Турция реши: Ще преследва магазинери-скъпари

Ердоган призова населението да докладва за опортюнисти
11 окт 2018 16:00, Бойчо Попов
30
Турция реши: Ще преследва магазинери-скъпари
снимка: Ройтерс

Анкара поиска от местните власти в Турция да въведат по-строг контрол, както и глоби, върху представителите на бизнеса, които увеличават по-драстично цените заради икономическите затруднения на страната. Това става ясно от съобщение на вътрешното министерство, цитирано от Ройтерс.

През последните месеци турската икономика беше ударена от валутна криза, в рамките на която от началото на годината цената на лирата поевтиня с 40%, а инфлацията достигна до близо 25%, най-високата стойност за последните 15 г.

И докато цените в Турция растат, президентът Реджеп Ердоган призова турците да докладват за магазини и "опортюнисти", които увеличават прекомерно цените, обещавайки да проведе акции в обектите, ако е необходимо.

В същото време финансовият министър Берат Албайрак във вторник обяви план за "доброволно" намаляване на цените с 10% в опит да се отговори на повишаващите се потребителски цени.

По-рано в четвъртък вътрешният министър Сюлейман Сойлу е изпратил уведомления до кметовете на всички 81 турски провинции с искане да бъдат взети мерки срещу тези, които "се възползват" от волатилните валутни курсове, за да увеличат цените, се посочва още в съобщението на министерството.

"Беше установено, че някои магазинери, фирми и компании през последните дни въведоха резки увеличения на цените на продукти и услуги, предоставяни за нуждите на гражданите, че някои стоки се държат на склад, за да предизвикат увеличение на цените", посочва още министерството.

Продължението на материала вижте в Investor.bg.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това си е проблем на Турция.Нито живея там,нито я посещавам та да ме засяга.По-важно е изселниците да си стоят в Ердогановия рай и да не се връщат в България.
26
3
 
6
 
! Отговори
???? преди 5 години
Престанете да сипете злоба и да се радвате на чуждото нещастие! Не говори добре за Вас! Донякъде Ви разбирам, защото чрез история и кино, ТВ ни е набивано /турци - клане, робство/ Не, че не било, но то е било и обикновените хора днес не са онези същите, които са извършвали зверствата! И знайте, че когато съседната къща гори, има вероятност да се запали Вашата.
25
0
 
3
 
! Отговори
???? преди 5 години
Опитват се да се отърват от "американската зависимост" - петродолара, но едва ли ще успеят. Възможно е с Русия, Иран, Китай това да се получи. Следващата стъпка е война, която в момента се води, но да се разрасне до Трета Световна. И, за съжаление, по всичко изглежда, че натам сме се запътили. Империята няма да се даде току така. Добре, че UK излезе от ЕС, възможно е Германия, Франция... съответно и България(Борисов) да сме към по-справедливата в случая страна, а тя не е на САЩ.
24
6
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
оглупелия мерак султан не става за нищо.Бе щом е турчин-ясно е.....загубена работа и нахалство
23
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоз има нужда от урок по основи на икономиката...
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде сега да въведат пределни цени на стоките от първа необходимост. И стоките ще станат некачествни, а после и ще изчезнат от магазините. В Кипър влизането в Евросъюза, гражданите не можеха да притежават чужда валута. Като тръгнат в чужбина, я закупуват по официален курс. Като се прибират, държавата им я изкупува пак само по официален курс. Бюрата за валута само изкупуваха, а всяка вечер валутата от деня се кара в банка... Дали и в Турция ще стане така?
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
20Ама ти сега ми забраняващ, да гледам и да мисля ли? Моята държава е ясно - корупцията я е съсипала и нито кървава революция, нито "Славиту" ще оправи работата. Айде сега, не ми казвай, какво да правя. А и помниш ли как Венецуела беше най-просперираща държава в Ю. Америка? А сега?
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само приватизацияъя е по-добър метод за съсипва е на една икономика...
19
5
 
30
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
Турците не ги мислете.Турция има икономика.Държавата има гръбнак и воля за решаване на проблеми.Икономиката им е 17-та в света по БВП и 13-та по покупателна способност.Оправете собствения си двор,после погледнете към другия.Подпомагайте българската икономика-заложете на българското.Спрете да пазарувате в чужди вериги.Държавата трябва да спре да извива ръцете на бизнеса.Призвеждайте стоки с принадена стойност.Четете и се образовайте-знанието е сила.Ах,моя Българийо!
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако например сте земеделец, то торовете в Турция поскъпнаха почти със 100 %, т. е. двойно. Няма как всички плодове и зеленчуци да не скочат, за да може човекът да си позволи за другата реколта да купи торове. 90 % от торовете в Турция са внос. Същото важи и за препаратите за растителна защита, и те са внос, и те поскъпнаха почти два пъти. От тук нататък се започва. Тепърва идва и зима, а цената на газта (внос) скочи, и цената на тока също. Минималната заплата в Турция е някъде към 500 лв.
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правителството в Турция използва комунистически лъжи за да излъже, че има хора, които нереално вдигали цените, настройвайки срещу търговците потребителите. Защото сега верно е, че долара леко падна, но цените не са се вдигнали рязко след поскъпването на долара. Сега именно е времето да се вдигнат, а правителството ги изкарва тези хора мошеници. А няма как да не се вдига всичко. Турция внася доста неща.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е по турската TV8 вече всички цени на рекламирани продукти са в евро. То доларът се превърна в мръ.сна дума в Турция, но еврото не. Така, че като гледате реклама и накрая цената е в евро не се учудвайте. Разбира се, че търговците ще се застраховат.Отделно всичко това дето се прави от правителството в бошлаф. Тепърва цените ще скачат, защото сега започва новото зареждане със стока и вече няма как да е на старите цени.
15
7
 
19
 
! Отговори
очаквам преди 5 години
Де и у нас де, ама надали !
14
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоганьо е тръгнал по славните стъпки на Мадуро.Никой никога не е успявал с репресивни към свободния пазар мерки да донесе нещо добро за икономиката си. Не можеш на сила да кажеш на някой на какви цени да продава столата си. Той ще ти тегли една, ще си прибере стоката и ще чака по-добри времена. Така реално пак се получава недостиг и високи цени. Същото щеше да постигне и икономическия титан Каракачанов с идеята да определя на магазини и производители по колко да продават хляба.
13
3
 
13
 
! Отговори
aaa преди 5 години
Нищо ново под слънцето...
12
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки диктатор, рано или късно се сблъсква с реалните закони на пазара.И Ердо не прави изключение.
11
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До MustafaТо пък у нас една "свободна" търговия и производство,с мед да ги мажеш и под непрекъснат страх и стрес кой ще ти смачка бизнеса,ще рекетира или направо ти го отнеме.Затова избягаха инвеститорите и два милиона се изнесоха,дори китайския президент бе с охрана в България и гледаше бързо да избяга.Хахаха!
10
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хич не ги мисля тях,те са в Азия и наблизо до Китай и Русия и не им забраняват като на нас къде да си продаваме или да не си продаваме продукцията и за колко,дали да произвежаме или не произвеждаме и какво и кой има право на произвоство.
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"За Бога, братя, не купувайте!"
8
6
 
6
 
! Отговори
patriyot преди 5 години
vie si gledayte vaşta rabota ne se pritesnyavayte za nas. Prodıljavayte da robuvate