Македония избра бойкотa пред подкрепата за евроинтеграцията

За успех на референдума е нужна избирателна активност над 59%
Обновена: 30 сеп 2018 21:04 | 30 сеп 2018 20:43, Анисия Иванова
436
Македония избра бойкотa пред подкрепата за евроинтеграцията
Снимка: БТА

Гражданите на Македония предпочетоха бойкотa пред подкрепата за евроатлантическата интеграция на страната, ако съдим по ниската избирателна активност, която бе регистрирана на днешния референдум.

В 19 часа местно време (20:00 часа българско време) избирателните секции в страната затвориха. Последва кратка пресконференция от представители на Държавната избирателна комисия (ДИК), които увериха, че ще бъдат положени всички усилия, за да може официалните резултати да бъдат съобщени във възможно най-кратък срок.

Гражданите на югозападната ни съседка днес гласуваха на референдум за промяна на името на страната на Република Северна Македония - компромисен вариант, който управляващите в Скопие и Атина постигнаха през месец юни като ключова стъпка за прекратяване на дългогодишния спор, възпрепятстващ евроатлантическата интеграция на страната.

Въпросът, на който отговаряха македонците на днешното гласуване, бе "Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?“.

Въпреки интензивната кампания "за" промяна на името, която управляващите в Скопие проведоха през последните седмици, очакванията им за категорична подкрепа на договора с Гърция от страна на македонците засега изглежда не се оправдаха.

Още по темата

До 10:00 часа местно време (11 часа българско време) избирателната активност на референдума бе едва 5,2% - или поне по данни на гражданската организация МОСТ, която наблюдава хода на гласуването. Час по-късно ситуацията не бе много по-различна: ДИК съобщи, че правото си на глас са упражнили 8.03% от гласоподавателите в Македония, съобщава "Фокус".

Най-висока активност бе регистрирана в скопската община Център, където до 11:00 часа местно време (12:00 българско време) гласувалите бяха 13,31% от имащите право на глас. Най-ниска избирателна активност бе регистрирана в Могила – 3.16%, и в Пласница, където гласувалите бяха 3.30 на сто.

В обедните часове на деня ДИК представи актуализирани данни, съгласно които до 13:00 часа местно време (14:00 часа българско време) правото си на глас са упражнили 261 473 души, или скромните 16% от регистрираните в избирателните списъци. Пояснено бе, че резултатите са изнесени на база обработените данни от 90,24% от избирателните секции в Македония.

В следващите часове бяха изнесени актуализирани данни, от които стана ясно, че към 15:00 часа (местно време) бяха гласували 22,56%, или 334 хил. избиратели. До 17:00 часа местно време на референдума за договора с Гърция 28,83% от имащите право на глас бяха упражнили правото си. По данни на ДИК към 18:30 часа местно време, половин часа преди края на изборния ден, избирателната активност достигна до 34,09%.

За да бъдат легитимни резултатите от референдума и коалиционното правителство на министър-председателя Зоран Заев да получи обществена подкрепа в намеренията си страната да получи международно признание под името Република Северна Македония, бе необходима избирателна активност от над 59%.

По данни на ДИК в избирателните списъци са регистрирани 1 806 366 гласоподаватели. Това означава, че референдумът можеше да бъде валиден, само в случай че правото си на глас упражнят 903 168 гласоподаватели, но и при условие, че повече от половината от тях са гласували „за“ евроатлантическата ориентация на Македония, т.е. одобрят Преспанския договор и промяната на името на страната им.

Преди броени дни държавният глава на Македония Георги Иванов изнесе емоционална реч от трибуната на 73-то Общо събрание на ООН в Ню Йорк, в която призова открито към бойкото на референдума. Иванов припомни на гражданите на югозападната ни съседка, че гласуването на референдума е право, а не задължение.

"В тези няколко часа преди влизането в сила на забраната за агитация, искам да изпратя послание до моите съграждани - гласуването на референдум е Ваше право, а не задължение. Никой не може да бъде подведен под отговорност за гласуването, т.е. за отказа си да гласува за референдума", припомни Иванов. Той добави, че всеки гражданин има право самостоятелно да реши дали да излезе да гласува, или да бойкотира вота. Иванов сподели, че e решил да не гласува на 30 септември и изрази надеждите си, че гражданите на Македония ще вземат "мъдро решение“.

Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски също не гласува на референдума за името. От партията му съобщиха, че според лидера им въпросът, на който македонците са призовани да отговорят, е "многостранен и манипулативен". За пореден път опозицията подчерта, че е срещу промяна на името на Македония и срещу договора с Гърция, който описва като "капитулация".

По своето значение за бъдещето на страната настоящият референдум бе съпоставено с референдума за независимостта, проведен на 8 септември 1991 г., когато македонските граждани също трябваше да отговарят на сложносъставен въпрос, а именно „Подкрепяте ли независимостта на Македония с право да встъпи в бъдещ съюз на югославските държави?“.

Гласуването на историческия за страната референдум се следеше от близо 500 международни наблюдатели, акредитирани от ОССЕ, Световния македонски конгрес, ЦИК на Турция, както и от чуждите посолства в Скопие.
Броят на местните наблюдатели надхвърляше 12 000 души, като освен смятаните за традиционни агенции и организации, свои представители бяха регистрирали неправителствените организации „Македонска платформа против бедността“, Движението за социални права „Ленка“, Сдружението за граждански политики и инициативи, Националният ромски център и др. Референдумът се следеше от около 100 чужди журналисти, представляващи 25 медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
397
0
 
1
 
! Отговори
МИРО: преди 5 години
МИЛИ ХОРА,НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ,ЧЕ НА ЕС И НА НАТО ИМ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО ЗА РАЗПАД!!! ТЯХНОТО ВРЕМЕ СВЪРШИ ВЕЧЕ!!! БОЙКО ДА МУ МИСЛИ КАК ЩЕ СЕ СПАСЯВА! ПРАВ Е ПРЕЗИДЕНТЪТ НА СЪРБИЯ,ОЩЕ ДВЕ-ТРИ ГОДИНИ И КРАЙ!!!
396
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонците ще ядат дървото тва е нека да градят малко история с кръв а не да крадат чуждата и да разрушават Български паметници и воени гробища .Много се ежат много са велики ама са гола вода една пълна нула.
395
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименMного по-добре македонизъм отколкото джендъризъм.
394
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много измислено заглавие! Македонците какво точно са бойкотирали? Те и без това нямат шанс скоро да влезнат в ЕС. А колкото до плямпачите долу , това че вас ви е страх и сте не.адекватни не значи ,че ЕС е лошо нещо. Според цял свят е прекрасно нещо и всичко се натиска за там! Всички руски губернии и аверчета се врат в ЕС. Да казвам ли защо? Полша е в космоса вече.Естония мин заплата 500 ЕВРО! Румъния изгони руските монополи и 408 евро Латвия 430 евро. Унгария 460 евро. Хърватска 445 евро и тн.
393
7
 
8
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ТИКВА КЪДЕ СИ БЕ ? ДА ЧУЕМ ОТНОВО ЗА ВЪОБРАЖАЕМИЯ ТИ ПРИНОС КЪМ "БАЛКАНСКИЯ" ВЪПРОС
392
9
 
10
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Македония избра бойкотa пред подкрепата за евроинтеграцията - НОРМАЛЕН ИЗБОР НА ВСЕКИ С ТРЕЗВА С МИСЪЛ И ПОГЛЕД В БЪДЕЩЕТО
391
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво и е на Македония да е в НАТО - та единствения им враг Албания е там. Кой нормален християнин в Македония ще гласува да е в нато?
390
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде време е Косово да се закрие като незаконна държава - свърталище на организираната престъпност.
389
3
 
11
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 5 години
Защо натовските под ло ги обвръзват евроинтеграцията с членството в нато. ТОВА СИ Е ИЗНУДВАНЕ ТАКА ФОРМУЛИРАНИЯ ВЪПРОС ЗА РЕФЕРЕНДУМ. А граждани на тази страна умират от натовския обеднен уран в Косово. Е хората казаха не на СХЕМАДЖИИТЕ. Поздравявам ги! Казаха не на албанизацията за нато е ясно че само шиптрите ще гласуват в Македония.
388
1
 
4
 
! Отговори
продълж. на 402 преди 5 години
на Сърбия в замяна на спиране на мешането ѝ в Македония и осигуряване на по-големи права на българите в Западните покрайнини. Сърбите знаят, колкото и да отричат, че Косово е бита карта, въпреки че в северната част около Митровица живеят сърби. Затова се и прокрадват идеи дори за подялба на Косово. Но имат все още поле за действие в Македония и Босна като техни зони от бивша Югославия. Всичко е заради територии и контрол.
387
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво е толкова неочаквано от референдума? Агентурата на сърбите си върши работата, защото Сърбия няма интерес европейските процеси да се задвижат в Скопие. Иначе македонизмът може да удари на камък. Тоест държат Македония изолирана и политически нестабилна, за да може да претендират за по-голям дял от нея, когато дойде удобен за това момент. А иначе си дърпат конците чрез македонски приближени политици. България, както винаги гледа отстрани, а можеше да постави някои въпроси пред еврочленството
386
1
 
1
 
! Отговори
чекист преди 5 години
До до 392туй от прабаба си ли си го чувал?
385
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макетата си запазиха името и достойнството .Свещеното име на великата Макадонска държава на Филип и Александър.Гърция се пука от яд,ама елинизма го разпространи това илирийско племе ,а не вие атиняни и и Спартанци .
384
10
 
19
 
! Отговори
ф преди 5 години
Зоран Заев е политически труп .Македонците се оказаха с класа над София и Бойко .И кво сега Бойко ,пълен провал на политиката западни Балкани .Македония си запази името ,а Сърбия и Косово пред война.
383
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
397- ТИ ПЪК СЕГА- АМИ ЧЕ ТЕ ОЩЕ НИ ЛЪЖАТ- КОЛКО Е КОФТИ В ЕВРОПА, КАК ЕВРОПА СЕ Е РАЗПАДНАЛА, А КОЛКО Е БОГАТА РУСИЯ...
382
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хич не ги исках тея в ЕС. Само ще намалят евро фондовете за нас. Да си кретат там на село и да слушат русофягитее, колко им е хубав живота. Докато всипки ние ходим на почивки из света :))) И нас така ни лъгаха до към 2007 и после им бихме шутаа.
381
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БолшевикНе става защото се видяна референдума,че албанците не са толкова много колкото лъжеха,че са. Просто запада им дава крила,и те вдигат много шум.
380
3
 
3
 
! Отговори
до 392 преди 5 години
За това ли от страната на Изгряващото слънце ги купуваха за метал?
379
3
 
12
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Освестете се, източни българи - вземете пример от нашите западни братя!!!проф. Людмил Георгиев
378
5
 
14
 
! Отговори
Болшевик преди 5 години
Хе,хе! Македонците не искат името Северна Македония! Ами, тогава ще ви дадат името Източна Албания ,макета.