Албанците ли ще решат референдума в Македония?

Нина Спасова и Милен Керемедчиев с коментар пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 27 сеп 2018 12:02 | 27 сеп 2018 11:45, Анисия Иванова
21

Предстоящият референдум в Македония много наподобява референдума за Брекзит, защото също е предизвикан от премиера и има опасност да се обърне и да избухне в лицето му, каза бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Три дни остават до важния референдум в западната ни съседка, който ще определи евроатлантическото бъдеще на страната и ще утвърди договора за новото име споразумението, за което беше постигнато след десетилетия спорове.

Журналистът Нина Спасова и Милен Керемедчиев коментираха в студиото на "България сутрин", че страната ни правилно се е дистанцирала от тази тема към този момент, въпреки че в последно време в Скопие на посещение бяха доста високопоставени гости.

Керемедчиев допълни още, че има опасност да няма достатъчно активност на вота и да не мине референдумът.

Нина Спасова смята, че въпросът е добре зададен, а албанското население може да изиграе ключова роля за този референдум, защото 95% от тях одобряват европейската интеграция за Македония.

"Ориентацията на Македония е страшно важна и за България, ние неслучайно проявихме такава активност по време на европредседателството", допълни още Спасова.

Тя коментира и антибългарските нагласи в съседката ни. Според нея ще мине много време и поколения, за да се изкорени това отношение към нас.

Милен Керемедчиев пък добави, че трябва да се упражнява постоянен натиск върху македонските политици, за да не се заиграват именно с това.

"Македония за краткото си съществуване успя да се скара с всички свои съседи и да прояви претенции към всички съседи. Всъщност Македония като държава се създаде със скандали, тя просъществува въз основа на скандали и открадване или на име, или на история, или на други факти", каза той.

Керемедчиев допълни също, че от успеха на референдума в Македония зависи до колко ще е лесно проевропейското ориентиране и на Сърбия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напълно възможно е,албанците да решат референдума,в полза на евроатлантическото бъдеше на БЮРМ,защото сред българите,които представляват останалата част от населението,има все още сърбомани.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютно.Албанците ще надуят % за ДА на договора с Гърция,античните вардарски сърбомани от славянско потекло са в болшинството си против и именно заради това обявиха че РЕФЕРЕНДУМОТ Е СО КОНЗУЛТАТИВЕН КАРАКТЕР т.е и 10% да гласуват РЕФЕРЕНДУМОТ Е ВАЖЕЧКИ И КЕ ГО ПРИЗНААТ!!Е,на ЗОРАН ще му олекне силата ама и той завалията хем му се иска да си е чист етнически македонец,хем да се гордее с несбъднато минало,хем да е в ЕС и НАТО!За ЕС обаче дъъълго ще почакат,там САЩ са непричом.
15
0
 
3
 
! Отговори
Аз знам преди 5 години
Чичо Гошо е прав, не знаят какво ги очаква. Но, пък може да е друго, както при гърците - да ги коткат. На ще видим ? Ще ги вкарат, каквото и да е.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Албанците във Фиром за има няма 20 години си изградиха стабилен елит, който е по-качествен от сръбския елит на фиромците. Според мен, ако не са албанците, повечето фиромци щяха да присъединят страната към Сърбия преди едно 10 години. Всичко над чистачка на кeнефи работещо, в което и да е министерство или агенция във Фиром и не е албанец е южен сърбин и си иска да се върне в Сърбия.П.С. Каракачанското ВМРО( ДС ) правят пари, като продават паспорти на тия южни сърби, да ни срамят по Европа
13
7
 
8
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
На македонците им пожелавам да влязат в НАТО и ЕС и да опитат "благинките" На Големия Брюскелски член.А те ще си останат малко членче като нас дето никой не го е.... за нищо.
12
8
 
10
 
! Отговори
Играчка-плачка преди 5 години
Зайченцето бяло цял ден си играло.....на политик, обичан от македонците колкото Плевнелиев от българите.
11
3
 
13
 
! Отговори
1 преди 5 години
Макетата:"Ветар ги вее на самарот на Букефалот"!
10
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То се вижда, че албанците отсега вече се разпореждат с Македония. А след 10 години, когато се народят още толкова?Пишете я Македония бегала.
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Очаква се днес да бъде направен втори оглед на трамвая.""По думите на университетския преподавател натискът отвън показва, че референдумът е важен за международните играчи. Той трябва да създаде впечатлението, че македонците демократично и доброволно приемат споразумението"Само като знам какви ***, включително тоя пияндурник Матис са пропагандирали как да се гласува на референдума, веднага се "вижда" ръката на Москва? Нал тъй еврета стански българоиспански.
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е албанците да решат. Все пак те са бъдещите стопани на територията. Как ще се казва сега временно не е от значение за тях. Така или иначе когато му дойде времето името ще се смени.
7
3
 
15
 
! Отговори
ЕС след 20г. преди 5 години
Заев към Меркел:-Кога ще влезем в ЕС?Меркел:-Ну Заев, ну погоди.
6
6
 
4
 
! Отговори
Вербовчик преди 5 години
До Проф.БожидарДимитровПредлагам другарят Лидеров, може и някой новоизлюпен патрон от БНО Шипка!Съгласен, агент Телериг?
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Нина Спасова смята, че въпросът е добре зададен, а албанското население може да изиграе ключова роля за този референдум, защото 95% от тях одобряват европейската интеграция за Македония."Това е точно така и обяснява добре защо хибридната форумна *** лае срещу албанците, при всяка една възможност!
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да изчакат още 4-5 години с референдума и да гласуват дали да не се прекръстят на "Втора Албания". Така никой няма да има проблем с македонците, защото ще са второалбанци. Но пък така нямат никакъв шанс да влязат в ЕС. Не че сега имат...
3
9
 
12
 
! Отговори
Проф.БожидарДимитров преди 5 години
Ако Македония каже ДА на референдума и си смени името, България незабавно трябва да и наложи вето за членството и в ЕС и да почне да се гъбарка с нея по същия начин както византийците. Тогава много бързо античките папуаси ще си припомнят че са българи и ще искат нов референдум за да се прекръстят пак. Този път на България вече. Както си е и редно. Но това няма как да стане с пожарникарската тиква с мекия *** начело на държавата. Спешно ни трябва нов премиер, мъж, а не булка от Симитли.
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познайте кой ще остане в ЕС в трета глуха заедно с шиптяри турци и тн.А ти искаш с немци французи и т.н. ли?Я се огледай...
1
7
 
23
 
! Отговори
Tangra преди 5 години
Най голямата грешка на нашето правителство, да се откаже за втори път от българското население и български земи и да го потвърди пред света.Пак ще се повторя, но Македония е следващото Косово. Там се вее албанския флаг на повече от половината градове и села. Подкрепата от ЕС по-скоро води до мисълта на разделяне на ЕС, на западен ЕС и изток. Познайте кой ще остане в ЕС в трета глуха заедно с шиптяри турци и тн