Балканите разчитат на Израел за газ, пътища, жп линии

България, Сърбия, Гърция, Румъния засилват сътрудничеството
50
Балканите разчитат на Израел за газ, пътища, жп линии
Снимка: БТА

Премиерите на България, Гърция и Румъния - Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и президентът на Сърбия Александър Вучич се срещнаха във Варна днес. Към срещата се присъедини и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, който от вчера е в България.

Това е пети поред форум, който вече стана традиционен, каза в началото на изказванията на участниците във форума премиерът Бойко Борисов.

Още по темата

Пътищата, природният газ, железопътните линии и икономиката са най-важни за страните от нашия регион, каза президентът на Сърбия Александър Вучич, цитиран от БТА.

Според него това са важни срещи, чест е и присъствието на премиера на Израел.

"Говорихме за енергийната свързаност, която е ключова за страните от региона", посочи той.

"Запознахме премиера Нетаняху с инфраструктурните проекти и помолихме за помощ за Балканския маршрут на природен газ - това би било най-добре за нашите страни, както и страните от Средна Европа и Италия, посочи Вучич. Говорихме и за инфраструктурните проекти и се надявам през декември на среща в Белград да конкретизираме нещата", каза той.

"Благодарни сме за подкрепата за евроинтеграцията на Сърбия. Надявам се с вашата подкрепа да докажем, че можем да избегнем каквито и да било проблеми и инциденти и да запазим мира и сигурността", посочи Вучич.

Сърбия и Израел имат традиционно добри отношения и споделят обща съдба и много трудни моменти в историята, каза Вучич. Убедени сме, че отношенията ни могат да бъдат още по-добри, каза той. Помолих Нетаняху за помощ в инфраструктурни проекти и се надявам скоро да посети нашата стана. Вярвам и на нашите приятели от София Букурещ и Атина, добави Александър Вучич.

Израел може да играе много важна роля в нашия регион, заяви и премиерът на Гърция Алексис Ципрас.

Той припомни случилите се политически събития в региона на Балканите през последните четири години и изтъкна приноса на българското председателство на Съвета на ЕС, което той определи като Балканско и изрази надежда предстоящото румънско председателство да даде нова европейска перспектива за Западните Балкани.

Гръцкият премиер подчерта значението, което се придава на присъединителния процес на всички държави от Югоизточна Европа и особена на Сърбия, която е на първата линия на страните - кандидатки, като подчерта важността, че на днешното събитие присъстват три страни от ЕС плюс Сърбия.

"Днес с българския премиер ще подпишем обща декларация, в която ще бъдат определени крачките и графиците на реализирането на инфраструктури проекти", каза гръцкият премиер.

Единият е за модернизация на железопътната връзка Александруполис - Бургас - Варна, който заедно със жп линията от Солун до Александруполис и от Александруполис до българската граница, ще стане съвременна скоростна жп линия.

"Споразумяхме се и за създаването на скоростен път от Александруполис до района на Марица на българо-гръцката граница, откъдето той ще бъде свързан със съществуващите пътища към София и към Варна и Бургас", допълни премиерът на Гърция.

Той съобщи, че се предвижда създаването на съвместно дружество, което да се занимава с изграждането на тези проекти. Днес са били обсъдени и възможностите за инвестиции в енергийната сигурност на региона - интеконектора България - Гърция - вертикалната ос, която ще свързва Александруполис с българския пазар. Той информира, че в присъствието на премиера на Израел са били обсъдени възможностите за Източносредиземноморския газопровод.

Сред другите обсъждане теми е било създаването на постоянна организация за сътрудничество между четирите страни. Друга обсъдена идея е четирите страни да станат общи кандидати за голямо спортно събитие през следващото десетилетие.

Нашата среща показва решимост да засилим сътрудничеството на нашите страни. Усилията са насочени към повишаване на свързаността на страните от региона, каза във Варна премиерът на Румъния Виорика Дънчила.

Свързаността и сигурността са много важни за страните от региона, каза Дънчила.

Тази свързаност може да позволи по-голям растеж на икономиката на нашите страни, добави тя. Кохезионната политика ще остане главната политика за инвестиции в ЕС и тя ще допринесе за балансирано развитие на страните от Балканите.

Засегнахме сътрудничеството и по Дунавската стратегия. Следващата седмица в Букурещ ще има форум, на който ще се разгледа Председателството на Съвета на ЕС от Румъния и на който ще обсъдим задълбочаването на тази стратегия, каза Дънчила. Искаме Дунав да стане важен транспортен коридор между Запада и Изтока на Европа, посочи тя. Ще развиваме обща транспортна и енергийна инфраструктура, каза Дънчила.

Ще работим за енергийната сигурност на Европа, за диверсификацията на източниците на енергия и за интерконекторните връзки, каза още премиерът на Румъния. Страната ни е съгласна да има работна група, която да разгледа предпроектните възможности за изграждане на мостове през Дунав и магистрали, които да ни свързват с България, отбеляза тя.

Сигурни сме, че преговорите за членство на Сърбия в ЕС ще бъдат ускорени и критериите за членство ще бъдат изпълнени, каза Дънчила.

Поздравявам България за приключилото успешно председателство на Съвета на ЕС, заяви тя.

Проектът за магистрала между Тимишоара и Панчево вече е на етап предпроектни проучвания. Надявам се през 2021 г. да довършим този проект, каза румънският премиер. Гърция е стратегически партньор за Румъния и искаме да задълбочим нашите контакти, отбеляза Дънчила. С Гърция имаме общи възгледи за дневния ред на ЕС и за предизвикателствата на страните от региона.

Благодарим за идеята в срещата да участва и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. С него обсъдихме борбата с тероризма , киберсигурността, регионалната сигурност и енергетиката, каза премиерът на Румъния. Тя посочи, че страната й иска да привлече колкото се може повече инвестиции от Израел.

Бойко Борисов коментира, че диверсификацията е от съществено значение за нас.

Не случайно ние кръстихме нашия газоразпределителен център "Балкан“. Само думата „Балкани“ е обобщаваща за всички. Тя е такава, че прави Гърция еднакво важна с България, каза той.

По думите му потоците за газовия хъб могат да отидат на север, могат да отидат на запад.

По отношение на инфраструктурата премиерът посочи, че сегашното трасе на жп линията, която е до Александруполис и Бургас, може да бъде модернизирана.

Защо не България да има един кей на Александруполис, един кей на Солун, а съответно гърците на Бургас, Варна и Лом или Русе, каза премиерът.

Той увери сръбския президент Александър Вучич, че магистралата София-Белград на 90% е готова.

Премиерът коментира и предстоящото румънско председателство и посочи, че според него там трябва да се обърне внимание на Черноморската и Дунавската стратегия и да не се слага на вниманието на Европа само темата за Западните Балкани.

Нашата политика е точно в смисъла в ценностите на ЕС, свързаност, повишаване на доходите, конкурентоспособност, коментира Борисов.

Имаме много силна развойна дейност в селското стопанство, така че да повишаваме доходите, да повишаваме добивите и в същото време всички ние сме заинтересовани продукцията от Балканите и от нашите държави да има по-голям пазар, заяви той.


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
''Балканите разчитат на Израел за газ, пътища, жп линии''

ZNA4I JALNA I MAYKA NA BALKANSKITE DARJAVI
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен40 Исторически доказано е,че много евреи са направили доста за развитието на България,особено преди 9 септември 1944.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Shark Аз пък не вярвам на сърбите.Много пъти са ни лъгали и удряби в гръб,още повече,че сега са руска ***.Пък и не са в ЕС.Апропо,защо Македония не е в този съюз?Тя се готви и за НАТО,за разлика от Сърбия.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
44, po tap trol ot tebe niama, man!!! Zapasite na Norway namaleli?!?!?! Tova ot Pravda li go nauchi ili go pusnaha ot Kremal. tochno obratnoto e! I vsichki voini i bejanci sa zashtoto gasat na rusnacite SVARSHVA!!!!!!
46
0
 
3
 
! Отговори
муспи преди 3 месеца
До Анонимен - Към това което си написъл искам да добавя: В Ню Йорк преди доста години беше арестуван един млад българин, юноша, защото пишел по коли и врати на евреи пречупени кръстове. За авреите това не е хулиганска проява, а престъпление като холокоста, даже като отричането на холокоста. Нито съд, нито повече информация - просто изчезна! Какво направиха българските правителсва - май тогава беше още Станишеф?! Нищо, няма и плахо запитване само за информация, от уж наши правителства!
45
1
 
3
 
! Отговори
муспи преди 3 месеца
Пак късмет! Евреите са племе (не мога да напиша народ) на бачкери - миньори, бетонджии, Нобелови лауреати. Ще кряснат фашистите - за Нобелка има много писане, пишат стадо гои а премиите си раздават евреите! Да, но по документ се водят за лауреати, казват - не може в Демократито да го ударим на беззаконие! Знаете докъде води такова безхаберие - до български сепаратизъм! Нашето си е наше така както и чуждо не искаме! На борба другари за правата си, бой последен е този, да ускорим геноцида!
44
2
 
5
 
! Отговори
дo k.38 прод.- 2 преди 3 месеца
Затова Б.Б. търси газ от Израел, само че това ще стане през 2026-28г. или втечнен газ от Египет. За газа от Израел има и друго ограничение: Италия разчита на този газ през Гърция-Македония-Албания. Б.Б. се пробва и за LNG от Египет. А руснаците сега ни предлагат директно газ в БГ и оставането ни като транспортираща държава. PS Запасите на Норвегия намаляха и когато поляците тази пролет изреваха за недостиг на газ , такъв й беше осигурен aварийно чрез американски танкер ...от Русия. Търговия...
43
0
 
2
 
! Отговори
до к.38 продължение преди 3 месеца
За цитираните 300 млрд.м3 внос за цяла Европа не съм сигурен, ще проверя, защото тази година ВБр подаде заявка за УВЕЛИЧЕН ВНОС и Шефчович се разбърза и уреди доставка на газ от средноазиатските републики по дъното на Черно море - т.нар. "Бял поток". Той ще премине през Румъния, а не през БГ и ще достигне до Западна Европа през 2020-22 г. Б.Б. пропусна това , но нашите бизнесмени го информираха , че ЕК ни заобикаля и с този газопровод и накрая ...едно голямо НИЩО.Май че ни готвят за USA LNG...
42
0
 
3
 
! Отговори
до к.38 преди 3 месеца
До Анонимен: Румъния засега не изнася газ, а през зимния сезон допълва 10% от необходимия обем за консумация с руски газ. Все още проучва новооткритото си находище от природен газ, като данните за обема му се оценяват в много широк диапазон: от 40 до 200 млрд.м3. При 40 млрд.м3 целият газ ще бъде само за собствена консумация,при 200 млрд.м3 ще изнесе половината за съседни държави ( там и Б.Б. си точи зъбите), другите 100 млрд оставя за собствена консумация. Румъния се "вреди" за т.нар. Бял поток
41
1
 
2
 
! Отговори
@к.39 преди 3 месеца
До Архиепископ Макариос: Един от двамата е Тъпи, но не съм аз. Говорим за ГОДИШНА КОНСУМАЦИЯ средно 1 млрд.м3/год собствена консумация; транспортирана към Гърция, Турция, Македония: средно 13, макс. 15млрд.м3/год. Ти правиш ли разлика между милион и милиард, или на село те са равни помежду си? Нали Б.Б. ходи на два пъти при Алиев в Азрбайджан и той му отпусна 1млрд.м3 на по-ниска цена!
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Исторически доказано е , че нация , която се доверява на евреите - изчезва от лицето на земята !
39
4
 
0
 
! Отговори
Архиепископ Макариос преди 3 месеца
ЕИ ГОШУУ, Братче посмали с 10 единици, тапире .

МИЛИОНА, А НЕ МИЛИАРДА !

Оригиналния Южен Паток беше 64 милиона куб метра газ !...Вие булгарите сте бананова колония, с 2.8 милиона газ потребяване .

ГЪРЦИЯ ЩЕ ВИ ПРОДАВА ГАЗ, ЗА 650 ЕВРО ЗА 1000 КУБИКА ГАЗ !


ГЪРЦИЯ ИМА 30 ТРИЛИОНА ГАЗ, ЗАЕДНО С КИПАР И ЕГИПЕТ..ИЗРАЕЛ НЯМА НИЩО .
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Гошо

то потребноста е около 500 млрд, ама вноса е около 300 млрд, Испания, Португалия, Франция, Италия внасят основно от Африка, Великобритания, Холандия, Румъния не внасят за потребление, дори изнасят, Норвегия която не е в Ес продава годишно на ЕС 80-90 млрд. куб м. тия находища там около Кипър и Израел те всъщност са няколко, могат да осигурят около 30-40 млрд годишно което е напълно достатъчно за региона на Балканите + Унгария, частично Италия
37
2
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
До Анонимен, к.23
Хайде да пресметнем тези 3 трилиона.м3 природен газ, макар че аз не си спомням някъде в сериозни публикации да е посочен ориентировъчен обем на находището. 3 трилиона се равняват на 3000 млрд.м3. Годишната потребност на Европа е 500 млрд.м3/год. Т.е. 6 години консумация и находището е изчерпано. Годишната консумация на Турция е 40 млрд.м3, на Италия 17,5-20 млрд.м3, на Германия 50 млрд.м3. Срок на започване на промишлената експлоатация - typ 10 години.
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нашият клоун е толкоз прозз че въобще не знае къде се намира и само продава българските интереси!
Взе стойка партер и пред сърби и пред т. Н Македония, като се отказа от българската история и от българите в тези страни!
Мълчи пред сърбите и за Цветан Василев защото му е *** гъ. За. А за Александрополис/Дедеагач/ през 44г 70% са били българи. И Гърция в ЗАДЪЛЖЕНА с мирния договор да предостави на България икономически излаз на Средиземно море.,но кой да ги знае тез работи!
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Балканите разчитат на Израел за газ, пътища, жп линии...

Тия па глупаци, намерили на кого да разчитат!
Ще дочакат от евреин стотинка, ама друг път. Самия Израел е на дотации при хахото от Белия дом, понеже зет му е евреин.
Тия чакат от Израел нещо - смешници.
34
2
 
6
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Значи газ покрай Израел има,колко много е-не се знае точно,но има.Естествено евреите ще му сложат ръка.Обаче да видим накъде би тръгнал евентуален газопровод.Най-лесно е към Турция и оттам през БГ за Европа.Обаче с Турция Израел има проблеми и остава към Гърция.оттам 1 тръба към Италия и втора на Север през Македония и Сърбия.Към БГ-само отклонение.И те така.
33
2
 
7
 
! Отговори
Хирург преди 3 месеца
Чузя се, ако се трапанира тиквата, какво ли има вътре? Вероятно хелий, за да я държи изправена
32
1
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 месеца
Ако евреин даде 1,то ще иска 10 и знае как да ти ги вземе!Да излъжеш евреин не е грях,а чудо!И прочее,и прочее.Тоя не е дошъл тука случайно,а да ни баламоса нещо.По-далече от Израел и неговите братчеди-арабите.Те като си имат спорове-да си ги решават,не е наша работа.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 23
не само Израел, а и Кипър, като едно от находището Тармар с около 3 трлн куб метра, попада в икономическите зони едновременно на Кипър Израел и Гърция, затова и именно стартира този проект, даже в Кипър се чудят защо Българи не проявява почти никакъв интерес към проекта, е ние занем защо