Гърците прииждат: Пенсионери емигрират у нас, за да оцеляват!

Животът им става по-икономичен отколкото в родината им
1 окт 2018 20:28, Елка Василева
135
Гърците прииждат: Пенсионери емигрират у нас, за да оцеляват!
Снимка: архив, Reuters

Немалко гръцки пенсионери емигрират в чужбина, главно в България, за да оцелеят след спада на доходите им и ограничените възможности на близките им да им помагат финансово. Това се казва в материал на агенция АНА-МПА, посветен на Международния ден на възрастните хора - 1 октомври.

Агенцията се позовава на проучване на доктора на икономическите науки от Парижкия университет, заместник-председател на Гръцкото дружество за демографски проучвания и член на Академията на науките на Ню Йорк Ира Емке Павлопулу.

Според проучването "нашите пенсионери напускат страната в опит да живеят достойно, далеч от бедността и нещастието. Подтик за емиграцията им дава познанството с чужди гражданки, които са дошли в Гърция и обикновено работят като домашни помощнички. С началото на кризата пазарът на труда за тези жени се сви.

Като се завръщат в родината си, те информират пенсионирани гърци, че имат желание да ги посрещнат и настанят в дома си в чужбина срещу определено заплащане, много по-малко от това, което е необходимо, за да живеят в Гърция в дом за възрастни хора, частна клиника или под грижите на местна жена," пише в материала.

Според изследователката с този избор пенсионерите дори успяват да спестяват нещо от пенсията си, защото във всяка друга балканска страна животът им е по-икономичен от този в Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
3
 
! Отговори
Мая Бугова преди 5 години
108Научи се да пишеш на родния си език.Хайде, че ме чака колата.
107
0
 
3
 
! Отговори
Мая Бугова преди 5 години
Ренетка, ти ако си слугувала в Гърция, аз не слугувам.Мери си света с твоя аршин.Дреме ми на мен.Хайде чао, че излизам на разходка.
106
7
 
6
 
! Отговори
ПАНЕВ преди 5 години
До Анонимен: ДА , ДА ,САМО ЧЕ ТОВА СЕ СЛУЧИ СЛЕД 1992 ГОДИНА ,КОГАТО КОМУНИСТИТЕ ВЕЧЕ НЕ БЯХА НА ВЛАСТ , А БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ЛИКВИДИРАНА ОТ СДС-"ДЕМОКРАТИТЕ" ,КОИТО ВЕЧЕ СА ГОРДИ ГЕРБЕРИ.
105
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ппак ни маниполират с комунистически маниер,че българските пенсионери са добре,за разлика от гръцките.В България са добре бившите номенклатурчици на БКП,които си раздаваха големи заплати,разменяха си безплатно кой каквото управлява от държавното имущество,след което си разделиха икономиката с лоши кредити.
104
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И там им бяхте слуги сега и тук също.задайте си въпроса зсщо наоколо няма страна в която и вие да живеете с бг пенсии
103
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те от години прииждат в Сандански гръцките пенсионери да въртят оборот на магазинуте по левче и на жените на автогарата. Нямаше нужда от статията
102
1
 
13
 
! Отговори
Бае ви Прое преди 5 години
Вчера ми са молиха трима гърци да ги сложа на работа при кравите. Гледам ги- хърби пенсионерски,викам им- не ставате,докарайте си унучките!
101
3
 
8
 
! Отговори
Бож. преди 5 години
Ще научите Български вие,мечка ви гръцка!
100
3
 
8
 
! Отговори
Рената преди 5 години
До Мая БуговаИмам поне 30 години преднина от тебе за стъпването в Гърция . Гледай си слугинството и си контролирай говоренето.
99
4
 
13
 
! Отговори
до Мая Бугова преди 5 години
Ходи в Атина и не ни занимавай с тъ.пизми.те си! С 600-700 евро в Гърция е все едно в България с 400-500 лева. Ако знаеш гръцки добре, то в България ще можеш да си намериш работа за поне 1500-2000 лева, пък ти си стой (или ходи) в Атина за 1000 евро хаха...
98
12
 
13
 
! Отговори
Мая Бугова преди 5 години
Няма пенсия под 600 евро в Гърция.400 ерво взима този, които не е работил или е работи 2 години в живота си.Дори в Атина много от продуктите са по--ниски от българските.В Атина наем на двуетажна къща е 180 евро на месец, а панелката в Люлин до Филиповци е 550 евро.Що не се гръмнете някъде.Тръгнали гърците към България...ха ха.
97
6
 
15
 
! Отговори
До 92 преди 5 години
В Гърция взимат всички поне 600 700 евро доход там цените почти еднакви дали не им е по-добре там а айде не говори глупости.
96
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера минавам по улицата и не мога да се размина от гръцки пенсионери.
95
6
 
9
 
! Отговори
Мая Бугова преди 5 години
Анонимен, прав си само в едно- че България има най- големия износ...на ***.
94
13
 
21
 
! Отговори
Мая Бугова преди 5 години
Абе Вие ненормални ли сте или никога не сте стъпвали в Гърция.Простаци.Кой грък ще си остави прекрасната страна да дойде в ада България- освен за евтина работна ръка или евтини жени.Ненормални ли сте или изтрещяхте в побъркания ***.
93
2
 
2
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
До:Средногорец и Даскало-Па да са одили у мината,бе!Там даваха повече,а единият *** ,който по цел ден нагъва шпек у артелното,а другио Даскал,който бърка цел ден на даскалици те под полите....
92
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 2017 г. Бълария изнесе за първи път повече от Гърция. Българският износ е 34 млрд евро, гръцкият 32 млрд. евро. Как така обаче гръцкият БВП е 4 пъти по-голям от българският?Очевидно икономиката на Гърция е един балон. Ако не е Евросъюза да ги крепи да са отишли пак в 80-те, когато 1 лев беше 16 драхми. След 35 години в ЕИО и ЕС Гърция е най-големият полумател на евро субсидии на глава от населението.Колкото и да ги крепят, нещата бавно но сигурно вървят надолу.
91
5
 
8
 
! Отговори
Агроном преди 5 години
До ТрактористаПенсията се обезцени когато Жан Виденов я направи 7 (седем) долара. От тогава е нарастнала десетки пъти. Въпреки опитите на демократите Симеон Сакскуборготски и Сергей Станишев да я държат ниска. Карай си трактора и като точиш нафта гледай да не гълташ много.
90
4
 
14
 
! Отговори
Тракториста преди 5 години
Нашите пенсионери биха жявяли добре ако сегашните демократи не бяха извлекли пенсионния фонд и си го разпределиха на така наречените бизнесмени които дори и името си не могат да напишат а един пенсинер в Гърция получава минимум 700 евро така че е възможно за тях в БГ да еефтино
89
4
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
България за българите! Вън гръцката *** !