Султански сладости... Каква е тайната история на турския локум?

Разкрива ни я "Хачи Бекир" – дюкян със стара предистория
9 окт 2018 19:34,
56
Султански сладости... Каква е тайната история на турския локум?
Снимка: Pixabay

Османсанската империя започва да се разпада през 1908 г., но все още в Истанбул има достатъчно неща, които да напомнят за нейното съществуване. Най-малкото от тях, но вероятно най-вкусното, се намира на пешеходно разстояние от пристанището Еминьоню.

На една малка уличка зад Новата джамия в окръг Бахчекапъ се намира малък магазин, който съществува в продължение на два века. Магазин, който продава най-вкусното турско изкушение – локум.

"Хачи Бекир" е локумен дюкян със стара и доста тайнствена история. В момента семейният бизнес се движи от две момичета – петото поколение, през чиито ръце преминава локуменото изкушение.

Това е най-старата компания в страната и една от 100-те най-стари в света.

Да движиш подобен бизнес, който е градил авторитета си в продължение на два века, не е никак лесна задача, особено за две жени в Турция – страна, в която мъжете все още се смятат за господари.

В семейството на двете дами никога, обаче, не е имало предразсъдъци и жените винаги са били на почит.

"Хачи Бекир" отваря врати през 1777 г. Бизнесът е основан от пра-пра-прадядото на двете момичета. Хачи Бекир Ефенди е виновен за локума, който познаваме днес – малките желирани кубченца, които са едно от най-обичаните сладки изкушения не само в Турция, но и у нас.

Бекир Ефенди бил роден в малък град в северната част на Турция. Решава да се премести в днешен Истанбул – столицата и бизнес центърът на Османската империя и да отвори магазина си за локум, направен по специална рецепта.

Когато царевичното нишесте било създадено за пръв път в средата на 19 век бизнесменът променил оригиналната рецепта на локума и заменил брашното с него. Това направило сладкия десерт по-жилав и дъвчащ. Рецептата се пази в тайна и се предава от поколение на поколение, вътре в семейството.

Локумът на Бекир ставал все по-популярен. Хората говорели за десерта и предавали неговите неоспорими вкусови качества от уста на уста. Славата на локума стигнала и до ушите на султана. Бекир бил лично назначен от тогавашния владетел Махмуд II за главен сладкар на двореца – титла, която цялото семейство носело с чест до края на Османската империя.

Бизнесът бил започнат от мъж, но въпреки това през изминалия век начело на компанията стояли все жени.

През 1986 г. Челалиян е само на 25 години, когато поема семейния бизнес. Завършва бизнес магистратура в Университета в Цюрих, но въпреки дипломата си, подобен пост е огромна отговорност, с която млад и неопитен човек трудно би могъл да се справи.

Въпреки това, обаче, младото момиче имала добър модел на подражание – нейната прабаба Ресиде.

Под зоркото око на Ресиде "Хачи Бекир" се превърнал в бизнес, известен по цял свят. Локумените изкушения на магазинчето са хвалени от кулинарни критици от Ню Йорк до Париж. 

Синът на жената – Али Мухидин, бил лицето на компанията, а Ресиде негов равнопоставен бизнес партньор. Освен бизнес партньор, обаче, Ресиде била и майка на три деца на пълен работен ден. Стояла рамо до рамо със сина си и двамата движили семейният бизнес, който тогава бил в разцвета си.

По онова време, обаче, подобен ръководен пост не бил нещо присъщо за жена. Ресиде била една от първите, които движили международен бизнес и една от малкото, притежаващи паспорт за новооснованата Република Турция.

Ресиде се занимавала активно с благотворителност. Била наградена с медал от Асоциацията на червения полумесец в Турция, която постепенно се превърнала в Турския червен кръст – най-голямата хуманитарна организация в страната. Била истински авангардна жена, много напредничава времето си.

Днес "Хачи Бекир" има пет магазина в Истанбул, които доставят локум по цял свят. Тайната на успеха на семейния бизнес се крие в иновативния им подход. Стремят се да са в крак с тенденциите и да не се придържат само към традиционните вкусове.

Очаквано, най-продавани са локумите с вкус на роза и шамфъстък, но семейството не се притеснява да експериментира и магазинът предлага и локуми с вкус на мента, канела, портокал, лимон и дори шоколад. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
4
 
! Отговори
българин преди 5 години
и в Бг се прави локум.но не го наричаме българско изобретение
36
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Локума и други сладки неща минават през Турция .Но идват от арабите.Но не са турски.Както и манджите им.
35
2
 
7
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
Чета,интересувам сеи знам.Всичко турско е крадено--цялата им велика кухня е крадена от араби(локума също),Византиици,дори и от Китай.Тур-чолята са си едни мишки дошли от Мала Азия,имали са шанса да уцелят междуособиците на съседните народи,имали са един-двама хитри водачи(не турци) ползващи доктрината ДЖИХАД и са успели -винаги удряйки в гръб.Нито са войници,нито готвачи.Всичко име крадено.Турчина е черен-всички по бели такива са от крадени бели деца-потурчени насила .Моля четете историята .
34
1
 
6
 
! Отговори
2+2 преди 5 години
Хаджи Бекир идва от северните граници на империята .През 18 век северните граници на Турция са по Дунава , така че изобретателя на локума Хаджи Бекир може да се окаже нашенец приел исляма за да му върви бизнеса.
33
12
 
18
 
! Отговори
Типичен турчин преди 5 години
Вие срещу България,но стиска българския паспорт!Целомъдрен,но на коза не прощава!Праведен е,ама лапаа суджук и кюфте!Уважава жените,но ги зачулва!Не пие,пък ракия не отказва!Строи паметници на Султана,но стои в Германия.Мрази американци,но люби долари!Стреля по руснаци,ама им продава домати!Ненавижда Джей Пи Морган,но взима на заем!Гнуси се от чалга,но върти кючеци!Европейци гази-за Европа лази!Голям чистник,ама си бърше з.а с пръсти!Арабин,пък пише на латиница!*** не е-Конвенция прави!
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гюлсехерчо мамин как не го докосваш? Направо го папкаш ли?
31
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не докосвам нищо пипано от турчин.Жена ти обаче не само го пипа ами го и лапa. И Локума също ;)
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гюлсехер 34Ами значи ще има повече за мен!:)))))) Аз съм българин и на локум, баклава, саралия, кадаиф и халва не прощавам! :))))))Турците са световно известни майстори на локума и халвата!
29
6
 
5
 
! Отговори
Hmmmm преди 5 години
До Яcтpeб ОcманлиятаСрам ме е, че съм аспарухов Ман.ал!Шиб.н атакистки ***!
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен11 ТОВА Е БАЛ СУДЖУК.
27
13
 
13
 
! Отговори
ДжуджанкаG преди 5 години
Нетът е пълен с рецепти за локум. Много важно, че Бекир ефенди си крие неговата.
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но Османка, приятелю мой - ако има ендо с което съм съгласен, то е, че и българите и турците викат когато говорят. Все едно се карат ... това е много дразнещо.
25
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Османсанската империя започва да се разпада през 1908 г., но все още в Истанбул има достатъчно неща, които да напомнят за нейното съществуване."Пастите все още ми напомнят за обезглавяване ... уф, ще взема, да не ги ям, че ми напомнят за лоши работи
24
14
 
41
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Много ми е забавно. Българинът от малък го учат за лошите поробители, т.е как да мрази турците. После пораства, среща се с турци, ако не е от смесените, отива на екскурзия или по работа. И с изненада разбира как по манталитет е най-близък с тези хора. Голямата маст не смеят да си го кажат, но няма лошо. На глас или не, ние си ви обичаме и с удоволствие ще си живеем заедно. Да сме живи и здрави.
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те и сегашните властници там разтягат локуми, но само с локуми не се живее.
22
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На летищет Ататюрк в Истамбул има огромен магазин веднага след митницата. Такива вкусотии продават че вие бедна фантазията да си ги представите. Като започнете от баклавите и локума който е десетки вида до бонбониери с шоколадови бонбони и най различни други лакомства които никъде другаде неможе да хапнете.. С думи неможе да се опише трябва да се види.
21
2
 
13
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
До Анонимен #5: думата кебап произхожда от арабската дума кебаб. Немалко турски думи са с арабски произход. Например думата дувар, с която дедите ни наричаха зидана каменна ограда, е с арабски произход и се казва дувал.
20
0
 
15
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
До Анонимен к.11: Шира се нарича, не шара. Ширата е сладкото гроздово вино в началния стадий на ферментация, когато сладнее от високото -.над 20% съдържание на захар.
19
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17В Австралия стафидите се наричат на популярния сорт грозде Султанина (безсеменен сорт) и нямат нищо общо с Турската империя!!!
18
35
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте си историята - всичко, което сте постигнали е благодарение на християните. Завладявате земи благодарение на заеми от венециански банки, постигате развитие благодарение на европейско образование и крадене от християнски земи... Дори най - известната ви с прогресивност жена - съпруга на султан, е дъщеря на руски свещеник, отвлечена и дадена в харема му! Един локум имате и той е краден от сирийците!