Напрежение между Атина и Тирана: Албанската полиция уби грък

Издигнал националния флаг на Гърция в гробище
30 окт 2018 08:21,
54

Албанската полиция застреля 35-годишен етнически грък. Инцидентът е станал по време на националния празник на Гърция, в албанското село Буларат. Мъжът издигнал гръцкото знаме, полицията го свалила, а той открил огън с "Калашников".

Село Буларат, близо до албанско-гръцката граница, е населено предимно с гръцко малцинство. То попада в спорна зона между Атина и Тирана. От години южната част на Албания е наричана в Гърция Северен Епир. Хората от гръцкото малцинство в региона получават гръцко гражданство. Таково е и семейство Кацифас от Буларат, който преди години се местят в Гърция.

В неделя, на националния празник на Гърция. 35-годишният Константинос Кацифас се връща в родното си село в Албания. Там той издига гръцкото знаме в местното гробище. В него са положени тленните останки на гръцки войници, загинали през Втората световна война. Малко след това албанската полиция сваля флага. Тогава 35-годишният Кацифас открива огън по властите с автомат "Калашников". Извикани са и албански спецчасти, които прострелвaт смъртоносно 35-годишния мъж, предаде Bulgaria ON AIR.

Убийството предизвика дипломатическо напрежение между двете страни. От гръцкото външно министерство обявиха в изявление, че е "неприемливо, че операцията е довела до загуба на човешки живот". И също така призоваха албанските власти да осигурят пълно изясняване на случилото се.

Отговорът на Албания не закъсня. В  Twitter премиерът на старата Еди Рама описа Кацифас като "луд".

Младият мъж е бил с крайни националистически идеи. Той е служил в спецчастите на гръцката армия. На повечето му снимки в профила му във Facebook е с военни дрехи. Той също така е публикувал и материали в подкрепа на т. нар. Фронт на Освобождението на Северeн Епир – гръцка етническа група, действала подривно в Албания по времето на Втората световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Stiga ste plioyili bg maimyni...za nisto ne ste sposobni609
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тази най малко националистическа държава изби, прогони и малтретира над 1 млн. българи от Северна Гърция. Гърците изнасилваха български жени и девойки и убиваха български деца като ги оставяха да умрат от глад заточени на островите.Липсва историческа памет!"------Това е защото са християни, а християните са само добри. При тях няма лоши. ;)
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От статията:"Отговорът на Албания не закъсня. В Twitter премиерът на старата Еди Рама описа Кацифас като "луд".Младият мъж е бил с крайни националистически идеи. Той е служил в спецчастите на гръцката армия. На повечето му снимки в профила му във Facebook е с военни дрехи."На мен пък в България тия там клоyни от БНО "Шипка", Войнски съюз "Васил Левски" и тем подобни, ми изглеждат луди. Нискоинтелигентни фанатизирани промитаци, които само проблеми създават. И лоша репутация на страната.
36
0
 
3
 
! Отговори
Робии преди 5 години
Още не сте си свалили оковите бе роби...а коментирате...и такива ще сте още 30,40г и после ви няма на картата...хахаха...
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15 по лош от теб няма... Ти си целият изкривен... Расист
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че беше България да ви смени малко генотипа, че бяхте по-грозни и от маймунии.
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че беше България и ви направи хора, иначе още щяхте да се жените братя и сестри и бащи и дъщери и да колиничите на някоя канара, наречена златния телец....по-късно ви научихме и да се къпете и вече миришете малко по прилично...
32
2
 
5
 
! Отговори
Горан Брегович преди 5 години
Каквото повикало, туй се обадило.
31
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Етиопската(гръцката) наглост е безкрайна като лъжите им.
30
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че беше византия и ви направи християни,иначе още щяхте да се молите и да колиничите на някой канара,наречена тангра....по късно свалихте и въшкавите кожи и се облякохте малко по прилично...
29
5
 
3
 
! Отговори
До 27шматка преди 5 години
Как хубаво си го писал че си шматка...клошарче,калтарчее...хихихи...
28
7
 
13
 
! Отговори
проф.Александър Фол преди 5 години
Всеки който казва че византийците са на хиляди години пред нас трябва да посети най-близкия психиатър СПЕШНО!
27
4
 
4
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Ком.20,21,22 са на един и същ пинокио който заработва двата си лева
26
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази най малко националистическа държава изби, прогони и малтретира над 1 млн. българи от Северна Гърция. Гърците изнасилваха български жени и девойки и убиваха български деца като ги оставяха да умрат от глад заточени на островите.Липсва историческа памет!
25
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е какво е виновна в случая Албания и в какво точно се състой цялата драма? Може би трябваше да оставят перкото да стреля безразборно с калашника.
24
2
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До АнонименНаписаното от теб е общо взето вярно,с едно голямо изключение-гърците НИКОГА няма да изплатят външния си дълг!Не защото не могат,а защото е ненужно.Нали знаете приказката:"Който има да взема го боли главата повече от на който има да му дава!".Освен това инфлацията е по-голяма от лихвата.
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 60-те година на миналия век започна подобряването на отношенията на България и Гърция и поредица видни дипломати допринесоха за това. Макар и комунистическа България беше силно разумна страна спрямо съседите си. Отделно България е най- малко националистическата държава като възпитание на младежта и изобщо като конфликтност. Гърците всъщност май само с нас нямат напрежения и напротив- чакат ни като туристи и разчитат на нас за сезона на север.
22
4
 
3
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
*** -патриот... От такива полза нема.
21
12
 
10
 
! Отговори
Баи х.и преди 5 години
Добре че беше кумунизма и малко се забави процеса с нашето изчезване като народ...само за 30 г демокрация и 50% сме се стопили..защо при гърците не се случи не знам,хем са 25 г преди нас в ЕС.Все някой трябва да ни води за носа,не ставаме за нищо,и да си го признаем веднъж за винаги.а да плюе го може всеки...жалки сме си и няма ко да се мерим с гърчолята,хиляди години са пред нас..
20
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обичаме да плюем а не се виждаме че сме свършили като народ..след 30,40г няма да ни има на картата,а гърците са натционалисти за това ще ги има винаги...жалката истина е тази..