Буквално с 1 глас: Македония прие промени за смяна на името

ВМРО-ДПМНЕ заяви, че депутати са заплашвани и подкупвани
20 окт 2018 06:45, Александър Попов
162
Буквално с 1 глас: Македония прие промени за смяна на името
Снимка: Reuters

След дълго и хаотично заседание, примесено със скандални обвинения, македонският парламент прие снощи промени в конституцията, за да може страната да промени името си на Република Северна Македония, предадоха световните агенции.

Необходимото квалифицирано мнозинство от две трети бе постигнато при поименния вот буквално с един глас - 80 от общо 120 депутати. 39 техни колеги гласуваха против, съобщава БТА.

Промяната на името бе договорена с Гърция в Преспанския договор от юни. Тя може да отвори пътя на страната към НАТО и Европейския съюз, блокиран от дълго време от Гърция, според която името "Македония" предполага териториални претенции към едноименната гръцка провинция, отбелязва Ройтерс.

Още по темата
Конституционните поправки получиха необходимото мнозинство от две трети, след като няколко депутати от националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ се отклониха от нейната линия и подкрепиха конституционните поправки, отбелязва ДПА. Останалите им колеги от групата на ВМРО-ДПМНЕ - най-голямата в парламента на Република Македония - бойкотираха гласуването.

Заседанието на парламента бе забавено с над 10 часа. През това време македонският премиер социалдемократ Зоран Заев се мъчеше да си осигури подкрепата на депутати от националистическата опозиция, която бе необходима за събиране на необходимото мнозинство от две трети. В противен случай в страната щяха да бъдат свикани предсрочни избори.

Игор Янушев, генералният секретар на ВМРО-ДПМНЕ, заяви, че депутати от партията са били подложени на "политически заплахи" преди гласуването. На трима от тях според Янушев са били подложени подкупи между 250 хиляди и 2 милиона евро, съобщи АП.

Заев отхвърли тези обвинения и заплаши да заведе дело за клевета.

Одобрените поправки в конституцията на бившата югославска република са общо четири. Първата е за добавяне на "Северна" към името на страната Република Македония. Втората вписва държавните правни традиции в преамбюла на конституцията. Третата предвижда "уважаване на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на съседните страни". Четвъртата поправка се отнася за грижите за културните, икономическите и социалните права на македонския народ и всички граждани на страната без граница без намеса в суверенните права на други държави и в техните вътрешни работи под каквато и да било форма.

Със силната подкрепа на западните лидери, Заев води кампания за преименуване на бившата югославска република с цел уреждане на продължаващия 27 години спор за нейното име със съседна Гърция, отбелязва АП. Това ще позволи на Р Македония да се присъедини на първо време към НАТО, а евентуално на по-късен етап - и към Европейския съюз.

Националистическата опозиция е твърдо против промяната на името и бойкотира произведения миналия месец референдум по въпроса. Огромното мнозинство от участниците в допитването подкрепиха инициативата на Заев, но не бе достигната необходимата избирателна активност от над 50 процента. Въпреки това македонският премиер пристъпи към гласуване на конституционните поправки в парламента.

Сега процесът на промяна на името на страната на Република Северна Македония трябва да започне официално в срок от две седмици, посочва АП.

Процесът обаче е дълъг и пред него остават препятствия, отбелязва Ройтерс. Ще са необходими още няколко гласувания в македонския парламент, като процедурата трябва да приключи най-късно до януари.

След като Република Македония промени официално името си, гръцкият парламент също ще трябва да одобри Преспанския договор. Министърът на отбраната Панос Каменос, лидер на националистическата партия "Независими гърци", заплаши, че по-малкият партньор в управляващата коалиция ще напусне правителството, ако споразумението бъде одобрено.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
11
 
9
 
! Отговори
IDIOTI преди 5 години
Що за достойнство е това да си смениш името, когато друг ти каже...Македноците са най-големите палячовци, но и ние се конкурираме с тях в повечето случаи, когато големите дойдат да ни потупат ... Погледнете Македония и ще разберете и какви сме ние.
59
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е при демокрацията - управляващите решават в противовес с волята на народа изрезена на референдум, щом от Брюксел и Вашингтон демократично им е платено - всичко може при демокрацията.
58
10
 
13
 
! Отговори
Братя македонци преди 5 години
Браво на братята македонци !
57
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Беше интересно да се види,как *** плюят на волята на народа! Свиквайте братя българи в Македония! Това ви чака!Альоууу каква воля народа? Референдума беше нелигитимен! Това от акъла на Ивановски, ако беше призовал да гласуват против и да бяха излязли 50%+1,тогава решението на референдума щеше да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
56
9
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БРАВО НА МАКЕДОНИЯ!!!92% КАЗАХА ЗА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
55
10
 
9
 
! Отговори
Театър на абсурда преди 5 години
Само преди две седмици народът на Македония НЕДВУСМИСЛЕНО отхвърли, това което вчера прие македонския парламент! Е? Какво е тогава посланието на самопровъзгласилите се "елити" към собствените си суверени? "Вие си говорете каквото си искате - ние ще си правим каквото знаем", така ли? Демокрация ли?!
54
4
 
4
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...I na tezi im nabraha laikata !..Abe v dneshnia sviat ima predostatachno informatsia...ne vijdat li kakvo stava sas vlezli v NATO I ES ?!??...Vednaga GMO-ta ,NPO-ta..i sbogom darjava !
53
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея бяха китайци египтяни гърци римляни българи югославяни сега пъл са северномакедонци те изобщо какво са знаят ли.С това име Северна Македония ме напъва да попитам е дали Северна Македония е бедна държава с атомно оръжие луд диктатор и Южна Македония под американски контрол или пириликата е само външна.Пълни генерални ***.
52
13
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
"Пазаруваме си от Македония натурални продукти-сирене, кашкавал,месо и колбаси. Скоро и там ще продават европейско ГМО..."----Македонци, видяхте какво стана у нас, и не се поучихте. Кажете "Чао" на родната си индустрия и селско стораннство, и се радвайте на търговски вериги и молове, в които киселото мляко без хладилник има трайност години, саламите са произведени от месо, с изтичащ срок на годност, а консервите и кебапчетата-от салам, с изтичащ срок на годност.Чао на държавността изобщо.
51
3
 
7
 
! Отговори
Дам! преди 5 години
60 коментара, написани от един и същ слуга на статуквото. Впрочем това е нивото на нашите медии...
50
5
 
15
 
! Отговори
Вон Месинг преди 5 години
Македония е българска!
49
7
 
14
 
! Отговори
Полза преди 5 години
България печели от това. Сигурен съюзник и нов бъдещ пазар. Браво!
48
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Референдума беше допитване за мнение- 91% ЗА! Никой не иска с Русия. И айде спрете лъжите че ГМО идва от ЕС. 2011 г нашите убавци си го приеха въпреки че 2015 г Европа фо отричаше!!! Предупреждаваха ни за нашите храни. Но нашите *** искат печалба.
47
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо уж питаме хората, а после ние си решавамеСъщата работа като при нашия - уж референдум за аец, ама после пообъркаха въпросите, а после пък не бил валиден, а после го спряха в парламента, а после тоя пък се разпореди (не го интересува парламента) че ще го пуска отново...Трябва всички на площада и разстрел
46
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия що само пръскаха пари за референдум, като пак си врътнаха тяхното си. Сигурно много гледат и се учат от нашите разcипници.
45
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия да го духа
44
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искате да кажете не "буквално", а "преносно". Щото 1 не е буквално равно на 20.
43
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво!Удбашите в Скопие сега гас писсааат!:)
42
8
 
24
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 5 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
41
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тия се изплюха в лицето на референдума, досущ както направи ципурата навремето и окончателно закопа гърчетата