Гърците прииждат: Пенсионери емигрират у нас, за да оцеляват!

Животът им става по-икономичен отколкото в родината им
1 окт 2018 20:28, Елка Василева
135
Гърците прииждат: Пенсионери емигрират у нас, за да оцеляват!
Снимка: архив, Reuters

Немалко гръцки пенсионери емигрират в чужбина, главно в България, за да оцелеят след спада на доходите им и ограничените възможности на близките им да им помагат финансово. Това се казва в материал на агенция АНА-МПА, посветен на Международния ден на възрастните хора - 1 октомври.

Агенцията се позовава на проучване на доктора на икономическите науки от Парижкия университет, заместник-председател на Гръцкото дружество за демографски проучвания и член на Академията на науките на Ню Йорк Ира Емке Павлопулу.

Според проучването "нашите пенсионери напускат страната в опит да живеят достойно, далеч от бедността и нещастието. Подтик за емиграцията им дава познанството с чужди гражданки, които са дошли в Гърция и обикновено работят като домашни помощнички. С началото на кризата пазарът на труда за тези жени се сви.

Като се завръщат в родината си, те информират пенсионирани гърци, че имат желание да ги посрещнат и настанят в дома си в чужбина срещу определено заплащане, много по-малко от това, което е необходимо, за да живеят в Гърция в дом за възрастни хора, частна клиника или под грижите на местна жена," пише в материала.

Според изследователката с този избор пенсионерите дори успяват да спестяват нещо от пенсията си, защото във всяка друга балканска страна животът им е по-икономичен от този в Гърция.


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
11
 
8
 
! Отговори
Василев преди 7 месеца
До До фасилев
Меркел ги покани в Германия, а теб ще те праскат местните джагали, защото си селянин прост и некадърник!!!
Агент Марвин Майлс!ЦРУ!!!
30
6
 
10
 
! Отговори
Леле мале преди 7 месеца
До Оливер

Пътувай с автобуса към кауфланд, пълен с пенсионери и тогава се изкажи.
29
15
 
35
 
! Отговори
Василев преди 7 месеца
Не ми трябват гръцките пенионери, трябват ми българските младежи от чужбина да се връщат, ама те не искат!!!
Какво ще правим бе, селяни прости, изгонихме младежите, а никой не предлага държавна стратегия, всеки се прави на разбирач, от политика до селянина прост а в сферата , която работи е кръгла нула и некадърник!!!
Агент Кайл Морисън!ЦРУ!!!
28
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Във всяка друга балканска страна животът им е по-икономичен от този в Гърция".
По-икономичен е, но с малко. И това малко все повече се топи.
27
16
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Замислете се,за кого е минималната заплата? За хора без образование,без трудови навици,които не могат или не желаят да вършат нещо смислено! Ежедневно се сблъсквам с подобни хора,които не могат да разберат,че само с голи претенции и завист не се живее!
26
4
 
60
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 месеца
Значи за прииждащи "бежанци" от някъде си се крие под лавката, а за нашите братя православни християни, гърците, умишлено се внушава неприязън и напрежение! Тези, които си идват нормално със собствени средства, трябва да бъдат оплюти, от мними журналисти, а изтърсаците на Copoc, да идват... Не! Заповядайте братя гърци! Винаги сте добре дошли, както ни посрещате топло и нас в топла и приветлива Гърция!
25
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
пенсионерката от съседната панелка си нае прислуга - гъркиня , 24 часа в денонощието да и бърше з.
24
36
 
11
 
! Отговори
Василев преди 7 месеца
България е едно прекрасно място за живот и работа, стига да му е живее и да му се работи на човек!!!
Казх ви селяни прости, когато работите, да работите качествено, а когато почивате да почивате в България, а не да носите кинти на маляките!!!
Агент Дейвид Конъли!ЦРУ!!!
23
4
 
44
 
! Отговори
Н преди 7 месеца
Видяхте един грък и веднага емигрират всички глупости пишете
22
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Гърция постепенно стандарта се изравнява с нашия, а на доста места е по-нисък от този в големите български градове. Просто имат добра инерция от преди и все още е малко по-читаво като обзавеждане и първокласни и второкласни пътища. За магистралите е друга бира, по-добри са!
21
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
докато не им се наложи да отидат на лекар ще им е евтино
20
23
 
9
 
! Отговори
Василев преди 7 месеца
На българкият пенионер му отава да емегрира в Тикволандия, там където ратат Тиквите в Холандия!!!
Добър вечер еляни проти, нещо ми е обостри биполярното шизофреидно разстройство, може да е от времето, а може и от жената, нвщо много ме нерви!!!
Агент Чендъл Глостър!ЦРУ!!!
19
36
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ма кат на някой не му харесва в България - свят широк, кеф ти Венецуела, кеф ти Русия!
Много го плюят банкянския, ама при кой беше по-добре? При Луканов, при Виденов, при Станишев, при Орешарски ли - питам само да знам?
18
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 16 Прави сте. Аз живея на границата до едно ГКПП с Гърция. Няма гръг до сега които да е дошъл да живее тук. Пазаруват да , основно цигари и алкохол, бензин .Хранителни стоки много по малко и то основно от гръцки роми.
17
6
 
45
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
ГЪРЦИТЕ ИЗМАМИХА ЕС ЗА ДА ВЛЕЗНАТ НА ЕВРО!

ЦЕЛИЯ ЖИЗНЕН СТАНДАРТ НА ГЪРЦИТЕ Е НА БАЗАТА НА ВЗЕТИ ЗАЕМИ КОИТО ЕС ИЗПЛАЩА!!

ГЪРЦИТЕ ЖИВЕЯТ НА ГЪРБА НА ЦЯЛОТО ЕС!!!!

И ЗА КАПАК СИГУРНО ИМАТ ПО-ГОЛЕМИ ПЕНСИИ ОТ ГЕРМАНИЯ !!! И ПАК НИЕ ОТ ЕС ИМ ПЛАЩАМЕ ПЕНСИИТЕ!
16
14
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Толкова са зле гърците, че минималната заплата е 683 евро, а тук е 250 евро. Този сайт пише само пропаганда на ГЕРБ. Предишната статия обяснява как няма безработица в България. Въобще цъфти икономиката, а всяка година 50 хиляди заминават да работят в чужбина. Скоро ще останат шведите, пенсионерите и държавните служители. Толкова е добре тук. Пишете истината, а не глупостите на банкянската мома, дето дори колите не и даваха да пази на мутрите на паркинга.
15
6
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Наистина вече се усеща осезаемо кризата в Гърция. Няма ги агнетата за обяд и узото което се лееше като вода. Живях 10 год. в Катерини живота коренно се промени. Бизнеса доколкото го има заглъхва някои фалираха. Много от хората които останаха без работа заминаха за западна европа да си търсят късмета.Достигнаха ни по мизерия но все още се държат. Пенсионерите имат избор да дойдат в бг или да останат и да гладуват. Нашите пенсионери къде да отидат. Имат два избора. Или да умрат или пак да умрат.
14
14
 
15
 
! Отговори
Фермер преди 7 месеца
Не искаме гръчки
13
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какви 2000 евро взимат гърците?! Взимат към 700 евро средно. Вече останаха само някои неграмотни българи и албанци да работят там. Това поляци, румънци ... изнесли са се до един преди години.
12
3
 
46
 
! Отговори
Ветовлия преди 7 месеца
Тука ги очакват тъмно зелените братя роми.
И те са чували за тяхните "малки" пенсий.
Пожелавам им успех.