Заев след провала: Няма да напускам, мой дълг е да остана!

36% избирателна активност, 91% са "За" Северна Македония
1 окт 2018 08:50,
78
Заев след провала: Няма да напускам, мой дълг е да остана!
Снимка: Reuters

Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев каза, че не възнамерява да подава оставка въпреки ниската избирателна активност на референдума за промяна на името на страната, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Заев определи референдума като явен успех, след като "огромно мнозинство" от гласувалите са одобрили промяната на името, която е част от споразумение с Гърция за уреждане на десетилетен спор между двете страни, което да проправи пътя към членство на Македония в Европейския съюз и НАТО.

Още по темата

"Нямам намерение да напускам,  мой дълг да остана", каза той на пресконференция, отговаряйки на въпрос дали планира да се оттегли.

Заев заяви, че ще "продължи да води страната към членство в НАТО и ЕС", предаде БТА.

Той не спомена избирателната активност, но обяви референдума за "демократичен успех", изтъквайки, че допитването е "консултативно" и няма задължителен характер. По думите му резултатът ясно показва волята на македонския народ.

Заев призова депутатите да подкрепят следващата стъпка, нужна за финализиране на споразумението, която е ратифицирането на необходимите конституционни промени.

Той подчерта, че "няма по-добра сделка с Гърция и не може да има по-добра сделка".

По последни данни 91% от гласувалите на референдума са одобрили споразумението за промяна на името, а избирателната активност е била 36 на сто при необходими 50%, за да бъде гласуването валидно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
1
 
! Отговори
Бож. преди 5 години
Честита победа на Заев и на здравите сили в Македония които доказаха,че за тях България е по-важна от Русия и Сърбия!
72
0
 
6
 
! Отговори
SS преди 5 години
"Няма да напускам, мой дълг е да остана!"Точно так е казал и печално известният ген.Пиночет от хунтата в Чили преди години по подобен повод
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Математически погледнато , само 30 % от македонците искат ЕС и НАТО.............останалите 70 % са или против, или нямат мнение!!!Голям провал на Зайо Байо...............да не се прави на луд, ами да подава оставка и да се маха!! И без това "братята-албанци" ще го сдъвчат...................хаха!!!!
70
0
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ТА ЩА КАЖУВАТ МАКЕДОНСКИТЕ БИЗНЕСМЕНИ И БАНКЕРСКИ ШЕФОВЕ ????? НЕ МИСЛИМ ДЕКА Е : " АМЕРИКАНЦИ ВИСШЕ НАД НАС - И СЛАВЕ Ц Р У -РЦИ " !!!!!!!!!!!
69
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отидете на площада в Охрид и заявете, че сте българин.Такава братска любов ще ви се стовари, гарантирам ви.
68
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко наивни хора пишат тук!Ако попитат гражданите на Македония при държавен разпад към коя държава искат да отидат 70% ще искат в Сърбия и 30% в Албания.България изобщо не е опция за македонците!
67
3
 
3
 
! Отговори
"МАКЕДОНЕЦ" преди 5 години
типично по български
66
2
 
10
 
! Отговори
полит. коментар преди 5 години
И този сутрин казва едно надвечер друго, позната ситуация.
65
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това вчера не беше референдум, а по-скоро преброяване.Видя се броят на шиптарите - 32 % , което от 2.8 милиона, прави някъде около 900 хиляди.Но все пак 68 % си остават македонци.
64
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на македонците !Спечелиха битката, но войната продължава.Слугата на чужди господари Зоран Заев няма да се спре, въпреки, че народа му каза "НЕ" на НАТО и ЕС.Ще драпа предателят със зъби и нокти да натика Македония в тези сатанински организации.Пожелавам кураж и твърдост на братята македонци !Дано успеят да спасят държавата си.Ние не успяхме ....
63
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние нали цъфнахме, вързахме и втасахме, като вече 11-та година сме в ЕС.Най-бедната, най-корумпираната и най-сринатата държава.Хората войни водиха и пак не са толкова зле колкото нас.
62
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сега как Зайко ще клепа и трябва да връща парите?А обединителя на всички Балкани к'во рече (който му разбира де)
61
1
 
2
 
! Отговори
Продължението преди 5 години
....а НЕ де факто са казали максимум 30,5% от избирателите. С други думиабсолютният брой на реално гласуващите, които са одобрили въпроса нареферендума превишава абсолютния брой на онези, които не са го одобрили, всъотношение 33,5/30,5 !
60
2
 
3
 
! Отговори
ДА/НЕ=33,5/30,5 преди 5 години
Тук става дума за професионално отработено активно мероприятие за манипулиране нарезултатите от референдума. Защото рекордната избирателна активност ,регистрирана някога в Р. Македония е била 64% от избирателите . Ако приемем ,че това е статистическият процент на реално гласуващите в тази страна, то сега са казали ДА 91% от 36,8% от избирателите т.е. 33,5 % от всички реални избиратели !
59
5
 
5
 
! Отговори
54?56 преди 5 години
Колко евро натовски ботуша и цървула ходеха да ги сплашват, че само НАТО е спасението. Дори пияндурникът военнопрестъпник патис.
58
1
 
2
 
! Отговори
FYROM преди 5 години
Тези дето не са гласували БЮРМ (FYROM) ли сакат да им се зове държавицата?По добре 'Северно Македонец' отколкото 'Фиромец'
57
0
 
5
 
! Отговори
Дежавю преди 5 години
Що ми се струва позната тая реплика?!
56
2
 
10
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
Месец преди референдума каза че ако не успее същия подава оставка. На 15 дни преди референдума каза че може и ще подаде. На два дни пред референдума каза че той ще е валиден даже и ако няма избирателна активност над 50% стига да били гласували "видливо мнозинство" (по негови думи) от хората. Ден преди референдума каза че и без 50% стигало само и да имало един глас "За" в повече и референдума щял да бъде успешен. Днес казва че няма да подава оставка. Потресен съм, не го очаквах. Най-големия лъжец
55
2
 
11
 
! Отговори
КРУМ преди 5 години
ЗОРАНЕ,ПОДАВАЙ ОСТАВКА,ЩОТО КЕ ТЕ ТЕПАТ!?тАКИВА *** МАКЕТАТА НЕ ГИ ОБИЧАТ
54
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В МАКЕДОНИЯ ИМА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ВИЖТЕ И ИМ ПРЕЗИДЕНТА ТЕ НЕ СА ПО РАЗЛИЧНИ ОТ БЪЛГАРИЯ!!НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2016-ТА СА ГЛАСУВАЛИ 1 150 000 ДУШИСЕГА ГЛАСУВАХА 660 ХИЛЯДИ ДУШИ!!КОМУНИСТИТЕ ЗНАЕХА, ЧЕ НЯМА ДА СПЕЧЕЛЯТ ЧЕСТНО РЕФЕРЕНДУМА И ЗАТОВА ГО ПРОВАЛИХА :DВЪПРЕКИ ТОВА ЧЕСТИТА ПОБЕДА НА СЪРБОМАНИТЕ И КОМУНИСТИТЕ!