Пазар, кафе, алъш-вериш: 70% от туристите в Одрин – българи!

Те са винаги добре дошли, отчете областен управител
98
Пазар, кафе, алъш-вериш: 70% от туристите в Одрин – българи!
Снимка: Reuters

Близо 70% от туристите, посещаващи Одрин в последно време, са български граждани. Заедно с това през последните два месеца в хотелите в града са отсядали предимно туристи от България, съобщи Ахмет Хаджъоглу, директор на Дирекция "Култура и туризъм" към областната администрация пред български журналисти.

Освен българи, Одрин е посещаван още от гърци и румънци, но те са значително по-малко в сравнение с нашите сънародници.

Хаджъоглу посочи, че българските туристи пристигат в града още от четвъртък вечер, а на другия ден посещават петъчния пазар или одринските магазини, за да си напазаруват.

Андон Андонов, съветник в Генералното консулство на България в Одрин уточни, че от понеделник до четвъртък денонощно през граничните пунктове преминават около 2 000 автомобила от България, а от петък до неделя броят им стига до 5 000, като близо 90 процента от тях пътуват до Одрин и околностите, съобщава БТА.

Областният управител на Одрин Гюнай Йоздемир коментира, че българските туристи помагат на турската икономика и са винаги добре дошли. Той бе категоричен, че Одрин е градът, който е най-слабо засегнат от кризата в Турция. С повишаване на стойността на лева броят на българските туристи се увеличи, а това оказва положителен принос върху икономиката, печелят и България, и Турция, подчерта Йоздемир.

Одрин е град, в който най-добре може да се види и почувства културното наследство, останало от времето на Османската империя, когато градът е нейна втора столица. Със своите 1 584 исторически паметници и ценности градът е на второ място в Европа, след Флоренция, каза директорът на Дирекция "Култура и туризъм" Ахмет Хаджъоглу.

Той обясни, че годишно Градът на султаните се посещава от три милиона туристи. Хаджъоглу добави, че като задължителен обект за посещение в програмата на гостите е джамията Селимие, която годишно посреща 2 милиона туристи. Голям е интересът и към Музея на медицината, като през миналата година обектът е бил посетен от 268 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3823
86
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 80Ако ядеш като невидял, щото къде ли си видял такова изобилие, ще хванеш болест.
85
5
 
48
 
! Отговори
МЕНЕ ПА МИ ХАРЕСВА.. преди 5 години
Абе , при комшиите си е кеф ,бе...!!!ВСИЧКО ИМА И СИ Е НА НИСКИ ЦЕНИ!ИМА ЦЕНИ ЗА ВСИЧКИ ---И ЗА БЕДНИ ..И ЗА БОГАТИ И КАПРИЗНИ КЛИЕНТИ.НАВСЯКЪДЕ ИМА ГОВОРЕЩИ БЪЛГАРСКИ!ВЕРНО СМЕ СИ , КАТО У ДОМА!!!!
84
6
 
19
 
! Отговори
Bbb преди 5 години
В Гърция ако жена роди 3 деца започва да получава пенсия.
83
4
 
20
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
АНОНИМЕН """При познатите марки ( Zara; H&M .....)разликата в цените с България е два-три пъти по-надолу""" Пъти ???? или проценти 20%-30%
82
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера се прибрахме от Едирне. Посетихме и двата молла и наистина си заслужава да се отскочи до там, за да си напазариш дрехи( ние бяхме за дрехи). В новия мол има много турски марки, доста качествени и на много добри цени. При познатите марки ( Zara; H&M .....)разликата в цените с България е два-три пъти по-надолу. Кухнята е много вкусна и навсякъде се чува българска реч, все едно си вкъщи. Заслужава си, затова ако имате възможност, отивайте:)
81
10
 
17
 
! Отговори
ERICH преди 5 години
"Рекордния" добив пшеница за 2017,,не достига и 6 мил.тона , а рекорда за 1982 г е 10 178 000 тона ,но стандартния добив по време на соца е някъде към 8мил.тона през другите години.Така ,че "рекордния" добив за 2017 е рекорден за разнебитеното селско стопанство по време на безкрайния демократичен и неолиберален преход
80
5
 
11
 
! Отговори
ERICH преди 5 години
""Границата от 8 000 000 тона зърно годишно е премината, през 1982 г. годишният добив е 10 178 000 тона зърно, средният добив от декар на пшеница 463,4 кг за страната."""="""Реколтата на пшеница в България за 2017 ще бъде на исторически рекордни нива, като по предварителни данни тя е между 5,85 и 5,95 млн. тона.""Дали двете посочени числа са равни или приблизителни.Това са извадки за "специалистите" по икономика,които се навъдиха твърде многоТова е повече от миналата 2016 г., когато
79
16
 
58
 
! Отговори
Минаващ преди 5 години
Събота бях на алъш-вериш в гр.Едирне/Одрин/.На всяка крачка българи и гърци харчат пари като луди.Уж Турция е в икономическа криза::))))Една държава е в криза когато по рафтовете няма нищо.Криза има в България и Гърция.И да харчите повечко пари в ''бедна''Турция.
78
2
 
4
 
! Отговори
. преди 5 години
До Анонимен 80Абе не е точно затова, но това е една друга етническо-религиозна тема. :)
77
36
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От всичко това на снимката не само ставаш 200 килограма, но си и докарваш куп болести.Туркините затова ходят с шалвари и отгоре с дълги шлифери защото ядат много тестено и захар и сакато бъчви.
76
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е,така е джигерът на тава вече с айран,бира у нас.Много се ислямизира положението.Щом и водещите по телевизията имат забрадки зае/би.
75
28
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лелее какви вицове,Одрин след Флоренция ХАХАХАХАХАХАХА,2милиона туристи в синята джамия,ми тя Турция е 82милиона та ако 2милиона са влезли в синята джамия нищо чудно но тия хвалби са нелепи.1584 паметника,ХАХАХАХАХА, НЕДЕЙ!!!!
74
8
 
41
 
! Отговори
чукча преди 5 години
На мен пък Кушадасъ много ми хареса.Особено тази година.Евтино.Разнообразна кухня.Чисти плажове.Имат един Лейди Бийч-който като плаж не е нищо особено но зад него си е дълга улица само със заведения-записах се на всяко от тях по няколко пъти-вкусно и евтино,какво му трябва друго на човек.
73
27
 
25
 
! Отговори
Турист преди 5 години
Петък и събота бях там. Лирата е паднала, ама вдигнали много цените. Продават се пълни буклу*и, петъчния пазар е едновремешния битак, аутлет с уж престижни марки и там плачи земльо, джамии и прочие, на който са му малко тукашните...Храната ми хареса, ама една бира като бял човек не можеш да пиеш. Та ако е за един прах за пране, не си струва...
72
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ангелкова да прочете и да види колко е смешна и тя,и НСИ които делят чужденците дошли у нас на туристи и други,виждаш ли *** убавице ВСЕКИ ЧУЖД ПОСЕТИТЕЛ Е ТУРИСТ.Не може пазарджиите в Одрин да са туристи а гръцките купувачи в Сандански Петрич да са посетители.
71
11
 
18
 
! Отговори
Аз , Аз преди 5 години
Хаха...оплюваме съседите ни, сериалите ни, роптаем иначе сме били по тяхно иго.Ама за харчове и пазар ли е на турския пазар ,и по моловете сме първи.За туристически дестинации да не говорим.
70
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 63 ти май кавала на картичка само си го виждал.Там карат предимно моторчета и малко коли за да има къде да спрат по хълмистия град и уличките са много тесни иначе на Тасос и към долината може да видиш и лъскави коли но хората искат да им е практично затова е селата карат пикапи най вече на Халкидики
69
7
 
56
 
! Отговори
АЗ ПЪК ВИКАМ: преди 5 години
ОДРИН...ЕДРИНЕ.....ВСЕ ТАЯ....!!!!С комшулука , сме си добре и наслука ТУКА!!!!!!ГОСПОД И АЛЛАХ ...САМО ЗДРАВЕ И БЕРЕКЕТ ДА НИ ДАВАТ!!!!
68
25
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казва се Одрин, Едине няма!