Турция реши: Ще преследва магазинери-скъпари

Ердоган призова населението да докладва за опортюнисти
11 окт 2018 16:00, Бойчо Попов
30
Турция реши: Ще преследва магазинери-скъпари
снимка: Ройтерс

Анкара поиска от местните власти в Турция да въведат по-строг контрол, както и глоби, върху представителите на бизнеса, които увеличават по-драстично цените заради икономическите затруднения на страната. Това става ясно от съобщение на вътрешното министерство, цитирано от Ройтерс.

През последните месеци турската икономика беше ударена от валутна криза, в рамките на която от началото на годината цената на лирата поевтиня с 40%, а инфлацията достигна до близо 25%, най-високата стойност за последните 15 г.

И докато цените в Турция растат, президентът Реджеп Ердоган призова турците да докладват за магазини и "опортюнисти", които увеличават прекомерно цените, обещавайки да проведе акции в обектите, ако е необходимо.

В същото време финансовият министър Берат Албайрак във вторник обяви план за "доброволно" намаляване на цените с 10% в опит да се отговори на повишаващите се потребителски цени.

По-рано в четвъртък вътрешният министър Сюлейман Сойлу е изпратил уведомления до кметовете на всички 81 турски провинции с искане да бъдат взети мерки срещу тези, които "се възползват" от волатилните валутни курсове, за да увеличат цените, се посочва още в съобщението на министерството.

"Беше установено, че някои магазинери, фирми и компании през последните дни въведоха резки увеличения на цените на продукти и услуги, предоставяни за нуждите на гражданите, че някои стоки се държат на склад, за да предизвикат увеличение на цените", посочва още министерството.

Продължението на материала вижте в Investor.bg.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция е държава!
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свободите в турция продължават да учудват
5
7
 
33
 
! Отговори
Mustafa преди 5 години
***. Заприличаха на Венецуела. Жалко за светските и нормални хора там. Просто демокрацията трябва да е забранена за народи, когато повече от 50% са хайвани. България включително. Сега овцете там ще ядат само картофи, че ориза също е скъп, ще се множат и ще му гласуват и пляскат. Хайвани.
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Па то по тази логика у нас един читав нЕма, а за прекупвачите да не говорим.
3
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле, това пък какъв строй е ?на комунизмо тоталитаризмо мяза.тоз добре ли е изобщо ? ако една стока е закупена с евро или долари много ясно,че цената и ще се повиши в лири,когато лирата паданай-добре да им вземе печалбата и в затвора
2
4
 
33
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Султана май е тръгнал по пътя на комунизма или просто е разбрал, че капитализма се крепи на експлоатация и спекула.
1
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борба със злите спекуланти. За Бога братя, не купувайте!Къде и кога ли съм го чувал?!?