Македонците се противопоставиха на отстъплението в спора с Гърция

Не става въпрос за политическа ориентация, а за обществени настроения
2 окт 2018 18:51, Екип на Bloomberg
13
Македонците се противопоставиха на отстъплението в спора с Гърция
Снимка: Pixabay

Ниската активност на референдума в Македония далеч не означава, че хората, които не гласуваха, са настроени срещу НАТО или срещу Европейския съюз (ЕС). Същността на референдума остана договора с Гърция, според който трябваше да се промени името на страната. Македонците не се противопоставиха толкова на бъдещата си интеграция в НАТО и ЕС, колкото на отстъплението в спора с Гърция. Това каза Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово, в eфира на Bloomberg Tv Bulgaria.

Бобов посочи, че средствата, които социалдемократите в страната и премиерът Зоран Заев са използвали за достигането на добър резултат не са малко. Сред тях той открои и силната международна подкрепа, изразена в множеството политически посещения в Скопие през последния месец.

“Това показва, че в македонското общество съществуват сили, които се противопоставят на договора с Гърция. Не става въпрос толкова за политическа ориентация, колкото за обществени настроения”.

Гостът добави, че в Македония следва началото на процедурата и консултациите за смяната на Конституцията в страната, за което е необходимо квалифицирано мнозинство от 80 човека, което обаче управляващите нямат.

“Управляващата коалиция разчита на факта, че отделни депутати от ВМРО-ДПМНЕ участваха в референдума и вероятно смятат, че ще успеят да организират този ресурс. Така или иначе те не разполагат с друг”.

Бобев посочи, че при изборите в Македония и гласуване като това на референдума резултатите никога не са реални, защото избирателните списъци в страната също не са.

“Още по време на косовската криза и бежанската вълна Македония издаде над 150 хил. македонски паспорта. Голяма част от тези хора ги няма, друга част от тях са емигрирали. Крайно време е избирателните списъци да се обновят, както и да се направи едно преброяване на гражданите там, за да се знае какво е етническото съотношение в тази държава”.

По тази причина според Бобев вероятно броят на гласувалите е по-висок от обявеното, но все пак в никакъв случай не надхвърля необходимите 50%.

Още по темата вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Великият политик бб е като н...асран
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прекрасни бяха .Достойнство ,нещо забравено вече по нашите земи .Борисов се провали тотално в слугинажа си за Мегали идея .Браво на македонския народ .
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ехе европедита трябва вече да смените стръвта.на тази последните шарани бяха българите.интерсно защо *** ви набутаха директно в *** щото не ви броят за хора даже нямаше референдум за парлама
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Сред тях той открои и силната международна подкрепа, изразена в множеството политически посещения в Скопие през последния месец."---Абе, тя и Украйна имаше "силна международна покрепа", изразена по същия начин, ама...При макетата, изглежда, подкрепата е била много силна, та са я усетили като "напон" (натискане, на югозападен диалект). :)
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ШАРЕН, НЯМА ТАКОВА НЕЩО ЩАТО ЦИФРА 50.ЦИФРИТЕ ОТ КРАЙ ВРЕМЕ СА 10 - ОТ 0 ДО 9.ДРУГОТО СЕ НАРИЧА ЧИСЛА. ТОВА СЕ УЧИ ВЪВ ТОРИ КЛАС.ИМА МНОГО ФУНКЦИОНАЛНО НЕГРАМОТНИ.
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро северна гърция ще бъде преименувана на Южна БЪЛГАРИЯ.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 3 що бе кво и е на цифрата 50 ;-)
6
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малък и беден, но горд и смел народ са македонците за разлика от бюлгарите.
5
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонците са по-добрите българи.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е политически въпрос,за другите държави името не е важно,но за македонците и българите е от огромно значение.Щом е така работата,оставете македонците сами да си измислят името,не да ги натискат от ЕС да приемат гръцките условия!Тези кооито натискат Македония,ще си сменят ли тяхното име на държавата ако ги натиснат да го направят?
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разумен коментар на Бобев, макар и с фактологични неточности. Например, не е вярно, че броят на гласувалите (всъщност Бобев казва числото на гласувалите) е по-висок от обявеното. Хаха, броят си е брой и е същия, просто относителният дял вероятно е по-висок. Но и водещият си е неособено грамотен - бърка цифри с числа и т.н.
2
6
 
8
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Браво братя българо-македонци. Засрамихте ни. Нашата управляваща клика изигра много подла роля. Нали знаете, че и вашата го прави за зелени пари.
1
11
 
8
 
! Отговори
Никави братя не сани преди 5 години
С това си вироглавие към НАТО и ЕС, Македония по категоричен начин се дистанцира от България и доказа, че нямаме никаква родсвена връзка с нас! Македонците са истински мъже, а разлика от нас българите, готови винаги за *** на Америка! Браво комшии, вие сте категоричните наследници на Александър Македонски, гърците ряпа да ядат!