Долари и лири: Турците – разединени, но животът им поскъпва

Едни повтарят докрай мантрите на Ердоган, други открито критикуват
Обновена: 19 сеп 2018 20:06 | 19 сеп 2018 15:45,
79

Той е последвал призива на своя президент да обмени доларите си в лири, за да спре девалвацията на валутата.

Фирмата на Осман Алтун се е специализирала в инсталацията на охранителни системи и извършва повечето си сделки в американски долари, затова обменил сериозна сума пари.

Още по темата

"Обмених 230 000 долара, това бяха всичките ми пари", казва Ялтун пред "Deutsche Welle".

Ефект обаче не се забелязва, цените на еврото и долара си остават високи. В резултат бизнеса на Алтун се е свил наполовина. Той обаче повтаря до безкрай мантрите на Реджеп Ердоган.

"Днешна Турция не е онази слабата и стара Турция. Американците ни атакуват, но те не могат да ни засегнат с техните санкции", казва Алтун.

На различно мнение е Ясин Йълмаз, който е сред онези 48%, които на последните избори са гласували за опозицията.

Той е водопроводчик, който ремонтира ВиК системите в апартаменти, които предстои да бъдат продадени или дадени под наем. Напоследък обаче остават доста по-дълго на пазара. Строителните материали също поскъпват.

Ясин и жена му редовно си говорят за политическата ситуация. Наясно са с опасностите от критика на правителството, но това не ги спира.

"Всичко е подчинено на един-единствен човек. Подмазваш ли се всичко е наред, иначе не. По принцип е съвсем нормално да критикуваш едно или друго", казва той.

"Лошо или не, няма значение. Такива са нещата, в крайна сметка него го избраха за президент", отсича жена му.

Турция е силно разединена и тази пукнатина минава дори и между семействата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
14
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Въпроса е като стигнат положението на Гърция какво ще правят тях Евро зоната ги спаси турция кой ще ги спаси кой ще извади 400-500млрд долара(евро)
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето цени в Турция са по високи от нашите или еднакви но минималната заплата е много ниска. 400 лева. Само преди две години и беше 700 лева а средната над 3 хиляди. Сега средната е 1500 лева почти като у нас. Само горивата им са доста по евтини от нашите.
27
2
 
5
 
! Отговори
БГ преди 5 години
То цената на горивата им е такава щото при нас акциза е по висок но в предвид че лирата пада може и да поскъпне още освен ако не го купуват в Лири
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойчето по-скоро да погледне в собствения си двор за да види тоталното разделение между все по-малко оставащите нормални и неофашагите
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Минимална заплата в Турция през 2018:1600 лири. Обърнато в левове е 400 лева.Килограм агнешки бут 55 лири или 13 лева.Кг.розови домати 10 лири или 2,50лв.Олио Yudum - 2 литра - 25 лири или 7 лева. Излиза че литър олио е 3,50 лева.Хляб - 220 гр. - 1,25 лири или 0,30 стотинки. Средно 800 гр.хляб струва 1,20 лв.Бензин 95(Excellium95) 6,90 лири или 1,80 лв. Там бензина е по евтин в сравнение с нашия.Eurodiesel цена 6,30 лири или 1,60 лв. пак по евтино от нас положението им не е розово.
24
3
 
11
 
! Отговори
Handel преди 5 години
До ***: Горките американци! Добре че не подозират че са ти опротивяли, че иначе веднага щяха да се гръмнат.
23
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
туркинята ме кефи. бих я ... поканал на кайве ;)
22
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От тоя 1 трлн. долара, половината ги дължат на ФЕД....демек на себе си. Другата половина на чайници и японци предимно. А те точно нямат никаква полза от рухване на долара. Иначе на кого ще си продават продукцията? На монголия? Или венецуела?
21
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Световна валута трябва да е евро или юан защото за разлика от виртуалната икономика на Америка те произвеждат реални стоки. Следващата годин САЩ ще стигнат 1 трлн $ дефицит реално живеят на гърба на останалия свят, а дълга им е толкова голям,че не могат да го върнат без да унищожат долара в процеса.
20
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17Това е САМО държавният дълг. Обаче проблемът на силно експортна в последните години Турция е фирмената и банкова ВЪНШНА задлъжнялост в долари и евро. Те там ги стяга чепикът адски много.
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18Сметни колко щети са ни нанесли гринговците благодарение на долара, ако нашите управляващи не слушат ставаме като Турция.
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами някак нормално, при 50% девалвация на валутата за 1 месец, да му се свие оборота на онзи с камерите. По-лошото е, че вместо да ги обменя когато са му нужни, сега ще му се съсипе бизнеса
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 16. Може да си печати , ама вестници.
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Външния дълг на Турция е 400 млрд.долара. БВП за една година е 1 трилион долара. Догодина имат да връщат 180 млрд. долара. По отношение на БВП-външен дълг положението в Турция е близко до този на Румъния и България.
15
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До BGЕрдоган да напечати колкото трябва лири и да ги върне на ню йоркските евреи те нали това правят печатат хартия всищност и това не правят само вкарват едни цифри в компютъра.
14
3
 
24
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Аз щях да си сменя и доларите, и еврото в турски лири, но вече съм ги обърнал в рубли.
13
8
 
19
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Ерсдухания ще върне Турция в средновековието....а американците ми опротивяха отдавна....
12
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще връщат, ама е невъзможно.И жените да им работят на три смени е невъзможно. А в Турция жените не работят.
11
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо на Европа скочи да се прави на велик , после и на САЩ. Изхода е ясен. Надолу надолу надолу. Лошото е че режимите , като огладненият използват само една тактика, за да управляват гнева на хората - войната. Очаквам следващите 5 гпдини в нея посока да тръгне .
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до6Евро даже впиянчения юнкер иска ЕС да е независим от долара и е прав .