Гърците прииждат: Пенсионери емигрират у нас, за да оцеляват!

Животът им става по-икономичен отколкото в родината им
1 окт 2018 20:28, Елка Василева
135
Гърците прииждат: Пенсионери емигрират у нас, за да оцеляват!
Снимка: архив, Reuters

Немалко гръцки пенсионери емигрират в чужбина, главно в България, за да оцелеят след спада на доходите им и ограничените възможности на близките им да им помагат финансово. Това се казва в материал на агенция АНА-МПА, посветен на Международния ден на възрастните хора - 1 октомври.

Агенцията се позовава на проучване на доктора на икономическите науки от Парижкия университет, заместник-председател на Гръцкото дружество за демографски проучвания и член на Академията на науките на Ню Йорк Ира Емке Павлопулу.

Според проучването "нашите пенсионери напускат страната в опит да живеят достойно, далеч от бедността и нещастието. Подтик за емиграцията им дава познанството с чужди гражданки, които са дошли в Гърция и обикновено работят като домашни помощнички. С началото на кризата пазарът на труда за тези жени се сви.

Като се завръщат в родината си, те информират пенсионирани гърци, че имат желание да ги посрещнат и настанят в дома си в чужбина срещу определено заплащане, много по-малко от това, което е необходимо, за да живеят в Гърция в дом за възрастни хора, частна клиника или под грижите на местна жена," пише в материала.

Според изследователката с този избор пенсионерите дори успяват да спестяват нещо от пенсията си, защото във всяка друга балканска страна животът им е по-икономичен от този в Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
4
 
17
 
! Отговори
Волос преди 5 години
Глупости пълни! Нито храната в Бг, нито тока, газта и лекарствата са по-евтини от Гърция! Единствено бензина и нафтата в Гърция са по-скъпи, нищо повече от Бг. Никой пенсионер няма да дойде.
87
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ддс в Гърция е 14 процента на хран.продукти и 2 процента на лекарства и книги
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ддс за хранителни продукти 14/ процента
85
7
 
9
 
! Отговори
Румен до 100 преди 5 години
Изкуфелнико,защо не сравниш колко бяха пълни потребителските кошници тогава и сега? Мен защо не ме биха в милицията,ако че ме хванаха на сръбската граница?. Защо бе кухоглавецо 80%от тея дето помнят "комунизма" гласуват за БСП? Щото им е било лошо ли?Аз не гласувам за БСП,но искренно ненавиждам сините ***,които изопачават историята.
84
1
 
3
 
! Отговори
До: Срамота преди 5 години
Чичо ти греши! Бъдещият трудещ се човек няма да има общо с това, на което се основават неговите хипотези!!!Освен, ако не се избием и се върнем 30 000 години назад :)
83
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 67Доходите в Гърция са няколко пъти по-добри от българските при почти еднакви цени Нито доходите са няколко пъти по-добри, нито цените са почти еднакви.В Кавала като ги гледам не са цъфнали и вързали.Свинско шишче 180гр с пържени картофи 7 Евро.Бира местна бутилирана 3 евро на нашето море за тези пари пиеш Вайсщефан наливен.Къде отиваш?Свинско шишче 180гр с картофи 7 евро.У нас ти е 6лв.По хранителните магазини цените са минимум двойни на нашите.Бензин 3.10лв и ДДС за храни 24%
82
0
 
15
 
! Отговори
Учителя преди 5 години
До СредногорецАми взели са от нас и са го раздали на *** като Шопо..
81
4
 
17
 
! Отговори
Средногорец преди 5 години
До ШопоПък тате при бай Тошо взимаше 120лв като старшина, а мама 105 като лаборант.Купили са телевизор Радуга да гледат първа програма за 1050лв.На баба са и взели 10крави, 2 биволици и казаните за ракия и са я пратили да копае на ТКЗС-то за 32ст на ден.На дядо са му взели къщата.Хайде сега ти смятай.
80
2
 
9
 
! Отговори
Учителя преди 5 години
До Шопо Баба ми като пенсионирана селскостопанска работничка при Бая ти Тошо вземаше 20 лева пенсия - айде сметай...
79
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо тези празни хотели да ги превръщат в домове за стари хора- хем работа и за гледачи и доктори, хем ще харчат пари у нас... Хем и чиновници ще се пръкнат за контрол, че и контрол си трябва.
78
13
 
13
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Тате като пенсиониран миньор при бай Тоше вземаше 480 лева пенсия ,мама като текстилна работничка 275лв...При сиренье 2,60 и хлеб 0,26 ст...А сега сметайте !
77
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Гърция са добре единствено пенсионерите!Много пенсионери взимат повече от работещите, просто са много голям електорат и не смеят да ги пипнат. И там младите бягат, основно в Германия.
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 79Пенсионните фондове редовно се изпразват от 1947 или 1949г. Това до 1997, ако не се лъжа. При соца в края на всяка година натрупаните средстава в пенсионните фондове се прехвърляха в Държавния бюджет. И от 1-ви януари от нула. Колкото и да е гадно, като ми кажат, че са си внасяли, им отговарям, че отдавна са "изядени".
75
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналото лято се върнаха едни от германия, семейство с две деца, купиха си къща и си гледат живота, и веднага почнаха коментари как са толкова некадърни да живеят на помощи като другите във ФРГ-то, а момчето си подхвана работа и пет пари не дава за мнението на другите.
74
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ще стане по естествен път това, което ни съветват истинските специалисти, а не 'корифейте" феодалните старчета от БАН и един от Лондон. Освен курортен и културен туризъм, ще е и здравен. И ще станем пенсионерския дом на развитие държави. Лошото е само, че съсипахме висшето образование. Вместо Англия и Холандия. Стоматологията е добре и привлича туристи, но другата част от здравеопазването върви надолу. А това, че няма огромни димящи заводи не значи, че промишлеността ни не е в кондиция.
73
6
 
37
 
! Отговори
Срамота преди 5 години
България вече е ад за живот. Много алчни работодатели , бизнесмени крадци. Моят чичо ми вика че някой ден всички бедни българи ще напуснат и тука ще останат само бандитите. И ми вика че ще видиш после как ще се избиват сами за пари. Защото няма кой да им работи. Бандитите сами ще се избиват ако всички ние емигрираме трудолюбивия народ в чужбина. Това е бъдещето на България , България се затрива и това е истината запомнете ми думите. Онзи дъртия иска да увеличава парното жената се лишава от храна
72
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По добре заглавието да беше български пенсионерки ходят в Гърция да гледат гръцки пенсионери. Това е тъжната истина.
71
1
 
24
 
! Отговори
бай х преди 5 години
идват в Сандански да ядат и пият по кръчмите , да напазаруват по евтинко , да си направят зъбите .. и който може да бодне някоя прости- тутка ... има и някой дето си купиха жилища но не са много
70
1
 
12
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
До до 70/// Не разбирам неолибералната и демократична простащина ,в обръщението "ти" към непознати,но ще отговоря без да слизам до елементарното ниво на недоучката "70"."Има една сентенция изписана на надгробните паметници на източните народи,която гласи "Днес аз ,утре ти", но ако ви по харесва има една изписана над един от входовете на катакомбите на Рим "И ние сме били като вас, и вие ща станете като нас".Ще се радвам ,ако съм успял да активирам елементарните ви когнитивни възможности
69
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Случайно да знаеш, че пенсионният фонд беше разграбен след 89-та? И никой от днешните политици не си мръдна пръста за възрастните хора. Благодарение на техния труд я имаше България с милиардите си активи, които отидоха в джоба на днешни капиталисти-демократи.