Несигурност в Македония: Апатия провали вота

Хората живеят с миналото, обяснява специалист
Обновена: 1 окт 2018 10:51 | 1 окт 2018 10:37, Петя Славова
41

Несигурност в Македония след вчерашния исторически референдум. Над 91% от гласувалите са се произнесли "за" промяната на името на страната. До урните обаче отидоха едва малко над 36% от гласоподавателите. Това е третата най-ниска избирателна активност в историята на Македония и е далеч от нужните 50%, за да се счита допитването за валидно.

Още по темата

Референдумът е с консултативен, а не със задължителен характер. Това означава, че е ред на парламента да се произнесе относно договора между Скопие и Атина. Снощи македонският премиер Зоран Заев заяви, че ако не получи подкрепа от ВМРО за споразумението, няма да се поколебае да свика предсрочни избори.

"Тук проблемът не е само политически. Македония живее само с миналото, а не с настоящето и камо ли с бъдещето. Въпросът на самия референдум първоначално предизвика скандал заради бомбардировките на НАТО и т.н., опитаха се да го компрометират", категоричен е историкът проф. Христо Матанов в "България сутрин".

Според Матанов резултатът е такъв, че позволява всякакво тълкуване.

"Както в Македония, така и у нас референдумите са направени така, че да няма как да успеят. Албанците са много европейски настроени, македонците не толкова", уточни още той.

"Важна е активността на гражданите. Огромна част от македонското общество изчаква. По-пасивната част от обществото не смята, че референдумът е акт, който ще определи по-нататък линията на развитие. Не е по-голяма групата, която бойкотира референдума, това е мираж. От ЕС се появи едно усещане за натиск", заяви пред Bulgaria ON AIR журналистът Валерий Тодоров.

По думите му се е появило етническо напрежение между македонци и албанци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Несигурност в Македония липсата на таша.ци и излишъка на скопци провали вота и подкрепи македонските лъжепретенции
36
0
 
1
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Ако референдумите можеха да решат нещо, отдавна да са ги забранили навсякъде по света. Само в Швейцария народът с гласуване може да разреши спорен проблем. Балкана се остава Балкан за веки веков!
35
1
 
1
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 5 години
Квито и да ги дъвчете .....Македония е вече у НАТО и ЕС!НА РЕФЕРЕНДУМА ИМА САМО 5% --ПРОТИВ!!!!"НЕГЛАСУВАЛИТЕ"--НЕ ИГРАЯТ!!!!!!/...немат право на глас.../
34
0
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 5 години
До noFreemanНа какво се радваш бе бай х***йо , че роднините на половина България ще контактуват помежду си само с визи и международни паспорти ли! На такъв резултат от бойкота на референдума могат да се радват само българомразци и сърборуски мекерета
33
1
 
2
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 5 години
"НЕ ГЛАСУВАЛИТЕ"---НЯМАТ ПРАВО НА ГЛАС!!!!ГЛАСУВАЛИТЕ С "ДА"----ОПРЕДЕЛЕНО ПОБЕДИХА!ВРАТИТЕ НА НАТО И ЕС СА ОТВОРЕНИ ЗА МАКЕДОНИЯ!!!КОЙ ЩЕ ГИ СПРЕ...??!!!!
32
2
 
2
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
Какво бъдеще бе Заев... не виждаш ли прекрасното бъдеще на нашите деца и внуци... както сте няколко хиляди макета така и нищо няма да остане от вас... вие сте "планът" за велика албания направен от американски милиардер с албански произход и който е в сената... така че заев никакво бъдеще не ви очаква а само К...У.....р
31
1
 
2
 
! Отговори
Бойкот преди 5 години
Правилното заглавие е "Бойкот провали референдума".
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докога назначените от нпо специалисти ще обиждат хората. Не е апатия, а бойкот, така се проваля референдум с бойкот. Македонците бяха в информационна пропагандна война да си продадат името и територията, но не го направиха. Не играха по сценария на кукловодите. Сега няма да им се налага да купуват 18 самолета първа или втора ръка, с които без които пак няма да имат армия.
29
1
 
3
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
Хората в Македония не живеят в миналото ами по някаква причина могат да виждат бъдещето си много ясно. А бъдещето е че няма как преди 2025 да се надяват на ЕУ и то по думите на Макрон а да не говорим че за него даже и 2035 не е оптимистична дата. НАТО за Македония мисли само за да могат да тръгнат влиянието на Русия а не дали там ще им е по-добре срещу албанците които също са в НАТО. Е тези от Косово и тези в Македония не са. Та така хора братята македонци в бъдещето гледат а не в миналото.
28
1
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До Анонимен 25ТИ ЛИ ША ГОВОРИШ ЗА МОРАЛ БЕ!!!! БЕЗМОРАЛНО ИЗЧАДИЕ :D
27
0
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ГО-ВЕДО ДОВОДА МИ С ДПС Е НЕОБОРИМ ЗАТОВА ВИНАГИ МОГА ДА ПСУВАМ НЕГЛАСУВАЩИТЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ВИНАГИ! :DМА-*** ВИ МРЪ-СА ДЕПЕСА-СКА ;D
26
1
 
2
 
! Отговори
Grinder преди 5 години
50% не са гласували, защото са албанци и чакат формирането на Велика Албания
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДоНА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ И 10% ДА СА ГЛАСУВАЛИТЕ ПАК ЩЕ СЕ СФОРМИРА ПАРЛАМЕНТ !!-без никаква морална тежест!
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 19НЕГЛАСУВАЩИТЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ СА ЧИСТИ И ДОКАЗАНИ АНТИБЪЛГАРИ ТОВА ЯСНО ЛИ ТИ Е ВЕЧЕ :D ИЛИ ЩЕ ТРЯБВА ДА ТИ СЕ РАЗТЪЛКУВА ПОСМЕШИЩЕ НЕЧОВЕШКО :D--свикай "народният" съд !а докато плащаш на съдията, разрешавам ти да приемеш факта, че се считаме за некомпетентни в политиката и нямаме мнение по въпроса.а, може би ще ни "задължиш" да гласуваме с "квадратчето"? а да получиш едни големи тиранти на бюлетината искаш ли да станеш за смях пред цял свят с 50% бюлетини с тиранти ? )
23
1
 
1
 
! Отговори
месара преди 5 години
аре стига с тия гърция и македония!
22
0
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До Анонимен 16 ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ДЕТО НЕ ХОДЯТ ДА ГЛАСУВАТ НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ И С ТОВА ДАВАТ ГЛАСА СИ ЗА ДПС ЗАСЛУЖАВАТ НЕ 100 А 200 ТОЯГИ НА ГОЛО АНТИХРИСТИ ПРЕСТЪПНИ И ДОБРЕ СЕ ЗНАЕТЕ КАКВИ СТЕ!!!
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако я бяха нарекли Титова Македония щяха да имат 100% ДА!
20
0
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ВСЕКИ КОЙТО НЕ ГЛАСУВА ДАВА РЕАЛНО ГЛАСА СИ ЗА ДПС !!!!!!!!ЧИСТИ И ДОКАЗАНИ АНТИБЪЛГАРИ СТЕ НЕГЛАСУВАЩИТЕ И СИ ГО ЗНАЕТЕ ДОБРЕ !!!ВИНАГИ СЕ ИЗБИРА НАЙ-МАЛКОТО ЗЛО!ТОВА , ЧЕ НЕ ЗЛАСУВАНЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ НЕ Е БОЙКОТ КАТО ПРИ РЕФЕРЕНДУМА!!НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ И 10% ДА СА ГЛАСУВАЛИТЕ ПАК ЩЕ СЕ СФОРМИРА ПАРЛАМЕНТ !!НА РЕФЕРЕНДУМ МОЖЕ ДА НЕ СЕ ОТИДЕ ДА СЕ ГЛАСУВА НО НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ОТИДЕ ЗА ДА СЕ ГЛАСУВА СРЕЩУ ДПС ДОРИ НЕВАЛИДНИТЕ БЮЛЕТИНИ СА СРЕЩУ ДПС
19
2
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До Анонимен 16НЕГЛАСУВАЩИТЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ СА ЧИСТИ И ДОКАЗАНИ АНТИБЪЛГАРИ ТОВА ЯСНО ЛИ ТИ Е ВЕЧЕ :D ИЛИ ЩЕ ТРЯБВА ДА ТИ СЕ РАЗТЪЛКУВА ПОСМЕШИЩЕ НЕЧОВЕШКО :D
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13Безумен национализъм ги тресе и комплекси още от титово-чекай бе, "патриотични" ми "социалисте", нали бехте за "национализъм" ? или и "национализма" ви проформа, както всичко останало! то има ли едно нещо, което да ви е като хората?имато северна македония е тъпо и грешно!и може би голяма вина имат не македонците, и гърчетата и техният национализъм!за ккаво им беше име с географско понятие?