докато изненадващо Вашингтон се съгласи с договор между двете страни, включително и с промяна на границите, Берлин веднага отхвърли предложенията на масата.

Това че гледат по-съвсем друг начин на решаването на косовския проблем в Белград бе потвърдено и от Рон Джонсън, американски сенатор и близък сътрудник на Тръмп. Бих казал, че Германия начерта червената линия по отношение на това доколко далеч ще стигне в решаването на въпроса за отношенията между Сърбия и Косово, докато САЩ не са, заяви Джонсън. Дали е възможно да се изпълни какъвто и да било договор без съгласието на Германия? Доколко становището на Германия е "твърдо" и има ли някакъв шанс то да се промени?

Според Стефан Сурлич, асистент във Факултета по политически науки, германското становище може да бъде решаващо, тъй като ако то е решително и окончателно, може да застраши бъдещия път на Сърбия към Европейския съюз. Това може да се случи, ако Белград избере сценарий, който не се харесва на Берлин. Германия гледа на Западните Балкани като на кубчето на Рубик и смята, че ако се стигне до корекция на границата, това ще предизвика промени и в други страни от региона. В крайна сметка, от германското становище зависи кога ще станем член на ЕС, обяснява за "Блиц" Сурлич.

От друга страна, добавя той, САЩ смятат, че е ключово Косово да получи пълно международно признаване и особено членство в ООН. Отсъствието на "червени линии" би могло да се прочете така - че всичко, което е приемливо за Белград и Прищина, със зачитане на мира и сигурността на хората, е приемливо за разглеждане във Вашингтон, казва Сурлич. Той смята, че е възможна промяна на становището на Берлин, ако за идеята за разграничаването има широк консенсус между сърби и албанци, а и страните в региона официално подкрепят такова решение. Тъй като тези две условия в този момент са неосъществими, малки са шансовете Берлин да промени становището си, посочва Сурлич.

Йелена Минич, председателка на Форума за международни отношения, не вярва, че някой би поставил вето на решение, което е приемливо и за Белград, и за Прищина. Предложението за разграничаване е приемливо за ЕС, САЩ и Русия. Обаче Германия е много важна и трябва да се пита. Ако Белград и Прищина постигнат договор, е необходимо да се вложи много енергия, за да се убеди Берлин да подкрепи това решение, казва за "Блиц" Минич. Тя обаче припомня, че ние всъщност не знаем какво стои в предложението за корекция на границите и дали има единство между Вучич и Тачи по този въпрос. Тя също така предупреждава, че Белград и Прищина трябва да бъдат внимателни около посланията, които идват от Америка.

Както в Прищина вярваха, че имат пълната подкрепа на САЩ в преговорите с Белград и политиката, която Косово води, а се оказа, че това не е така, и Белград би трябвало да се замисли дали подкрепата, която идва от Вашингтон, е безрезервна. САЩ прекрояват граници в други краища на света /подкрепят обединяване на Палестина с Йордания/, което е опасно. Двете страни би трябвало да се договорят без преценка на мнението на великите сили, смята Минич.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен26 Косово е било в пределите на България също 300 години,колкото и в Сърбия,но преди нея,през Средновековието.На Косово,сърбите си присвояват,построяват,или дострояват църкви и манастири,върху византийскии български такива.
26
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ви таковам и цензурата назвездичена, ама аз пак ще кажа каквото искам Великобритания е политическа лека жена.
25
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Косово е непризната държава, дори ЕС не я признава.
24
7
 
58
 
! Отговори
тъпчо преди 5 години
Нищо ново под слънцето.Преди век, пак тия т.нар. велики сили са късали територии от Майка България, без изобщо да ги е еня за хората, които живеели по тия географски ширини.
23
21
 
13
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
Сталин към Жуков: Спри се и не навлизай по навътре в Германия. Жуков: Но Другарю Сталин както сме набрали мощ с лекота можем да изхвърлим тия западняци в Атлантическия Океан? Сталин: Ех Другарю, зелен си още! Ако го направим, какво извинение ще имаме после за атомния ни арсенал с който планираме един ден да направим Русия от Камчатка та чак до Бевърли Хилс?!
22
4
 
16
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
Добре де, как тогава Русия успя да направи над 16000 ядрени бойни глави за има няма 50 години, демек повече от всички други взети заедно? Нещо са ти криви сметчиците май или?
21
9
 
34
 
! Отговори
СатаНАТ преди 5 години
Нали си давате сметка, че САЩ и Дойчланд играят доброто и лошото ченге. За тях е важно да подмамят Сърбия или просто да я измамят. Руските *** секи ги евава.
20
14
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркел трябва да бъде свалена. Приоритет номер 1 за всеки европеец.
19
6
 
19
 
! Отговори
л преди 5 години
До Василев"Германия превключи на първа светлинна скорост!!!"а на мен по ми се види като да седна на лоста .... скоростния де
18
20
 
12
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До ЦиникГермания е велика ,еврото стабилно!!!Казах ви селяни прости, да работите качествено като немците!!!Германия превключи на първа светлинна скорост!!!Агент Питър Галахар!ЦРУ!!!
17
8
 
12
 
! Отговори
Си Дзинпин преди 5 години
Скоро ще им разрешим спора.
16
7
 
6
 
! Отговори
х преди 5 години
До Гербераст - комунистевреите наричат себеси - ГОЙ, а нас наричат ГОИЙМ !И Корана и Библията са писани от евреите !и евреите и християните и мюсулманите имат един бог - Яхве Саваот - богът дето обещава на евреите да ги направи господари на света !
15
9
 
27
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Казах ви че има Господ и Сърбия ще страда, за това което причини на България с македонизма!!!Агент Арчи Бенинг!ЦРУ!!!
14
4
 
18
 
! Отговори
Пустиняк преди 5 години
Германия е могъщ фактор, защото е лидерът на най-богатия икономически съюз в света. Влиянието й е решително за желанието и на двете държави да влязат в него. А колкото и недоносчетата да сънуват игра на войничета с инфантилните си мозъчета, ИКОНОМИКАТА е тази, която определя играта. Щатите и Русия е ясно. Едните искат Косово, другите Сърбия. Германия не желае просто, откъсвания на парче, на етнически принцип, защото може да последва верижна реакция, която да засегне и нас, ако се сещате!
13
10
 
20
 
! Отговори
Гербераст - комунист преди 5 години
На практика, евреите мразят християни. Ислямизацията на Християнска Европа и нейното унищожаване тече от десетилетия. Евреите мразят християни и ни наричат ГОЙове. Знаете, кой ръководи САЩ...............
12
6
 
14
 
! Отговори
ь преди 5 години
а знаете ли какво стана със златото дето ужким е на съхранение в САЩ !?до 2002 Израел ила 20-60 атомни бомби - данните са от доклади на службите на Русия, Китай и САЩпрез 2016 в хакнатите писма на Хилари има писмо от генерал Шварцкопф (този дето комадва Пустинна Буря) се казва че Израел разполага с 450 атомни бомби !!!!!!!!за се произведат 400 атомни бомби за 15 години е непосилно дори за икономики като САЩ и Русия !!!!ето там отиде златото дето ужким е на съхранение в САЩ !!!!
11
14
 
18
 
! Отговори
Адолф Айхман преди 5 години
В крайна сметка Косово трябва да остане част от Сърбия и косовските прассета да бъдат претопени и възпитани с времето против примитивните им албански обичаи - тези които не подлежат на промяна - под душовете тихомълком - всички печелим и Сърбия влиза в Европа за голямо разочарование на зионистите от хамерика които скоро ще бъдат подложени на пречистване :)))
10
10
 
31
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Германия е ИКОНОМИЧЕСКИ ГИГАНТ! Да напомня на ***, че САМО 40 МИЛИОНА РАБОТЕЩИ ГЕРМАНЦИ - 5 поредни години бяха СВЕТОВЕН ИЗНОСИТЕЛ НОМЕР 1! Който не вярва - има го на официалния правителствен сайт.Сравнени с милионите в САЩ и Япония и милиардите в Китай...една шепа народ успява да учуди целия свят.Четвърта икономика в света днес! В целия свят.Проблема на Германия е като българския - некадърни сервилни политици!
9
7
 
15
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Германия е велика, еврото стабилно!!!Агент Кери Филипс!ЦРУ!!!
8
2
 
22
 
! Отговори
х преди 5 години
До Циникпич, в САЩ няма злато - евреите го окрадоха !помниш ли Доминик Щрос-Кан - бившия шеф на Международния Валутен Фонд, дето го арестуваха в САЩ щото една бивша прос. , нелегален имигрант, съдена 2 *** за лъжесвидетелство го обвини в изнасилванезнаеш ли защо стана така ?стана така щото 2 месеца преди това Щтрос-Кан поиска ревизия на златния резерв !!!!!!!