Буквално с 1 глас: Македония прие промени за смяна на името

ВМРО-ДПМНЕ заяви, че депутати са заплашвани и подкупвани
20 окт 2018 06:45, Александър Попов
162
Буквално с 1 глас: Македония прие промени за смяна на името
Снимка: Reuters

След дълго и хаотично заседание, примесено със скандални обвинения, македонският парламент прие снощи промени в конституцията, за да може страната да промени името си на Република Северна Македония, предадоха световните агенции.

Необходимото квалифицирано мнозинство от две трети бе постигнато при поименния вот буквално с един глас - 80 от общо 120 депутати. 39 техни колеги гласуваха против, съобщава БТА.

Промяната на името бе договорена с Гърция в Преспанския договор от юни. Тя може да отвори пътя на страната към НАТО и Европейския съюз, блокиран от дълго време от Гърция, според която името "Македония" предполага териториални претенции към едноименната гръцка провинция, отбелязва Ройтерс.

Още по темата
Конституционните поправки получиха необходимото мнозинство от две трети, след като няколко депутати от националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ се отклониха от нейната линия и подкрепиха конституционните поправки, отбелязва ДПА. Останалите им колеги от групата на ВМРО-ДПМНЕ - най-голямата в парламента на Република Македония - бойкотираха гласуването.

Заседанието на парламента бе забавено с над 10 часа. През това време македонският премиер социалдемократ Зоран Заев се мъчеше да си осигури подкрепата на депутати от националистическата опозиция, която бе необходима за събиране на необходимото мнозинство от две трети. В противен случай в страната щяха да бъдат свикани предсрочни избори.

Игор Янушев, генералният секретар на ВМРО-ДПМНЕ, заяви, че депутати от партията са били подложени на "политически заплахи" преди гласуването. На трима от тях според Янушев са били подложени подкупи между 250 хиляди и 2 милиона евро, съобщи АП.

Заев отхвърли тези обвинения и заплаши да заведе дело за клевета.

Одобрените поправки в конституцията на бившата югославска република са общо четири. Първата е за добавяне на "Северна" към името на страната Република Македония. Втората вписва държавните правни традиции в преамбюла на конституцията. Третата предвижда "уважаване на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на съседните страни". Четвъртата поправка се отнася за грижите за културните, икономическите и социалните права на македонския народ и всички граждани на страната без граница без намеса в суверенните права на други държави и в техните вътрешни работи под каквато и да било форма.

Със силната подкрепа на западните лидери, Заев води кампания за преименуване на бившата югославска република с цел уреждане на продължаващия 27 години спор за нейното име със съседна Гърция, отбелязва АП. Това ще позволи на Р Македония да се присъедини на първо време към НАТО, а евентуално на по-късен етап - и към Европейския съюз.

Националистическата опозиция е твърдо против промяната на името и бойкотира произведения миналия месец референдум по въпроса. Огромното мнозинство от участниците в допитването подкрепиха инициативата на Заев, но не бе достигната необходимата избирателна активност от над 50 процента. Въпреки това македонският премиер пристъпи към гласуване на конституционните поправки в парламента.

Сега процесът на промяна на името на страната на Република Северна Македония трябва да започне официално в срок от две седмици, посочва АП.

Процесът обаче е дълъг и пред него остават препятствия, отбелязва Ройтерс. Ще са необходими още няколко гласувания в македонския парламент, като процедурата трябва да приключи най-късно до януари.

След като Република Македония промени официално името си, гръцкият парламент също ще трябва да одобри Преспанския договор. Министърът на отбраната Панос Каменос, лидер на националистическата партия "Независими гърци", заплаши, че по-малкият партньор в управляващата коалиция ще напусне правителството, ако споразумението бъде одобрено.

(БТА)


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
17
 
27
 
! Отговори
Ставрю преди 6 месеца
Шанса македония да се обедини с България почти умря. Западна европа и империята на злото постигнаха своето. Няма да се учуья ако разделят един ден македония на албанска и македонска. Направиха балканите на пух и прах и не мирясват. Така е като народите ни са продажни. Пък за политицкте за не говорим за пари биха гласували всичко.
17
17
 
21
 
! Отговори
Петрова преди 6 месеца
Прости им Господи те не знаят какво правят!
16
19
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Браво на макетата. Сръбско-руските *** газ пишкат.
15
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Добре, че беше Гърция, да ги накара да се откажат (поне на думи) от териториалните си претенции.
Не че сега Путин няма да им налее пари да взривят “бурето с барут”, но поне ше са извън закона и че ги тепаме без особени последствия.
За агресивните македонисти е думата
14
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Жалкото е че навсякъде една шепа продажни политици решават съдбите на цели народи.
13
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Предатели има навсякъде, но изглежда на Балканите концентрацията им е най-голяма - Борисов, Ципрас, Заев.
Все марионетки, подкрепяни от по-малко от 1/4 от народите си.
12
10
 
19
 
! Отговори
До 13 преди 6 месеца
80% но при 12% избирателна активност, прави точно 9.6% от македонските подкрепят смешното име на комсомолски секретар Заев.
Всъщност от човек с такава фамилия какво друго да очакваш освен да е страхливец и предател.
11
5
 
17
 
! Отговори
Северно Македонец преди 6 месеца
- Заев, ти си лав!
10
5
 
14
 
! Отговори
fake news преди 6 месеца
До До 8

ммда тоест все едно без него

сега, кой е виновен? тези дето като булгариците не гласуват или политиците им дето обслужват интереса на 30% гласувалите?
9
1
 
14
 
! Отговори
До 8 преди 6 месеца
На референдума Зайо спечели 80%, но нямаше кворум
8
8
 
22
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 6 месеца
Е,започва се!Разширението на НАТО е само въпрос на време,алианса ще стане още по-голям,а в Москва това хич няма да се хареса.Дано да е по-скоро!
7
13
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Жалко. От тук нататък ги чака съдбата на България - хищническа приватизация и геноцид над собствения народ, извършен от шепа предатели.
6
4
 
19
 
! Отговори
fake news преди 6 месеца
ама референдума? хахах
5
1
 
26
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 6 месеца
Крадливите депутати на ВМРО-ДПМНЕ били отказали подкупи между 250 хил и 2 млн евро. Единствената възможна причина за такъв отказ би била ако са искали повече.
4
5
 
22
 
! Отговори
До 1 преди 6 месеца
Дават, дават - Дедо Зорош пари има.
Първо инвестира в предатели, после си ги връща многократно.
3
4
 
12
 
! Отговори
Към 2 преди 6 месеца
*** = сор оси иди
2
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Значи и там *** успяха да го фалшифицират гласаньието.
1
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На трима от тях според Янушев са били подложени подкупи между 250 хиляди и 2 милиона евро, съобщи АП.

Кой ще даде тези пари на тези цъpвyли, ма какооо!?