Заев след провала: Няма да напускам, мой дълг е да остана!

36% избирателна активност, 91% са "За" Северна Македония
1 окт 2018 08:50,
78
Заев след провала: Няма да напускам, мой дълг е да остана!
Снимка: Reuters

Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев каза, че не възнамерява да подава оставка въпреки ниската избирателна активност на референдума за промяна на името на страната, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Заев определи референдума като явен успех, след като "огромно мнозинство" от гласувалите са одобрили промяната на името, която е част от споразумение с Гърция за уреждане на десетилетен спор между двете страни, което да проправи пътя към членство на Македония в Европейския съюз и НАТО.

Още по темата

"Нямам намерение да напускам,  мой дълг да остана", каза той на пресконференция, отговаряйки на въпрос дали планира да се оттегли.

Заев заяви, че ще "продължи да води страната към членство в НАТО и ЕС", предаде БТА.

Той не спомена избирателната активност, но обяви референдума за "демократичен успех", изтъквайки, че допитването е "консултативно" и няма задължителен характер. По думите му резултатът ясно показва волята на македонския народ.

Заев призова депутатите да подкрепят следващата стъпка, нужна за финализиране на споразумението, която е ратифицирането на необходимите конституционни промени.

Той подчерта, че "няма по-добра сделка с Гърция и не може да има по-добра сделка".

По последни данни 91% от гласувалите на референдума са одобрили споразумението за промяна на името, а избирателната активност е била 36 на сто при необходими 50%, за да бъде гласуването валидно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
36
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Харесва ми този мъж Зоран,не се предава лесно.Призовавам мислещите за бъдещето на държавата си македонски граждани да го подкрепят на...следващ референдум и да се излезе от...орбитата на Сърбия.Иначе ще продължите да сте...южната провинция на сръбската държавица,а винаги е...зле да си провинция.
12
2
 
33
 
! Отговори
Лалала преди 5 години
Опааааа.Този е същия като баба Мей.
11
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно и този е въжеиграч, жонгльор. На Балканите политиците са еднакви. Хванат ли кокала /моркова/ не го пускат при никакви обстоятелства.
10
3
 
50
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Заев е като Тиквата. Те го плюят той си мисли че дъжд го вали ...
9
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България политиците ститакат кокала, в Македония морков!
8
5
 
49
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Заев определи референдума като явен успех, след като "огромно мнозинство" от гласувалите са одобрили промяната на името..."ХАХАХАХАХА-ХАХАХАХАХА Цинична западна марионетка, нямаща връзка с реалността. Ако не се сдаде сам, народа може да го помете.
7
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставката в джоба си ли носи, по примера на един едър балкански премиер?
6
5
 
31
 
! Отговори
Е па нема преди 5 години
Нема държава Македониjа!!!
5
4
 
47
 
! Отговори
V преди 5 години
Зайо че вкара македонско в гражданска война! народа му не иска ЕС ,а той напира....Че гледаме сеиро!
4
4
 
41
 
! Отговори
М да преди 5 години
Заев е американски агент внедрен да вкара зорлен Македония в НАТО....... ЕС никога няма да се случи но САЩ искат Македония в НАТО за да могат да контролират Китай с Новият път на Коприната и Русия която искаше да прекар потока от там.....Всичко напък на македонците които ненавиждат НАТО.Само албанците а гласували ЗА.. Християните са бли под 20%
3
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При такъв червен картон тоя да говори за успех показва че за него действителността няма значение. За такива като него желаното от тях е действителното без значение мнението на другите и не на последно място защо беше нужен целия този цирк след като в края на краищата решението какво да се случи ще се взима от политиците.
2
3
 
38
 
! Отговори
Обединителя преди 5 години
Недей Зайо,недей че си разтръках гъзерете от тичане да те направя европейски ЧЛЕН.
1
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да пусне кокала този заек.