Буквално с 1 глас: Македония прие промени за смяна на името

ВМРО-ДПМНЕ заяви, че депутати са заплашвани и подкупвани
20 окт 2018 06:45, Александър Попов
162
Буквално с 1 глас: Македония прие промени за смяна на името
Снимка: Reuters

След дълго и хаотично заседание, примесено със скандални обвинения, македонският парламент прие снощи промени в конституцията, за да може страната да промени името си на Република Северна Македония, предадоха световните агенции.

Необходимото квалифицирано мнозинство от две трети бе постигнато при поименния вот буквално с един глас - 80 от общо 120 депутати. 39 техни колеги гласуваха против, съобщава БТА.

Промяната на името бе договорена с Гърция в Преспанския договор от юни. Тя може да отвори пътя на страната към НАТО и Европейския съюз, блокиран от дълго време от Гърция, според която името "Македония" предполага териториални претенции към едноименната гръцка провинция, отбелязва Ройтерс.

Още по темата
Конституционните поправки получиха необходимото мнозинство от две трети, след като няколко депутати от националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ се отклониха от нейната линия и подкрепиха конституционните поправки, отбелязва ДПА. Останалите им колеги от групата на ВМРО-ДПМНЕ - най-голямата в парламента на Република Македония - бойкотираха гласуването.

Заседанието на парламента бе забавено с над 10 часа. През това време македонският премиер социалдемократ Зоран Заев се мъчеше да си осигури подкрепата на депутати от националистическата опозиция, която бе необходима за събиране на необходимото мнозинство от две трети. В противен случай в страната щяха да бъдат свикани предсрочни избори.

Игор Янушев, генералният секретар на ВМРО-ДПМНЕ, заяви, че депутати от партията са били подложени на "политически заплахи" преди гласуването. На трима от тях според Янушев са били подложени подкупи между 250 хиляди и 2 милиона евро, съобщи АП.

Заев отхвърли тези обвинения и заплаши да заведе дело за клевета.

Одобрените поправки в конституцията на бившата югославска република са общо четири. Първата е за добавяне на "Северна" към името на страната Република Македония. Втората вписва държавните правни традиции в преамбюла на конституцията. Третата предвижда "уважаване на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на съседните страни". Четвъртата поправка се отнася за грижите за културните, икономическите и социалните права на македонския народ и всички граждани на страната без граница без намеса в суверенните права на други държави и в техните вътрешни работи под каквато и да било форма.

Със силната подкрепа на западните лидери, Заев води кампания за преименуване на бившата югославска република с цел уреждане на продължаващия 27 години спор за нейното име със съседна Гърция, отбелязва АП. Това ще позволи на Р Македония да се присъедини на първо време към НАТО, а евентуално на по-късен етап - и към Европейския съюз.

Националистическата опозиция е твърдо против промяната на името и бойкотира произведения миналия месец референдум по въпроса. Огромното мнозинство от участниците в допитването подкрепиха инициативата на Заев, но не бе достигната необходимата избирателна активност от над 50 процента. Въпреки това македонският премиер пристъпи към гласуване на конституционните поправки в парламента.

Сега процесът на промяна на името на страната на Република Северна Македония трябва да започне официално в срок от две седмици, посочва АП.

Процесът обаче е дълъг и пред него остават препятствия, отбелязва Ройтерс. Ще са необходими още няколко гласувания в македонския парламент, като процедурата трябва да приключи най-късно до януари.

След като Република Македония промени официално името си, гръцкият парламент също ще трябва да одобри Преспанския договор. Министърът на отбраната Панос Каменос, лидер на националистическата партия "Независими гърци", заплаши, че по-малкият партньор в управляващата коалиция ще напусне правителството, ако споразумението бъде одобрено.

(БТА)


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Първо уж питаме хората, а после ние си решаваме
Същата работа като при нашия - уж референдум за аец, ама после пообъркаха въпросите, а после пък не бил валиден, а после го спряха в парламента, а после тоя пък се разпореди (не го интересува парламента) че ще го пуска отново...
Трябва всички на площада и разстрел
57
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тия що само пръскаха пари за референдум, като пак си врътнаха тяхното си. Сигурно много гледат и се учат от нашите разcипници.
56
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Русия да го ***
55
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Искате да кажете не "буквално", а "преносно". Щото 1 не е буквално равно на 20.
54
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Браво!

Удбашите в Скопие сега гас писсааат!

:)
53
8
 
24
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 6 месеца
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
52
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
тия се изплюха в лицето на референдума, досущ както направи ципурата навремето и окончателно закопа гърчетата
51
1
 
4
 
! Отговори
очевидно преди 6 месеца
До Ала-бала наистина си ала-бала.
50
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Балканите се изчистиха от нечистоплътни рУслямци.

Честито!!!!!!!!
49
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Колкото и да спорим и пишем, българите сме най-бедни в Европа и такива ще си останем. Даже Македония много скоро ще ни надмине по всичко. Ние само ще гледаме. Даже по-бедни ще ставаме. От година на година се закъсва тотално и е пълно безсилие, безперспективност и отчаяние.
48
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
8 депутати явно са станали милионери тази нощ. И тъй като предстоят още 4-5 гласувания , докато промяната се узакони, то техните златни пръсти ще са нужни още , а това значи , че ще продължат да забогатяват...Да живее демокрацията....и финикийците, които са измислили парите
47
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Руския Гулаг в „Рая”, а Македония в Европа !
46
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ам те руснаците са толкова суров народ че освен да дрьнчат афтомати танкове и да пият водка до наси....друго не им се вьрти у тиквите! Е извинявай саше ама европа си избраха братчетата.
45
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ясно беше, че пазарлъкът ще е не за името, а за пари. Историята помни много такива случаи. Да попитам само за нашата Кунева? Ккво става с продажната кукундрела? Ще бъде ли осъдена и разстреляна за национално предатеслтво скоро?!
44
6
 
13
 
! Отговори
8 преди 6 месеца
В конкретният случай, колкото и да ги ненавиждам Еурогейския съюз и ФАЩ работят за българските интереси в Македония, а Русия е срещу нас като подкрепя сърбия и техните мекерета ДПМНЕ. Това само ни показва, че нещата никога не са черно бели и всеки всъщност си гледа интереса, само ние все го обръщаме на филство и фобство и си мислим, че на някой му пука за нас. Ако се спре с външната политика на наведените задници може всъщност да се постигне много
43
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Македонците не зачетоха волята на руския Гулаг и станаха Европейска държава.
ЧЕСТИТО !
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 54 Сашо!
А ти какво се цупиш кто някоя кадьна рано рано че толкова си се отчаял от европа?
41
13
 
19
 
! Отговори
Кюстендилец преди 6 месеца
Пазаруваме си от Македония натурални продукти-сирене, кашкавал,месо и колбаси. Скоро и там ще продават европейско ГМО...
40
23
 
16
 
! Отговори
Сашо преди 6 месеца
Горките македонци, сега ще видят какво значи Европейски съюз и НАТО.
39
21
 
17
 
! Отговори
Ала-Бала преди 6 месеца
Това е демокрацията - незачитане волята на народа и подкупи. Честита цивилизация. Народът ви не е голям, но бързо ще се разбяга , ще ядете европейски ***. Цкоро ще ви джендъросат децата. Колкото до България, нейната политическа върхушка изигра най-подлата роля в този процец и завинаги загубихме Македония.