Гърците прииждат: Пенсионери емигрират у нас, за да оцеляват!

Животът им става по-икономичен отколкото в родината им
1 окт 2018 20:28, Елка Василева
135
Гърците прииждат: Пенсионери емигрират у нас, за да оцеляват!
Снимка: архив, Reuters

Немалко гръцки пенсионери емигрират в чужбина, главно в България, за да оцелеят след спада на доходите им и ограничените възможности на близките им да им помагат финансово. Това се казва в материал на агенция АНА-МПА, посветен на Международния ден на възрастните хора - 1 октомври.

Агенцията се позовава на проучване на доктора на икономическите науки от Парижкия университет, заместник-председател на Гръцкото дружество за демографски проучвания и член на Академията на науките на Ню Йорк Ира Емке Павлопулу.

Според проучването "нашите пенсионери напускат страната в опит да живеят достойно, далеч от бедността и нещастието. Подтик за емиграцията им дава познанството с чужди гражданки, които са дошли в Гърция и обикновено работят като домашни помощнички. С началото на кризата пазарът на труда за тези жени се сви.

Като се завръщат в родината си, те информират пенсионирани гърци, че имат желание да ги посрещнат и настанят в дома си в чужбина срещу определено заплащане, много по-малко от това, което е необходимо, за да живеят в Гърция в дом за възрастни хора, частна клиника или под грижите на местна жена," пише в материала.

Според изследователката с този избор пенсионерите дори успяват да спестяват нещо от пенсията си, защото във всяка друга балканска страна животът им е по-икономичен от този в Гърция.


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен Случайно да знаеш, че пенсионният фонд беше разграбен след 89-та? И никой от днешните политици не си мръдна пръста за възрастните хора. Благодарение на техния труд я имаше България с милиардите си активи, които отидоха в джоба на днешни капиталисти-демократи.
70
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Щом си харчат парите у БГ-то къв е пролема!?
69
25
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Откъде да се вземат пенсии за пенциите ни като са градили 45 социализъм? Да си ги търсят от БСП и Путин.
68
11
 
5
 
! Отговори
до 70 преди 7 месеца
То и ти си приличал на човек до към средата на 70-те години, а сега си и без зъби и без мозък.
67
7
 
31
 
! Отговори
Waffen SS преди 7 месеца
До Кривондел///Хайде пак за чистота и най-вече колко е уютна ,за да започне деня със смях и забава.София беше уютна някъде до към средата на 70-те години на миналия век.Сега просто прилича на едно бунище. Просто наподобява един арабски град от зоната на "демократичните" военни действия.Била чиста ,хайде ,де.Тогава /70-те/комплекс "Ленин" сега "Яворов",приличаше на градина.На всеки сто метра чешмичка ,тревата окосена,дърветата подкастрени,асфалта чист и гладък.Сега разруха и мизерия
66
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
КОГАТО ВИДЯ ГЪРЦИ И ИТАЛИАНЦИ ДА ИДВАТ ТУК ЗА ДА ГЛЕДАТ НАШИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ИЛИ ДА ЧИСТЯТ ДОМОВЕ ЗА ДА ОЦЕЛЯВАТ- ТОГАВА ЩЕ ПОВЯРВАМ. хА ДА СИ СПОМНИМ ЧЕ 2014Г ГРЪЦКИТЕ БАНКИ ОПРОСТИХА ЗАЕМА ОТ 20 000 ЕВРО НА ВСИЧКИ С ДОХОД ОТ 400 ЕВРО, А СЪЩАТА ГОДИНА ЕДИН БАНКЕР СЕ ИЗМЪКНА КАТО МОКРА ВРЪВ И ФАЛИРА НАЙ ГОЛЯМАТА БГ БАНКА, А ЧРЕЗ ФОНДА ЗА КОМПЕНСАЦИИ НА ВЛОЖИТЕЛИТЕ ВСИЧКИ НИЕ 4/5 МИЛИАРДА ЩЕ ПЛАЩАМЕ.
65
6
 
39
 
! Отговори
Doko преди 7 месеца
Имаше една статия ,, Гръцки фирми масово се местят в България,, сега пък гръцки пенсионери ПРИИЖДАТ.Как ви ги ражда главата тия простотии????? Всичко това е в сферата на добрите пожелания.Кой ще приижда , емигрира или завръща в България??? Аре събудете се!!!
64
2
 
16
 
! Отговори
vkt преди 7 месеца
драги сидни австралия: ти си един скапан оскотял недъгав мармот.Освен всичко останало аз лично се съмнявам ,че ти си там.според мен ти живееш в някое ромско гето или около Пловдов или София.Поздрави от Канада!
63
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кога и българските пенсионери ще получават пенсии като на гърците?
Срамота е да ги оставите като скотове да умират от глад и студ.
62
24
 
11
 
! Отговори
от сиднеиAaвстралия преди 7 месеца
Поздрави на гърците които отиват в Панелистан да оскотяват. Белите хора ходят по други ширини. Например що не заповядате насам? Поздрави
61
6
 
28
 
! Отговори
Solar Power преди 7 месеца
До 65: Така е, но гръцкия пенсионер ни е изпреварил с 45 години. Ще ги догоним някой ден все пак мисля,че бягаме по бързо от тях. За тези 45 години може да се сърдиш на царя,че влезнахме на страната на германия, на англия,франция и америка,че ни оставиха в лапите на Сталин. И накрая на самия него :)
60
2
 
15
 
! Отговори
Solar Power преди 7 месеца
О забравих Костов и Сорос ! Другари напомняйте ме. Стар съм вече :)
59
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Доходите в Гърция са няколко пъти по-добри от българските при почти еднакви цени.
58
1
 
32
 
! Отговори
Хххх преди 7 месеца
До ХА-ХА-ХА !
и какво ти пречат чуждите пенсионери!!!
Идват да си доживет старините и си харчат пенсията в България...нито могат да заемат работни места нито да натоварят здравната система тъй като тяхната здравна каса плаща за лечението им в БГ.......абе с две думи плямпане на па.паг.ал
57
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Българския пенсионер с пенсия от 150 200 лв а гръцкия с 1000 1500 лв пенсия .
56
2
 
27
 
! Отговори
Solar Power преди 7 месеца
На БГ-то все някой друг му е виновен... я путин , султана, европа, тръмп.... който се сетиш.... а истината е много простичка :)
Сам си е виновен.
55
11
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 месеца
Евроинтеграцията превърна България в депо за лош човешки материал.
Направо за човешки отпадък !
Не стига, че от българите тук остана и се размножи най-лошото.
Не стига, че изкуствено размножиха ромите.
Ами и от чужбина тук идва само боклука - бежанци, чернокожи и пенсионери.
Какво бъдеще има такава държава ????
54
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не ги знам гръцките пенсионери ама те взимат по 600 1000 евро пенсия а тукашните са с по 150 . А тукашните 25 30 годишни образовани да си намерят работа за 800 1000 лв е почти невъзможно освен ако някой не ги набута а в Гърция минималната заплата е почти 1500 лв а тукашната е 510 бруто
53
16
 
16
 
! Отговори
гръцки пенсионер преди 7 месеца
Във вулгрско за кутия кока-кола и четири цигари лашкаме 12 годишни българки. Вулгария е рай!
52
20
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 месеца
Предсказах преди години, че скоро ще дойде време в което гърците ще идват у нас за гурбет; май този момент вече е близо.