Гърците прииждат: Пенсионери емигрират у нас, за да оцеляват!

Животът им става по-икономичен отколкото в родината им
1 окт 2018 20:28, Елка Василева
135
Гърците прииждат: Пенсионери емигрират у нас, за да оцеляват!
Снимка: архив, Reuters

Немалко гръцки пенсионери емигрират в чужбина, главно в България, за да оцелеят след спада на доходите им и ограничените възможности на близките им да им помагат финансово. Това се казва в материал на агенция АНА-МПА, посветен на Международния ден на възрастните хора - 1 октомври.

Агенцията се позовава на проучване на доктора на икономическите науки от Парижкия университет, заместник-председател на Гръцкото дружество за демографски проучвания и член на Академията на науките на Ню Йорк Ира Емке Павлопулу.

Според проучването "нашите пенсионери напускат страната в опит да живеят достойно, далеч от бедността и нещастието. Подтик за емиграцията им дава познанството с чужди гражданки, които са дошли в Гърция и обикновено работят като домашни помощнички. С началото на кризата пазарът на труда за тези жени се сви.

Като се завръщат в родината си, те информират пенсионирани гърци, че имат желание да ги посрещнат и настанят в дома си в чужбина срещу определено заплащане, много по-малко от това, което е необходимо, за да живеят в Гърция в дом за възрастни хора, частна клиника или под грижите на местна жена," пише в материала.

Според изследователката с този избор пенсионерите дори успяват да спестяват нещо от пенсията си, защото във всяка друга балканска страна животът им е по-икономичен от този в Гърция.


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
4
 
16
 
! Отговори
Волос преди 7 месеца
Глупости пълни! Нито храната в Бг, нито тока, газта и лекарствата са по-евтини от Гърция! Единствено бензина и нафтата в Гърция са по-скъпи, нищо повече от Бг. Никой пенсионер няма да дойде.
90
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ддс в Гърция е 14 процента на хран.продукти и 2 процента на лекарства и книги
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ддс за хранителни продукти 14/ процента
88
7
 
8
 
! Отговори
Румен до 100 преди 7 месеца
Изкуфелнико,защо не сравниш колко бяха пълни потребителските кошници тогава и сега? Мен защо не ме биха в милицията,ако че ме хванаха на сръбската граница?. Защо бе кухоглавецо 80%от тея дето помнят "комунизма" гласуват за БСП? Щото им е било лошо ли?Аз не гласувам за БСП,но искренно ненавиждам сините ***,които изопачават историята.
87
1
 
2
 
! Отговори
До: Срамота преди 7 месеца
Чичо ти греши! Бъдещият трудещ се човек няма да има общо с това, на което се основават неговите хипотези!!!
Освен, ако не се избием и се върнем 30 000 години назад :)
86
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 67
Доходите в Гърция са няколко пъти по-добри от българските при почти еднакви цени

Нито доходите са няколко пъти по-добри, нито цените са почти еднакви.В Кавала като ги гледам не са цъфнали и вързали.Свинско шишче 180гр с пържени картофи 7 Евро.Бира местна бутилирана 3 евро на нашето море за тези пари пиеш Вайсщефан наливен.Къде отиваш?Свинско шишче 180гр с картофи 7 евро.У нас ти е 6лв.По хранителните магазини цените са минимум двойни на нашите.Бензин 3.10лв и ДДС за храни 24%
85
0
 
14
 
! Отговори
Учителя преди 7 месеца
До Средногорец
Ами взели са от нас и са го раздали на комундели като Шопо..
84
4
 
16
 
! Отговори
Средногорец преди 7 месеца
До Шопо

Пък тате при бай Тошо взимаше 120лв като старшина, а мама 105 като лаборант.Купили са телевизор Радуга да гледат първа програма за 1050лв.На баба са и взели 10крави, 2 биволици и казаните за ракия и са я пратили да копае на ТКЗС-то за 32ст на ден.На дядо са му взели къщата.Хайде сега ти смятай.
83
2
 
8
 
! Отговори
Учителя преди 7 месеца
До Шопо Баба ми като пенсионирана селскостопанска работничка при Бая ти Тошо вземаше 20 лева пенсия - айде сметай...
82
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вместо тези празни хотели да ги превръщат в домове за стари хора- хем работа и за гледачи и доктори, хем ще харчат пари у нас... Хем и чиновници ще се пръкнат за контрол, че и контрол си трябва.
81
13
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 7 месеца
Тате като пенсиониран миньор при бай Тоше вземаше 480 лева пенсия ,мама като текстилна работничка 275лв...При сиренье 2,60 и хлеб 0,26 ст...А сега сметайте !
80
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Гърция са добре единствено пенсионерите!
Много пенсионери взимат повече от работещите, просто са много голям електорат и не смеят да ги пипнат. И там младите бягат, основно в Германия.
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 79
Пенсионните фондове редовно се изпразват от 1947 или 1949г. Това до 1997, ако не се лъжа. При соца в края на всяка година натрупаните средстава в пенсионните фондове се прехвърляха в Държавния бюджет. И от 1-ви януари от нула. Колкото и да е гадно, като ми кажат, че са си внасяли, им отговарям, че отдавна са "изядени".
78
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Миналото лято се върнаха едни от германия, семейство с две деца, купиха си къща и си гледат живота, и веднага почнаха коментари как са толкова некадърни да живеят на помощи като другите във ФРГ-то, а момчето си подхвана работа и пет пари не дава за мнението на другите.
77
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами ще стане по естествен път това, което ни съветват истинските специалисти, а не 'корифейте" феодалните старчета от БАН и един от Лондон. Освен курортен и културен туризъм, ще е и здравен. И ще станем пенсионерския дом на развитие държави. Лошото е само, че съсипахме висшето образование. Вместо Англия и Холандия. Стоматологията е добре и привлича туристи, но другата част от здравеопазването върви надолу. А това, че няма огромни димящи заводи не значи, че промишлеността ни не е в кондиция.
76
6
 
36
 
! Отговори
Срамота преди 7 месеца
България вече е ад за живот. Много алчни работодатели , бизнесмени крадци. Моят чичо ми вика че някой ден всички бедни българи ще напуснат и тука ще останат само бандитите. И ми вика че ще видиш после как ще се избиват сами за пари. Защото няма кой да им работи. Бандитите сами ще се избиват ако всички ние емигрираме трудолюбивия народ в чужбина. Това е бъдещето на България , България се затрива и това е истината запомнете ми думите. Онзи дъртия иска да увеличава парното жената се лишава от храна
75
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По добре заглавието да беше български пенсионерки ходят в Гърция да гледат гръцки пенсионери. Това е тъжната истина.
74
1
 
23
 
! Отговори
бай х преди 7 месеца
идват в Сандански да ядат и пият по кръчмите , да напазаруват по евтинко , да си направят зъбите .. и който може да бодне някоя прости- тутка ... има и някой дето си купиха жилища но не са много
73
3
 
26
 
! Отговори
картофа преди 7 месеца
Къде живеят тези гърци. Аз живея на 20 км. от гръцката граница. В старите изоставени села живят няклоко англичани, има и германци няколко семейства пенсионери, но за гърци не съм чул да се местят тук или да си купуват имоти !!!???
72
1
 
11
 
! Отговори
Waffen SS преди 7 месеца
До до 70/// Не разбирам неолибералната и демократична простащина ,в обръщението "ти" към непознати,но ще отговоря без да слизам до елементарното ниво на недоучката "70"."Има една сентенция изписана на надгробните паметници на източните народи,която гласи "Днес аз ,утре ти", но ако ви по харесва има една изписана над един от входовете на катакомбите на Рим "И ние сме били като вас, и вие ща станете като нас".Ще се радвам ,ако съм успял да активирам елементарните ви когнитивни възможности