Буквално с 1 глас: Македония прие промени за смяна на името

ВМРО-ДПМНЕ заяви, че депутати са заплашвани и подкупвани
20 окт 2018 06:45, Александър Попов
162
Буквално с 1 глас: Македония прие промени за смяна на името
Снимка: Reuters

След дълго и хаотично заседание, примесено със скандални обвинения, македонският парламент прие снощи промени в конституцията, за да може страната да промени името си на Република Северна Македония, предадоха световните агенции.

Необходимото квалифицирано мнозинство от две трети бе постигнато при поименния вот буквално с един глас - 80 от общо 120 депутати. 39 техни колеги гласуваха против, съобщава БТА.

Промяната на името бе договорена с Гърция в Преспанския договор от юни. Тя може да отвори пътя на страната към НАТО и Европейския съюз, блокиран от дълго време от Гърция, според която името "Македония" предполага териториални претенции към едноименната гръцка провинция, отбелязва Ройтерс.

Още по темата
Конституционните поправки получиха необходимото мнозинство от две трети, след като няколко депутати от националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ се отклониха от нейната линия и подкрепиха конституционните поправки, отбелязва ДПА. Останалите им колеги от групата на ВМРО-ДПМНЕ - най-голямата в парламента на Република Македония - бойкотираха гласуването.

Заседанието на парламента бе забавено с над 10 часа. През това време македонският премиер социалдемократ Зоран Заев се мъчеше да си осигури подкрепата на депутати от националистическата опозиция, която бе необходима за събиране на необходимото мнозинство от две трети. В противен случай в страната щяха да бъдат свикани предсрочни избори.

Игор Янушев, генералният секретар на ВМРО-ДПМНЕ, заяви, че депутати от партията са били подложени на "политически заплахи" преди гласуването. На трима от тях според Янушев са били подложени подкупи между 250 хиляди и 2 милиона евро, съобщи АП.

Заев отхвърли тези обвинения и заплаши да заведе дело за клевета.

Одобрените поправки в конституцията на бившата югославска република са общо четири. Първата е за добавяне на "Северна" към името на страната Република Македония. Втората вписва държавните правни традиции в преамбюла на конституцията. Третата предвижда "уважаване на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на съседните страни". Четвъртата поправка се отнася за грижите за културните, икономическите и социалните права на македонския народ и всички граждани на страната без граница без намеса в суверенните права на други държави и в техните вътрешни работи под каквато и да било форма.

Със силната подкрепа на западните лидери, Заев води кампания за преименуване на бившата югославска република с цел уреждане на продължаващия 27 години спор за нейното име със съседна Гърция, отбелязва АП. Това ще позволи на Р Македония да се присъедини на първо време към НАТО, а евентуално на по-късен етап - и към Европейския съюз.

Националистическата опозиция е твърдо против промяната на името и бойкотира произведения миналия месец референдум по въпроса. Огромното мнозинство от участниците в допитването подкрепиха инициативата на Заев, но не бе достигната необходимата избирателна активност от над 50 процента. Въпреки това македонският премиер пристъпи към гласуване на конституционните поправки в парламента.

Сега процесът на промяна на името на страната на Република Северна Македония трябва да започне официално в срок от две седмици, посочва АП.

Процесът обаче е дълъг и пред него остават препятствия, отбелязва Ройтерс. Ще са необходими още няколко гласувания в македонския парламент, като процедурата трябва да приключи най-късно до януари.

След като Република Македония промени официално името си, гръцкият парламент също ще трябва да одобри Преспанския договор. Министърът на отбраната Панос Каменос, лидер на националистическата партия "Независими гърци", заплаши, че по-малкият партньор в управляващата коалиция ще напусне правителството, ако споразумението бъде одобрено.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
7
 
! Отговори
Алекс2 преди 5 години
Тия са по големи *** и от нас бре ! Това доказва че са Българи.Надяват се като се намъкнат в НАТО и ЕС че цъфнат и вържат...хо хо хо
119
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Станишев.
118
3
 
8
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
До edinЕвропейския съюз е само моркова. Целта е да са в НАТО и да се ограничи влиянието на Москва на балканите. Ние помним какви чудеса ни обещаваха на нас през 90те за да влезем в НАТО. Приеха ни в ЕС, не защото бхме готови, а за да получат достъп до Черно море. --------------------------- И какво лошо има ако се ограничи влиянието на една реваншистка, милитаристична и тоталитарна държава върху България? Трябваше да сме марионетна държава на Путин ли? Като Абхазия, Беларус, ДНР и ЛНР?
117
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 137Кой референдум ? Онзи който имаше 91% за ??!!?!?!?Всичките закони, за валидност и прочие са там, за да се подсигори, че ако мине референдума и е неудобен на управляващите, той пак трябва да бъде разгледан и не може, да бъде заметен под килима. Ако македонците ИСТИНСКИ НЕ ИСКАХА, то трябваше да гласуват с не, а не да седят и да се напиват, зщаото ги мързяло, да излязат от тях, по типично балкански начин.
116
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пасивния вот не е вот...
115
4
 
10
 
! Отговори
edin преди 5 години
"Това ще позволи на Р Македония да се присъедини на първо време към НАТО, а евентуално на по-късен етап (на кукуво лято)- и към Европейския съюз." Европейския съюз е само моркова. Целта е да са в НАТО и да се ограничи влиянието на Москва на балканите. Ние помним какви чудеса ни обещаваха на нас през 90те за да влезем в НАТО. Приеха ни в ЕС, не защото бхме готови, а за да получат достъп до Черно море. Македония не е толкова важна за ЕС и скоро няма да ги приемат.
114
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за чий Хей правихте референдум? Забравих той бил с "консултативен" характер, що не им платите 10-на милиона ? по рано на м'екерета и да се приключва за какво бяха тия циркове референдуми глупости!
113
2
 
12
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО преди 5 години
и сега на какъв език ще говорят тези-на северно-македонски ли и как ще ги наричаме-северо-македонци---хахахахахахахах-къпано северо-македонче си е чисто югозападно българче..наздраве за северо-македончетата...хахахахахах
112
0
 
12
 
! Отговори
Я гледай.... преди 5 години
Аз па не искам да се мешам в работите на Македония.Да правят каквото искат.
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"ЦК НА МПЦ"защото това си е едно комунистическо чедо с попове колкото е поп и Кирил на Русия се кръстило освен ОА и ПРИМА ЮСТИНИЯНА,да така е.Следващата титла сигурно вече ще е ВСЕЛЕНСКА ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЯ ПРИМА ЮСТИНИЯНА НА РИМ И КОНСТАНТИНОПОЛ през ЕРЕВАН И ЕРУСАЛИМ хахахаха.Днес по БНТ ги нарекоха абсурдни фантасти,ами не ,те са ГНУСНИ ФАЛШИФИКАТОРИ НЕнаучни фантасти.Правят го за да се изкарат ПЪРВА СЛЕД КОНСТАНТИНОПОЛ НЕЗАВИСИМА ЦЪРКВА заради господарите им сърби които не ги признават.
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Do Futurolog,не знам кого питаш какво плещи но ако мене от последните коментари то това което цитирам е написано в договора сот Нивици до Преспа.Това не е плещене а истина,ако българските медии не обясняват а само повтарят като папагали ието,та името означава две неща-незнание и безхабери или такова е нареждането.Продължават да наричат ФИРОМ Македония и фиромите македонци,или е пак казвам безхаберие и неграмотност,или е наредено така на нашенските политици продажници.Прима Юстинияна е друга тема
109
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
....и още малко,СЛАГАТ СЕ ТАБЕЛИ ПО ПАМЕТНИЦИТЕ НА ХОРА И ВЛАДЕТЕЛИ ОТ ПРЕДХРИСТИЯНСКАТА ЕПОХА СВЪРЗАНИ С ОБЛАСТ МАКЕДОНИЯ КОИТО ТАБЕЛИ ОБЯСНЯВАТ ЕЛИНСКИЯ/ГРЪЦКИ/ХАРАКТЕР НА СЪОТВЕТНИТЕ ЛИЧНОСТИ И ВЛАДЕТЕЛИ,ИЛИ ПАМЕТНИЦИТЕ СЕ ДАВАТ НА ГЪРЦИЯ.Направо са им отрязали главата със самурайския меч а ние сме ***.
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
....и още няколко промени според договора с Гърция а именно-ПРИЛАГАТЕЛНИТЕ ПРОИЗВОДНИ ОТ ИМЕТО НА ОБЛАСТ МАКЕДОНИЯ В СЛУЧАЯ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ АВТОМАТИЧНО СЕ ПРЕВРЪЩАТ В СЕВЕРНОМАКЕДОНСКИ,А,О, ЗАБРАНЯВА СЕ ОПРЕДЕЛЕНИЕТО МАКЕДОНСКО,А,И, ИЛИ СЕ УПОТРЕБЯВА СЛОВОСЪЧЕТАНИЕТО "ОТ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ"!Забранява се употребата на БЪЛГАРСКИТЕ ИМЕНА защото те са такива на градове и села в Гръцка Македония,сменят се табелите по пътищата например СОЛУН става ТЕССАЛОНИКИ дори с кирилица.
107
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега промяна на конституцията ,а има няколко члена които вече официално а не само пожелателно както с нашия смешен договор ФИРОМ ще трябва да промени в своята конституция.Това са членовете за "грижата за етничките македонци во соседните земи"ЗАБРАННЕНО И СЕ ПРЕМАХВА и се УТОЧНЯВАмай член 49 "ДЪРЖАВНОСТТА И НАЦИОНАЛНАТА ИДЕНТИЧНОСТ НА т.н.македонци СЕ ИЗГРАЖДА СЛЕД РЕШЕНИЯТА НА АСНОМ ОТ 1943 ГОДИНА И ТО САМО НА ТЕРИТОРИЯТА НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ"!Точка.Отрязват им с нож всякакви претенции за минало
106
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми харесва името "Северна Македония"! "Горна" щеше да е по-подходящо предвид нивото на социални и икономически отношения. Лика-прилика с Горна Волта.Големият проблем в Македония е че албанците се чувстват сегрегирани (въпреки че са по тези земи от преди "македонците") и с текущото решение това с нищо не се променя.А и славяни, дошли 10 века след Александър да си присвояват история и култура е такава смешка че по цял свят им се чудят на акъла.
105
2
 
6
 
! Отговори
Стоедин преди 5 години
Хубава новина.
104
5
 
3
 
! Отговори
Футуролог преди 5 години
Сега е моментът гръцките "националсти" да ударят един здрав пердах на Алексис Ципрас та неговата партия да може безпроблемно да пробута името "Северна Македония"Веднага след като г"лупака Заев сам накара протестиращите да го набият аз предрекох че това момче ще управлява изключително дълго с диктаторски методи и завършекът му ще е с кървища то ест гражданска война или по-добрия вариант пак да набият Заев
103
7
 
7
 
! Отговори
майна преди 5 години
До АнонименКак така когато народът каза "НЕ" на референдума, управляващите приемат точно обратното решение?Народът каза ''да'' на референдума с 91%.
102
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като руската пропаганда залива все повече пространството, значи нещата са зле. След като на ДА , постоянно русофилите повтарят, че е НЕ, значи Русия губи влиянието си, което е добре.
101
4
 
3
 
! Отговори
ИТАР-ТАСС преди 5 години
От опозиционната ДПМН не са доволни заради отпадането на добавката "Горна" от името Македония. По този начин Скопие се е отказало от териториалните си претенции към Месечината в полза на марсианците. Председателят на ДПМН Мицкоски определи това за капитуланство и обвини премиера Заески, че е продал националните интереси.