Косово ще има своя армия: Сигурност или заплаха ще значи тя?

Сърбия обаче все още смята страната за своя провинция
21 окт 2018 14:11, Красимир Ангелов
73
Косово ще има своя армия: Сигурност или заплаха ще значи тя?
Снимка: Reuters

Десет години след обявяването на незасимостта си Косово предприема първи стъпки за създаване на собствена армия. Решението на парламента обаче е спорно и то не само от гледна точка на Сърбия, пише в свой анализ DW.

С голямо мнозинство парламентът в Косово гласува три закона за преобразуването на Косовските сили за сигурност (KSF) в редовна армия. Досега Косовските сили за сигурност участваха само в гражданската защита при природни бедствия. Десетте депутати от сръбското малцинство напуснаха дебата още преди гласуването в знак на протест.

Сръбските депутати, както и сръбското правителство, оценяват създаването на косовска армия като неприемливо. Сръбският министър на отбраната Александър Вулин заяви, че това е "скандал", и "заплаха" за Сърбия, сърбите и за мира в целия регион.

Отхвърляне и еуфория

Досега Косово не разполагаше със собствена армия, а само със Силите за сигурност. Тази бригада за сигурност наброява 2000 души. 200 от тях са членове на малцинствата в Косово.

Косовските сили за сигурност са въоръжени само с леко стрелково оръжие. За създаването на собствена редовна армия всъщност трябва да бъде направена поправка в конституцията, която да бъде гласувана от най-малко две трети от депутатите от малцинствата. Сръбските депутати обаче постоянно заявяват, че няма да гласуват за създаването на косовска армия.

Косовското правителство обаче намери изход от това положение и предложи преобразуването на Силите за сигурност в редовна армия, за да избегне блокадата в парламента. Всички албански правителствени партии и опозицията гласуваха трите предложени закона (за създаване на министерство на отбраната, за трансформация на Силите за сигурност в редовна армия и за мандат за тази армия). Много депутати и от други малцинства също гласуваха "за".

Това решение предизвика истинска еуфория сред косовските албанци, за разлика от Белград и сърбите в Косово. Президентът Хашим Тачи, председателят на парламента Кадри Весели и премиерът Рамуш Харадинай окачествиха решението на парламента като огромна крачка към окончателното оформяне на държавата Косово и като гаранция за сигурността на най-младата държава в Европа.

Председателят на парламента Кадри Весели заяви в интервю за ДВ, че в новата армия ще влязат и членове на другите малцинства. След срещата си с преседателя на Бундестага Волфганг Шойбле в Берлин той заяви, че западните партньори също подкрепят създаването на косовска армия. "Ние сме независима и суверена държава. Ще създадем нашата армия в сътрудничество с НАТО, Бундесвера и американската, английската, френската и италианската армии", заяви той. Премиерът Рамуш Харадинай също подчертава, че правителството в Косово поддържа редовни контакти с НАТО, Германия и Великобритания относно създаването на косовска армия.

САЩ одобряват промяната

Допреди две седмици представителите на НАТО се застъпваха за промяна в конституцията за създаването на косовска армия. След последното посещение на Тачи и Харадинай в САЩ и след срещата с американския министър на отбраната Джеймс Матис, двамата заявиха, че са получили одобрението на американското правителство. Вследствие на това и тонът в главната квартира на НАТО в Брюксел се промени.

"Косовските власти взимат решенията за промени в мандата и структурите на Косовските сили за сигурност. НАТО подкрепя сегашния мандат на Силите за сигурност, а на по-късен етап съветът на НАТО ще разгледа натовския ангажимент в Косово", заяви представител на Алианса.

От края на Косовската война през 1999 година водената от НАТО мисия КейФОР е отговорна за сигурността в Косово. В началото в Косово бяха разположени над 50 000 войници. Сега мисията обхваща малко повече от 4000 натовски войници. Сред тях има и германски войници, въпреки че в началото на октомври Бундесверът напусна военната си база в Призрен.

Равносметката от досегашното участие на Бундесвера в мисията КейФОР е следната: в нея са участвали общо близо 130 000 войници. 27 германски войници са били убити. А общите военни разходи се изчисляват на около 3, 5 милиарда евро.

На 17 февруари 2008 година Косово обяви своята независимост от Сърбия. Над 115 държави по света междувременно са признали независимата държава. Сърбия обаче все още смята Косово за своя провинция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аман с тоя Раковски!Ама не вярвай, Раковски никога не е мразел нито сърбите нито руснаците. Това са опорни точки. Много повече възрожденци са мразели Англия, Франция и германия ама нашите со ро со *** крият тая информация и преекспонират оная. Знает ли Вазов какво стихотворение има за Англия. Дизраели - На Балканите ако ще да загинат 100 хиляди българи, но да не се накърнят нашите интереси.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам западът да не се меси а след като се създаде армия в Косово да си премерят силите със сръбската армия. Победителят взема всичко, до Тирана. Стига подкрепа за агресивните ислямистки анклави на Балканите.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лидерът на косоварите може да е казал нещо в този смисъл, но вместо София в изказването му фигурираше Белград.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Косово е военна база на САЩ за разпределение на наркотици идващи от Азия.
46
5
 
3
 
! Отговори
! преди 5 години
До Анонимен 45,стига си писал глупости бе, ***. Казал бил еди кой си, че тръгвали към София ))) това в кварталния клуб на пенсионера ли ти го разказаха? Косоварите ще ги смажем за 3 дена, да не сме Сърбия с тяхните меки китки дето се бият само с жени и деца.
45
5
 
5
 
! Отговори
Аман с тоя Раковски! преди 5 години
Мразел сърбите,мразел руснаците,самият Левски искал да го трепе,по времето на Българската Легия в Белград - и кого въобще не е мразел Георги Стойков?! Аман вече от мизантропи - нашенци...
44
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тези, които се радват за косово:Помните ли навремето, когато получиха подкрепата на НАТО, а ние не бяхме още в ЕС, как лидера на косоварите каза: "100 танка да имахме и тръгваме към София!"? Никога не забравяйте тези думи. Който забравя плаща.
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи добива на човешки органи ще става вече на военни начала. До сега беше на криминално - държавни.
42
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи скоро Сърбия няма да я има, пък ако ще сто Русии да се пънат да и помагат.
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, че събите са географски "буфер" между косоварите и Бг!И добре, че навремето Костов(колкото и да го ругаем днес) не позволи на нито един "албански бежанец" да стъпи в Бг., иначе днес *** щяха да са ни най-малкия проблем!
40
15
 
9
 
! Отговори
Анти-Шумадиец преди 5 години
сърбите винаги са били смъртни неприятели български... "Сърбите, ако да се сближават доста тясно по езику си с българите и ако да живеят в непосредствено съседство с тях, обаче всякоги са били смъртни неприятели български и никоги не са престанали да им противодействуват, когато им се е появявало и най-малкое счастливо и благоприятно обстоятелство" войводата Георги Раковски ...пълна подкрепа за република Косово...
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното, че макетата избраха ЕС, НАТО и норвежкия газ.
38
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама в Крим имало руски военнослужещи. Да, а в Косово имаше натовски. Туй то..Да, Косово се присъедини към НАТО и още е независима суверенна държава, а колко продължи суверенитета на Крим преди да се "присъедини към русия? 2 часа или 2 и половина?
37
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Косово в НАТО. Сърбите да го лапат големия български кop.
36
31
 
12
 
! Отговори
ЕВАЛЛА НА КОСОВО... преди 5 години
ТИЯ СА КАТО ТРЪН, В *** НА СРЪБСКИТЕ ИБРИЦИ НА МОСКВА!!!!ОБИЧАМЕ ГИ!!!!СТРАШНИ "БАЛКАНДЖИЙ" СА ТОВА....АМА ИСТИНСКИ!!!!!
35
6
 
34
 
! Отговори
men преди 5 години
базата не е там заради сърбите, базата е там заради хероинеца... информирай се или поне се запитай защо албанската мафия където нема човек с ай кю над 60 е наж мощната в цяла европа.
34
7
 
30
 
! Отговори
Факти преди 5 години
Като се има предвид че възрастните хора ще си отидат 2 милиона, оставаме 5 - половин милион деца ще избягат, 1/3 от моето поколение няма да доживее 65 г.Косоварите ще си купуват паспорти БГ и села. Половин БГ вече говори на турски. 70% от зем. земя принадлежи на турски фирми. България изчезва след 50 г. Това е тъжната истина - плод на БГ "демокрация и капитализъм".Народът е изпаднал в някакъв транс, богатите ни убеждават, че сме мързеливи.Планът е изпълнен, тук ще бъдат военни бази и самолет
33
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 31 ПравославенДа,Бондстийл е най-голямата USA база в Европа.И тя е в Косово по вина на сърбите,ако те не се ребчеха,че ,,рано или късно ще си върнем Косово "и имаха нормални отношения с Прищина ,базата нямаше да е там!
32
0
 
0
 
! Отговори
20 p.s преди 5 години
грешка!!!( на мястото ГЛАДУВА е ГЛАСУВА )
31
35
 
11
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Косово не трепнаха пред ЮНА и главорезите на Милошевич, Ратко Младич и Караджич, та сега ли ще се уплашат?Поздравления за новата им армия!А за сърболяците - камиони с памперси!