Балканска среща в Ню Йорк – за Западните Балкани

Външните министри на съседните ни страни заседаваха
26 сеп 2018 18:26,
10
Балканска среща в Ню Йорк – за Западните Балкани
Снимка: БТА

Министрите на външните работи на България, България, Румъния и Хърватия - Екатерина Захариева, Никос Кодзиас, Теодор Мелешкану и Мария Пейчинович-Бурич, проведоха четиристранна среща в Ню Йорк, на която обсъдиха развитието на европейската интеграция на Западните Балкани и други въпроси от международния дневен ред. Това е втора подобна среща в този формат в рамките на Общото събрание на ООН, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Българският външен министър Екатерина Захариева заяви, че е много важно да се продължи работата с партньорите от Западните Балкани.

"Следващата година е важно да покажем, че ЕС държи на своите решения. Надявам се тогава да започнат преговори за членство с Тирана и Скопие. А и двете страни трябва да покажат, че са готови да извършат реформите", каза Екатерина Захариева, предаде БТА.

На 26 юни т.г. под председателството на Захариева държавите членки постигнаха компромис в Съвета "Общи въпроси" на ЕС и дадоха зелена светлина за бъдещите преговори за присъединяване с Република Македония и Република Албания. "Съветът се съгласи да приеме положително напредъка и да отвори пътя за започване през юни 2019 година на преговори за присъединяване", бе записано в заключенията на Съвета.

Захариева изтъкна важността на референдума в Скопие за споразумението с Гърция, както и необходимостта всички шест държави от региона, които още не са членки на ЕС, да продължат за изпълняват реформите и препоръките, за да има видим напредък.

Министър Мария Пейчинович-Бурич изтъкна, че от последната среща миналата година регионът вече е много променен.

"Ще продължим добрата работа на България по време на нашето председателство на Съвета на ЕС", заяви румънският първи дипломат Теодор Мелешкану.

Министър Никос Кодзиас предложи всички заедно да посетят Скопие и Тирана, за да покажат политическа подкрепа за тези страни.

Министър Захариева констатира, че четиристранният формат е много полезен и предложи той да бъде разширен на всички нива в министерствата от четирите държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
бр.Вини преди 5 години
Тоа в дясно,ми мяза на,Шишо Бакшишо
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Министрите на външните работи на България, България, Румъния и Хърватия - Екатерина Захариева, Никос Кодзиас, Теодор Мелешкану и Мария Пейчинович-Бурич.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОВА Е ИЗНЕСЕНО ЗАСЕДАНИЕ.СЛЕДВАЩИЯТ ПЪТ - В АКАПУЛКО.
7
0
 
2
 
! Отговори
Не можаха ли тук да преди 5 години
До Анонимен===Уф, пък ти, взе ми думата от устата!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не можаха ли тук да я направят тази среща, ами насипаха толкова пари за екскурзия до Ню йорк, че там да заседаават.И какво решение са взели? Или само си чесаха езиците.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четиримата танкисти
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УБАВЦИ,срам
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Захариева тъ/ото се хили застанала до дебелия Коциас който щеше са спука шкембето от зор докато не подписаха договора с БЮРМ,каза го и защо-ЗА Да НЕ ВЪЗРОДИМ ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ!!зАХАРИЕВА ТЪ/ПОТО Е НАД ТИЯ НЕЩА и както казва по-долу човекът Бога да пази България от захариевци!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия като ги гледам как са се ухилили ми приличат на Бони и Клайд след като успешно оберат банка дали и там не е станало същото
1
0
 
12
 
! Отговори
100 камили преди 5 години
" Бог да пази България" с този Министър на Външните работи на България !