Македония... Нищо не е изгубено, но последиците може да са фатални

Несъгласието, страхът и раните в Скопие са дълбоки
Обновена: 2 окт 2018 20:44 | 2 окт 2018 20:44, Екип на Dnes.bg
171
Македония... Нищо не е изгубено, но последиците може да са фатални
Снимка: Reuters

Бъдещето на Македония е по-неясно от когато и да било. В Скопие трябва да се случи невъзможното. Иначе сделката с Гърция ще пропадне, а членството в ЕС и НАТО ще се отдалечи безкрайно. А това ще е фатално за Македония, пише Аделхайд Файлке в коментар в Дойче веле.

Резултатът не е обвързващ, но въпреки това провалът на референдума в Македония е горчив хап за всички: за Скопие, за Атина, за онези от ЕС, НАТО и от целия регион, които подкрепят евроинтеграцията на Македония.

Все още нищо не е загубено, но резултатът от всенародното допитване илюстрира нагласите сред населението и дава повод за размисъл. Въпреки че 90% от хората, отправили се към урните, гласуваха ЗА, както сега някои се опитват да разкрасяват нещата, повечето македонци замълчаха или дори активно бойкотираха референдума.

Предупредителен сигнал за всички

Оказа се, че сега я няма онази очаквана широка подкрепа за процеса, който обединява три важни въпроса за бъдещето на Македония: споразумението за името с Гърция и интеграцията на балканската държава в ЕС и в НАТО. Провалът на референдума същевременно е предупредителен сигнал не само за развитието на страната, но и за бъдещата геополитическа ориентация на балканската държава.

Още по темата

Скопие получи масирана подкрепа от високопоставени политици като Ангела Меркел, Себастиан Курц и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Въпреки това премиерът Зоран Заев и неговото правителство не успяха да мобилизират достатъчно населението и да го убедят в предимствата от сделката. Съпротивата на противниците е твърде емоционална и твърде остра. С избора си да не гласуват някои македонци искат да накажат правителството, а други просто не желаят да приемат името "Северна Македония".

Изгубените десетилетия

Бойкотът на референдума показва дълбокото политическо разделение в македонското общество и голямата несигурност по въпросите на националната и европейската идентичност. Чувството за национална гордост трябваше да бъде потушено в полза на европейската перспектива - само че тази сметка не излезе. Тъкмо напротив. Силно емоционализираният спор за името на страната се превърна във въпрос за македонската нация и идентичност.

Това е отмъщението на онези изгубени десетилетия, през които беше предприето твърде малко във вътрешнополитическо и международно отношение за решаване на гръцко-македонския спор за името и за наследството на античната империя. ЕС и НАТО също се бавиха дълго в това отношение и не сториха кой знае какво.

Днес несъгласието, страхът и раните в Скопие са дълбоки. Предишната еуфория за членство в ЕС и НАТО отстъпи място на съмненията. Вярно, че съмненията за руска намеса в референдума не бяха подплатени с доказателства. Но въпреки това антизападните нагласи в Македония нарастват. Борбата за умовете на хората е в пълен ход.

Ролята на опозицията

ВМРО-ДПМНЕ триумфира след провала на референдума. Според опозиционната партия правителството на Зоран Заев се е провалило, също както и самото Преспанско споразумение. Въпреки уверенията, че държи на интеграцията на Македония в ЕС и НАТО, опозицията е непреклонна по отношение на името на страната и след успешния бойкот на референдума се чувства по-силна. Със своите вътрешнополитически борби за власт тя взима за заложник цялата страна.

Сега македонският премиер Зоран Заев залага всичко на една карта: за да влезе в сила споразумението за името с Гърция, македонският парламент трябва да го одобри с мнозинство от две трети. Затова още в неделя вечерта Заев призова депутатите от опозицията за подкрепа и заплаши с предсрочни парламентарни избори.

Понастоящем бъдещето на страната е по-неясно откогато и да било. Затова по някакъв начин сега невъзможното в Скопие трябва да стане възможно. В противен случай сделката с Гърция ще пропадне, а членството в НАТО и присъединяването към ЕС ще се отдалечат безкрайно. А последиците за Македония ще бъдат фатални.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: македонияреферендум
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
2
 
1
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Какво ще стане с Македония ?Според ДВ ще я Нападне НАТО , ЕС , Световната Банка и ще я Заграбят и ще избият Хората ?Айде стига , те си живеят Много добре .
125
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ще разберете, че Македония никога няма да бъде българска???Македония сега е 50 % албанска, защото албанците имат стратегия и национална доктрина............а вие само по форумите и на маса с ракия се правите на много умни!!!След 5 години Македония ще е 100 % албанска!!!А политиците, дето избирате................90 % от тях са гола вода!!!
124
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така се е появява новоизмислената нация "македонци",която е съставена от македонски българи.
123
0
 
5
 
! Отговори
истинската история преди 5 години
В гръцката част наричат българите "славяногласни елини" и успяват да ги адаптират и асимилират, в сръбската част българите упорито държат на националността си и не искат при никакви обстоятелства да се пишат "сърби",въпреки многото убийства,мъчения,издевателства,въпреки лагера в Голи оток.Когато сърбите виждат,че няма да могат да ги сърбизират,решават да ги наречат македонци и да им променят идендитета,само за да не казват,че са българи.Българите от Македония също се примиряват.Така се появяват
122
0
 
6
 
! Отговори
истинската история преди 5 години
Фанариотите измислиха историята с Александър Македонски,за да погърчат християнското население на Балканите.Тогава се появява и за първи път името Македония,до тогава тази територия е с българско население и се нарича Долна Мизия.Македонските българи се борят за освобождението си,но част от тях попадат под сръбска,а други под сръбска власт.В гръцката част наричат българите "славяногласни елини" и успяват да ги адаптират, в сръбската част българите упорито държат на националността си и не искат
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемите ги създават гърците,защото знаят,че стоят на чужда земя,която наричат Македония,макар че Ацето Македонски не се е самоопределил като елин(грък).
120
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до СтоюАма тези "наши" хора,които разпарчетосаха и ги наричаш наши крадци,не са "наши",няма нищо наше в държавата ни,дори изобретенията ни не ни дават да ползваме и продаваме свободно в чужбина.
119
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не е загубено освен самата Македония............но такава е съдбата на изкуствените държавици!!
118
2
 
7
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 5 години
ГОВОРИТ МОСКВА.НУ ЗАЕВ,НУ ПОГОДИ
117
2
 
7
 
! Отговори
маКедоноИд преди 5 години
Разпускайте тази гюго *** и да се приключва.
116
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виждате ли как бавно истината за престъплението, наречено македонизъм, започва да изплува ? Няма как Македония да съществува още дълго. Насилствената македонизация и отричането от българските корени е причината за случващото се в Македония
115
9
 
7
 
! Отговори
Стою преди 5 години
до 129Това , че нашите олигархични хиени грабят с две ръце, е факт , но отвън още повече . Най- лошото е , че почти нищо не остава за страната ни , всичко излиза навън - печалби от ел.енергия, от руда / златна, уранова и пр./, от вериги магазини и още и още....Бедността е залог на европейски ценности.Е , за какво ни е ЕС ?
114
3
 
8
 
! Отговори
до Стою преди 5 години
Тя България се разпредели и разпарчетоса между няколко десетки лица още преди да влезем в НАТО и ЕС. Хайде да сме точни - не са ни те виновни за нашите си крадци.
113
2
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Това, което изкристализира в последните 2 години по цял свят е наблягането на националната идентичност и това са процеси, които текат и в Западна Европа, и нищо не може да ги спре, не и на този етап.
112
1
 
13
 
! Отговори
бг преди 5 години
Упреквате македонците и никой не осъзнава ,че всичко това се получи заради териториалните претенции на Гърция към името и областта Македония ,част от която заграбиха след първата св. война.
111
2
 
17
 
! Отговори
Санде Македонски преди 5 години
"Чувството за национална гордост трябваше да бъде потушено ..." някой без да иска каза какво е в основата на ЕС, англичаните затова си биха шута
110
12
 
18
 
! Отговори
Стою преди 5 години
За разлика от македонците , българите никой не ги е питал за членство в ЕС и НАТО.Не е провеждан референдум.Защо ли ? Мислите ли , че щяхме да сме по-зле , ако бяхме останали независими с армия/ численост и техника/ , с национални Ел.компании , АЕЦ и прочее? България нямаше да е толкова разграбена.Затова не се допитаха до българите.
109
2
 
7
 
! Отговори
Панде Чичич преди 5 години
Аде бре! Александер Македонски все референдуми е правил! Не им требва референдум щот са БЮРМ отвсякъде. Титов БЮРМ!
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано е н променят закона за парламентарни избори, да е подобен, че ГЕРБ никога, не ще слезе от власт т..
107
3
 
14
 
! Отговори
льольо преди 5 години
вместо да пишете глупости защо не си отговорите на въпроса:защо референдума не бе с въпрос към макетата :Искате ли да членуваме в ЕС и НАТО,а питаха за името което ИЗОБЩО НЕ Е ВАЖНО?!?!