ВМРО-ДПМНЕ: Черен ден за демокрацията в Македония!

Партията изключи депутатите, гласували за промяна на името
20 окт 2018 08:15, Александър Попов
60
ВМРО-ДПМНЕ: Черен ден за демокрацията в Македония!
Снимка: Reuters

Основната македонска опозиционна сила - ВМРО-ДПМНЕ, изключи от редиците си онези свои депутати, които гласуваха за промяна на името на страната на Република Северна Македония, съобщи партийният лидер Християн Мицкоски, цитиран от ТАСС.

Мицкоски съобщи на пресконференция за решението, взето на извънредно заседание на партийното ръководство.

Той изрази разочарование от онези, които са подкрепили промяната на името на бившата югославска република, въпреки волята на гражданите и позицията на партията.

Още по темата

Изминалият ден бе "най-черният за демокрацията в Македония", каза Мицкоски снощи. "Днес станахме свидетели на акт на насилие от страна на държавата", подчерта опозиционният лидер и обвини премиера Зоран Заев, че "със сила е пристъпил към преименуване на страната и изпълнение на договора (от Преспа), който изтрива името "Македония" и изтрива идентичност".

Снощи парламентът прие промени в конституцията, за да може страната да промени името си на Република Северна Македония, предадоха по-рано световните агенции.
Поправките бяха одобрени на хаотично, дълго забавено заседание, като необходимото квалифицирано мнозинство от две трети бе постигнато при поименния вот буквално с един глас - 80 от общо 120 депутати.

Това стана възможно, след като няколко депутати от националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ се отклониха от нейната линия и подкрепиха конституционните поправки, отбелязва ДПА. Останалите им колеги от групата на ВМРО-ДПМНЕ - най-голямата в парламента на Република Македония - бойкотираха гласуването.

Игор Янушев, генералният секретар на ВМРО-ДПМНЕ, заяви, че депутати от партията са били подложени на "политически заплахи" преди гласуването. На трима от тях според Янушев са били подложени подкупи между 250 хиляди и 2 милиона евро, съобщи АП.

Заев отхвърли тези обвинения и заплаши да заведе дело за клевета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
11 ФАКТ. Бългрия е по- независима отвсякога. Само руските *** от БСП и Атака плямпат измислици за някакви началници чак е смешно. А България си решава далаверите вътрешно и както й изнася на нашата върхушка. Иначе ЕС им казва 60% от средната заплата за ЕС минимална в Бг ама.. Пък ти си слушкай Волен.
30
2
 
16
 
! Отговори
Пурко преди 5 години
A нашите "войводи" как коментират продажните си колеги от Вардар? Или са си лика-прилика...
29
7
 
4
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...ei taka stava v novite "demokratsii" ...Narodnoto Sabranie vzema reshenia tochno obratni na referenduma proveden po tozi vapros ,no v sasotvetstvie s jelaniata na ES ,NATO I Amerika !
28
5
 
7
 
! Отговори
Вася преди 5 години
Ко!? Аххх! Не.Какая боль.....
27
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фактът ,че гласовете са точно колкото трябва ясно показва ,че е паднало яко пазаруване на депутати.Всъщност никой не е обещавал на тъпите макета ,че ще ги приемат в ЕС. Става въпрос само и единствено за приемането им в НАТО. А приемането им в ЕС може да отнеме много години ,ако въобще ги приемат.Така ,че ще влязат в НАТО ,ще им спретнат там едва -две американски бази и ще станат мишени на руските ракети.Това ще им е ползата.След 15 г ще се казват Северна Албанска Провинция
26
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига бе, Путин ще получи разрев на сърцето. Украинската църква избяга от лапите на московската мечка, а от снощи и Македония се отскубна от инфектираните с червени бацили нокти на мечока.
25
6
 
12
 
! Отговори
Деньги НЕТ преди 5 години
Денгите свършиха и като резултат Македония в НАТО и ЕС.
24
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е най-черният ден в историята на путинизма на Балканите. Македония в НАТО. Сега Сърбия остана най-верният руски пеc на Балканите. Путин ще ги насъсква срещу НАТО и ще ги напълни с бракувана военна техника представена като върха на военните технологии на което ще повярват единствено пpocтаците в Сърбия и България.
23
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тежка плесница по бузата на московския плешфюрер Путин.
22
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВМРО-***: Черен ден за русофилията в Македония! Това е правилното заглавие.Никой не ги бръсне за слива варягите. Дори малка Македония.
21
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония не можеше да извлече никакви ползи от играене по свирката на Путин.Можеше да изпадне само в дълбока изолация. Така че предатели са ДОМНЕ, а не Заев.
20
6
 
10
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Светът трябва да унищожи Северноазиатската сатрапия като държавно образувание и тогава ще си живеем живота.
19
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светъл ден за демокрацията, никой не обича предателите само вулгарите се продават за центове и ходаят в САЩ да бършат *** щто са си унщожили индустзиалната държава и сега са горди кенефочистачи отпадъка на света 3 млн бежанци без война
18
2
 
7
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
Ти за свободна душа ли се имаш? ***
17
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15Много ме кефите с тази менталност, че сме се били заробвали трябало да бъдем незвисими и тн. Другаре сега ти обясня една работа. На тоз свят не може да си сам. Особено когато си толкова малък като България, Македония и тн. Дори държави като Русия и САЩ търся съюзници. Ама май по-скоро вас ви е яд, че хората избират западни държави вместо Русия. Какво има в Русия за нас или за тях? Какво може да предложи Русия освен една газ? Нищо. Буквално нищо.
16
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците са умни. Такива понятия като "север", "юг" се дават за географски наименования, например Северна Африка.
15
4
 
9
 
! Отговори
Види ми се, че преди 5 години
Някой на север ще яде на македонците наденицата.
14
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я пак "ще си осигури гео-политическа" независимост" велико!***, вашите робски души, никога няма да узнаят, какво е това независимост! Гео-политическа независимост от най - големият узурпатор и сатрап Русия. Де е стъпил руски ботуш всичко вехне и гасне и след себе си остава само плач, скръб и разруха.
13
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"според Янушев са били подложени подкупи между 250 хиляди и 2 милиона евро"няма по очевидно нещо когато комунст те лъже :))
12
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само им пожелавам никога, да не се разкрачват на комунистите, както ние го направихме на няколко пъти. И тогава ти да видиш как бързо ще ни настигнат.