Буря във ВМРО-ДПМНЕ след вота за конституционни промени

Изключен е Сашо Миялков - известният братовчед на Груевски
Обновена: 23 окт 2018 10:21 | 23 окт 2018 10:07, Елка Василева
14
Буря във ВМРО-ДПМНЕ след вота за конституционни промени
Снимка: архив, Reuters

Бившите високопоставени държавни и партийни ръководители Сашо Миялков и Никола Тодоров бяха изключени от ВМРО-ДПМНЕ на заседание на Централния комитет на партията късно снощи, съобщава македонският печат.

В петък бяха изгонени седемте депутати, които гласуваха "за" конституционните промени в парламента. Изключен снощи бе и Петър Богоевски от Крушево, който преди това бе освободен от поста заместник генерален секретар на партията.

Кметът на Кавадарци и заместник председател на ВМРО-ДПМНЕ Митко Янчев и Костадин Богданов, член на Изпълнителния комитет, бяха освободени от постовете им, след като публично призоваха за участие в референдума, като се гласува "против" Преспанския договор с Гърция. Двамата принадлежаха към реформаторското крило на партията.

Още по темата

Заместник председателят Александър Николовски съобщи след заседанието, че се е състояло "историческо заседание на Централния комитет", на което било "изчистено лошото и се избистрило доброто". "ВМРО-ДПМНЕ приключва с бремето от миналото и продължава напред силно и реформирано", каза Николоски.

Той обвини изключения Миялков - дългогодишен директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване и братовчед на бившия премиер Никола Груевски, че участвал в осигуряването на мнозинство от две трети за гласуване на започване на конституционните поправки в парламента. Миналата година Миялков подаде оставка от всичките си постове в партията, а вчера отрече да е замесен в осигуряването на мнозинството в парламента, пише БТА.

Миялков е един от главните обвиняеми от Специалната прокуратура по четири дела. Преди заседанието на ЦК той призова за единство в партията, но и напомни, че ВМРО-ДПМНЕ винаги е била партия с прозападна ориентация.

За Груевски нямало информация да е участвал в осигуряване на мнозинството в Собранието.

ВМРО-ДПМНЕ поиска от прокуратурата да разследва информациите за натиск, заплахи, шантаж и подкупване на депутати.

Християн Мицкоски предложи на ЦК да се свика извънреден конгрес на партията, на който да бъде поставен въпросът за гласуване на доверие в него като председател. ЦК единодушно отхвърли предложението, защото смята, че няма необходимост от извънреден конгрес и председателят има пълна подкрепа, заяви Николовски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние, нормалните българи трябва да се против Фиром и сръбската маса там ... който говори, че БГ трябва да поддържа безумието Фиром, особено сръбската част, е откровено луд и няма представа от политика. П.С. Хората, гласували на референдума, са единствените читави там, останалото е пушечно месо ...
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но пък сороския план за обезлюдяване на Македония е на шест! След 10 гдини там ще се чува само албанска реч, останалите просто ще са се изнесли. С Македонияь ще е поредната ислямска държава на Балканите. Това е целта.
11
7
 
10
 
! Отговори
честито братя Българ преди 5 години
Руско-Сръпския план пропадна Доброто винаги побеждава злото
10
5
 
6
 
! Отговори
Сава Ивановски преди 5 години
БЮРМ трябва да се разпадне.Това е интереса на България. Македонистите са добри само куршум в главата.
9
6
 
10
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До азПорочното на македонския референдум е,че и трите въпроса бяха обединени в един,ясно защо.Ако бяха поотделно,резултатът щеше да е доста по-различен.Примерно-масово щяха да са 'ЗА" ЕС,разделени "ЗА"/"ПРОТИВ" НАТО,а за смяна на името щяха да са само албанците.
8
6
 
16
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Македонците просто нямат полезен ход!Членството в НАТО само ще ускори шиптъризацията,но пък членство в ЕС ще им даде път за бягство.Смяната на името е страхотно унижение,но всъщност е най-малкия проблем.Накратко-Македония няма бъдеще при всяко положение.
7
8
 
6
 
! Отговори
аз преди 5 години
До АнонименАбе .... (хайде, няма да конкретизирам какъв си), къде сравняваш 16% гласували за БелЯне с 33% гласували за ЕС и НАТО?! Ти нормален ли си?! Щом толкова много македонци не искат в ЕС и НАТО - защо само 2% от тях са гласували ПРОТИВ?! Ако найстина бяха над 50% - нямаше ли да гласуват и да докажат силата си?!
6
7
 
3
 
! Отговори
аз преди 5 години
До гербовецТези тръгнаха по пътя на СДС! А президента им (нарочно пропускам главната буква) тръгна по пътя на Иван Костов. Надявам се - знаят къде водят тези пътеки?!
5
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народът в Македония не ще в нато, защото това е сигурна албанизация. Хубавото е че ВМРО ДПМНЕ сега разкри кои са предателите отвътре и ги изключи. Интересното е че са НАЕТИ ТОЧНО ТОЛКОВА ДЕПУТАТИ, КОЛКОТО СА БИЛИ НУЖНИ ДА МИНЕ ПРОМЯНАТА, А ПАРЛАМЕНТАРНОТО ЗАСЕДАНИЕ Е И ПРЕГЛАСУВАНО ДА СТИГНЕ БРОЙКАТА. Това погазване на конституцията и волята на народа няма да е от полза на запада. Да питам тук като масово малкото гласували искаха АЕЦ Белене, що парламента не го одобри, пак двойни стандарти еврог
4
3
 
14
 
! Отговори
Един преди 5 години
За пари ли се продадохте? За много ли? Все едно не знаем как става - шефчето на партията приема поръчката и плащането и определя кои от неговите да станат "ренегати" и да гласуват за предложението на "противника". Не е толкова различно от положението при нас, но пък и вие сте си българи.
3
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Референдум се провежда по правила. Когато бойкотирането е по-силно по стойност от отговор не, народът бойкотира референдума, не виждам какво извъртате. Другото което европейските ценности включват явно подкупване на депутати. Няма друго разумно обяснение. Освен това част от депутатите са казали че са им предлагани подкупи за милиони. Та ето и какви вкарват Македония в НАТОес и тн - корумпирани елементи.
2
11
 
15
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Виж, сред македонците има хора, които се интересуват от бъдещето си и такива, които са безразлични. Онези, на които им е безразлично си стоят вкъщи и "бойкотират". А онези, които се интересуват от бъдещето си, отиват да гласуват. Резултатът от този вот е известен, а онези, които не са си вдигнали *** да гласуват, сега няма право да се сърдят.Парламентът има подкрепата на 2/3 от депутатите и се съобразява гражданините, които явно заявиха своята воля. А за санкции не мислят дори и в Русия :)
1
23
 
10
 
! Отговори
гербовец преди 5 години
Браво, така се прави след като не се зачита волята на народа. Референдумът не мина, но въпреки това парламента си реши да сменя името. Сега да си носят последствията. Редно е и България да защити законността в Македония и да наложи санкции за незачитането на референдума и волята на народа.