Гърците прииждат: Пенсионери емигрират у нас, за да оцеляват!

Животът им става по-икономичен отколкото в родината им
1 окт 2018 20:28, Елка Василева
135
Гърците прииждат: Пенсионери емигрират у нас, за да оцеляват!
Снимка: архив, Reuters

Немалко гръцки пенсионери емигрират в чужбина, главно в България, за да оцелеят след спада на доходите им и ограничените възможности на близките им да им помагат финансово. Това се казва в материал на агенция АНА-МПА, посветен на Международния ден на възрастните хора - 1 октомври.

Агенцията се позовава на проучване на доктора на икономическите науки от Парижкия университет, заместник-председател на Гръцкото дружество за демографски проучвания и член на Академията на науките на Ню Йорк Ира Емке Павлопулу.

Според проучването "нашите пенсионери напускат страната в опит да живеят достойно, далеч от бедността и нещастието. Подтик за емиграцията им дава познанството с чужди гражданки, които са дошли в Гърция и обикновено работят като домашни помощнички. С началото на кризата пазарът на труда за тези жени се сви.

Като се завръщат в родината си, те информират пенсионирани гърци, че имат желание да ги посрещнат и настанят в дома си в чужбина срещу определено заплащане, много по-малко от това, което е необходимо, за да живеят в Гърция в дом за възрастни хора, частна клиника или под грижите на местна жена," пише в материала.

Според изследователката с този избор пенсионерите дори успяват да спестяват нещо от пенсията си, защото във всяка друга балканска страна животът им е по-икономичен от този в Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Във всяка друга балканска страна животът им е по-икономичен от този в Гърция".По-икономичен е, но с малко. И това малко все повече се топи.
27
16
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Замислете се,за кого е минималната заплата? За хора без образование,без трудови навици,които не могат или не желаят да вършат нещо смислено! Ежедневно се сблъсквам с подобни хора,които не могат да разберат,че само с голи претенции и завист не се живее!
26
4
 
61
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 5 години
Значи за прииждащи "бежанци" от някъде си се крие под лавката, а за нашите братя православни християни, гърците, умишлено се внушава неприязън и напрежение! Тези, които си идват нормално със собствени средства, трябва да бъдат оплюти, от мними журналисти, а изтърсаците на Copoc, да идват... Не! Заповядайте братя гърци! Винаги сте добре дошли, както ни посрещате топло и нас в топла и приветлива Гърция!
25
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пенсионерката от съседната панелка си нае прислуга - гъркиня , 24 часа в денонощието да и бърше з.
24
36
 
12
 
! Отговори
Василев преди 5 години
България е едно прекрасно място за живот и работа, стига да му е живее и да му се работи на човек!!!Казх ви селяни прости, когато работите, да работите качествено, а когато почивате да почивате в България, а не да носите кинти на маляките!!!Агент Дейвид Конъли!ЦРУ!!!
23
4
 
45
 
! Отговори
Н преди 5 години
Видяхте един грък и веднага емигрират всички глупости пишете
22
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Гърция постепенно стандарта се изравнява с нашия, а на доста места е по-нисък от този в големите български градове. Просто имат добра инерция от преди и все още е малко по-читаво като обзавеждане и първокласни и второкласни пътища. За магистралите е друга бира, по-добри са!
21
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
докато не им се наложи да отидат на лекар ще им е евтино
20
23
 
10
 
! Отговори
Василев преди 5 години
На българкият пенионер му отава да емегрира в Тикволандия, там където ратат Тиквите в Холандия!!!Добър вечер еляни проти, нещо ми е обостри биполярното шизофреидно разстройство, може да е от времето, а може и от жената, нвщо много ме нерви!!!Агент Чендъл Глостър!ЦРУ!!!
19
36
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** кат на някой не му харесва в България - свят широк, кеф ти Венецуела, кеф ти Русия!Много го плюят банкянския, ама при кой беше по-добре? При Луканов, при Виденов, при Станишев, при Орешарски ли - питам само да знам?
18
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16 Прави сте. Аз живея на границата до едно ГКПП с Гърция. Няма гръг до сега които да е дошъл да живее тук. Пазаруват да , основно цигари и алкохол, бензин .Хранителни стоки много по малко и то основно от гръцки роми.
17
6
 
46
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ГЪРЦИТЕ ИЗМАМИХА ЕС ЗА ДА ВЛЕЗНАТ НА ЕВРО!ЦЕЛИЯ ЖИЗНЕН СТАНДАРТ НА ГЪРЦИТЕ Е НА БАЗАТА НА ВЗЕТИ ЗАЕМИ КОИТО ЕС ИЗПЛАЩА!!ГЪРЦИТЕ ЖИВЕЯТ НА ГЪРБА НА ЦЯЛОТО ЕС!!!!И ЗА КАПАК СИГУРНО ИМАТ ПО-ГОЛЕМИ ПЕНСИИ ОТ ГЕРМАНИЯ !!! И ПАК НИЕ ОТ ЕС ИМ ПЛАЩАМЕ ПЕНСИИТЕ!
16
14
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова са зле гърците, че минималната заплата е 683 евро, а тук е 250 евро. Този сайт пише само пропаганда на ГЕРБ. Предишната статия обяснява как няма безработица в България. Въобще цъфти икономиката, а всяка година 50 хиляди заминават да работят в чужбина. Скоро ще останат шведите, пенсионерите и държавните служители. Толкова е добре тук. Пишете истината, а не глупостите на банкянската мома, дето дори колите не и даваха да пази на мутрите на паркинга.
15
6
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина вече се усеща осезаемо кризата в Гърция. Няма ги агнетата за обяд и узото което се лееше като вода. Живях 10 год. в Катерини живота коренно се промени. Бизнеса доколкото го има заглъхва някои фалираха. Много от хората които останаха без работа заминаха за западна европа да си търсят късмета.Достигнаха ни по мизерия но все още се държат. Пенсионерите имат избор да дойдат в бг или да останат и да гладуват. Нашите пенсионери къде да отидат. Имат два избора. Или да умрат или пак да умрат.
14
14
 
16
 
! Отговори
Фермер преди 5 години
Не искаме гръчки
13
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви 2000 евро взимат гърците?! Взимат към 700 евро средно. Вече останаха само някои неграмотни българи и албанци да работят там. Това поляци, румънци ... изнесли са се до един преди години.
12
3
 
47
 
! Отговори
Ветовлия преди 5 години
Тука ги очакват *** братя роми.И те са чували за тяхните "малки" пенсий.Пожелавам им успех.
11
12
 
25
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Аз не знам как не ви е срам да пишете такива статии. Нито знаете ценностната им система, нито манталитета.
10
9
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наемам гръцка прислужница за гледане на болен.Изгодно!
9
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой *** като пише ,те вземат там 2000 евро И какво ти остават от тия 2000 евроДДС-то им е 24% Цената на бензина двойна Икономиката им им някъв минимален растежИ безработицата им 3-на на наща