В ада на Земята – Мория: По-добре да бяхме умрели още по пътя!

В бежански лагер на Лесбос - особено трудно е на жените
Обновена: 9 ное 2018 08:47 | 8 ное 2018 22:13, Елка Василева
228

Снимка: Reuters

 

Те са тормозени, насилвани или направо пребивани - систематично и безжалостно. Условията в лагера Мория на гръцкия остров Лесбос са нечовешки. Особено тежко е положението на жените. Наричат това място "ад на Земята".

Тя е избягала със семейството си от войната в Йемен. След дълго и опасно пътуване през Егейско море Амал попада на остров Лесбос. Младата жена мисли, че тук ще получи свободата, към която се стреми. Вместо това попада в бежанския лагер Мория. Той прилича на затвор под открито небе. Амал го описва като ад на земята, разказва Дойче веле.

В лагера Мория в момента са настанени над 7 000 души при капацитет да поеме 3 100. Високи стени, опасани с бодлива тел, отделят центъра на лагера от околния палатков град.

Условията в лагера не отговарят на никакви международни стандарти. Хората са принудени да чакат с часове на дълги опашки, за да получат нещо за ядене. Тоалетните и душовете са мръсни, а отходните води се стичат надолу по улицата. Насилието се е превърнало в ежедневие.

Последният доклад на Амнести интернешънъл описва изпитанията, на които са подложени жените и момичетата в гръцките бежански лагери.

Правозащитниците обръщат внимание на това, че препълнените лагери представляват опасност най-вече за жените и младите момичета. На тях им е много по-трудно, отколкото на мъжете. Амал станала свидетелка на това как един мъж пребил млада жена. Нападението било извършено пред очите на гръцки полицаи, които обаче не предприели нищо. Накрая виновна се оказала жената, защото "била "флиртувала с мъже".

По-добре мъртва, отколкото тук

"Условията за жените в лагера Мория са непоносими. Дори ходенето до тоалетна крие опасности", разказва Амал. Макар мъжете да нямат право да се приближават до женските тоалетни, мъже все се навъртат около тях. Наскоро една от приятелките на Амал била тормозена в близост до тоалетните от някакъв по-възрастен мъж, но момичето успяло да се отскубне и да избяга.

"Понякога си мисля, че може би щеше да е по-добре да се удавя в морето. Обикновено не се плаша лесно. Но сега ме е страх, че никога няма да се измъкна оттук", казва младата жена.

Амал настоява да остане анонимна, защото се говори, че ако някой се изкаже лошо за лагера, това не остава незабелязано от властите, които обработват молбите за убежище. Всеки от обитателите, с когото разговаряхме в лагера, потвърждава това.

Сомайех от Афганистан също не може да каже нищо добро за лагера Мория. Тя е благодарна, че вече не живее в него, а в лагер, организиран от доброволци за застрашени бежанци. Гласът ѝ трепери, когато разказва своята история: следвала в университета, а след като се омъжила, съпругът ѝ я принудил да се откаже от следването си. "В Афганистан мъжете са всевластни. Нямаме никакви права и не можем да сторим нищо срещу това", казва младата афганистанка.

Живот в патриархат

Сомайех смята, че Европа може лесно да реши проблемите на прокудените жени. "Европа трябва да дава знания на бежанките, трябва да им разяснява какви права имат. Това дава самочувствие. Европа обаче трябва да им даде и сигурност", допълва тя.

Дори генералният секретар на Амнести интернешънъл Куми Найду, който е свикнал да вижда такива картини, е шокиран от видяното при последното му посещение в лагера Мория. Същевременно той е силно впечатлен от силата на жените, когато са поставени в такава тежка ситуация: "При толкова много сексуални посегателства и насилие, жените са особено раними. От друга страна те запазват способността си да оцеляват в такива ситуации и и да търсят решения. А това изисква голяма доза емоционални и духовни съпротивителни сили", казва Найду за Дойче веле.

Амал е една от тези силни жени, за които говори той. "Моят живот е на дъното на едно езеро в Иран, където загубих всичките си документи", казва тя. Но това не я спряло. Когато бъде одобрена молбата ѝ за убежище в Гърция, иска да се върне отново на остров Лесбос - в лагера Мория. Иска да помага на други бежанки също да намерят сили да се борят срещу несправедливостите.

*Имената на бежанките, както и всичко, което би могло да разкрие тяхната самоличност, са променени.

 


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Генералният секретар на Амнести интернешънъл Куми Найду-индиец по произход, южноафриканец само по паспорт,борец протов "апартейда" в Южна Африка.Това говори що за човек е този мултикултуралист-унищожител на белия човек.Какво представлява сега в момента Южна Африка след победата на борците против апартейда всеки може да прочете.Цветущата държава построена от белия работлив човек сега се руши от местните защото те само това могат.Да рушат.
110
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ама пък и на лагера името МОРИЯ-тогава от кво се оплакват те са си го избрали
109
2
 
45
 
! Отговори
не сме ги канили преди 5 месеца
От какъв зор точно към Европа са се насочили? Май не бягат от война, а бягат към социалните помощи!
108
1
 
5
 
! Отговори
Май се наложи преди 5 месеца
Ние лично да ги изпратим там.
107
2
 
24
 
! Отговори
Толкова ли са тп. преди 5 месеца
Те имат пари пари са правят на изпаднали. Хммм затова ли на снимката виждаме изпаднали бежанци за ние да ги пожалим и да си ги хрантутим и те двойно повече да си живеят в рая. Е сега това тяхното на какво прилича. Никой не ги задължава да седат в Мория. Да си вървят както викате в Саудитска Арабия. Ако знаят изобщо къде се намира или дали изобщо знаят за Дубай и другите арабски богатства.
106
2
 
37
 
! Отговори
Гражданин преди 5 месеца
Да се връщат там откъдето са изпълзяли! Стига са хленчели и подсмърчали! Не сме им длъжни с нищо! А и тези индивиди не са никакви бежанци!
105
2
 
28
 
! Отговори
House M.D. преди 5 месеца
Най-после Дойче Веле пуснаха положителен материал за гръцките власти. Тия навлеците от изток никой не го е канил тук. И много удобно младата компаньонка си изгубила документите на дъното на езерото в Иран.
104
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много са ми смешни! Идват тука и очакват още на границата да ги чакат с ключове за апартаменти и коли, а и много пари в брой, защото разбира се, те не са дошли да работят. Да не говорим как се смях на онези, които отказаха да останат в Швеция, защото... било студено! И когато се окаже, че не е като в романтичен филм започва рев, че климатът бил лош, че не им давали 5-стаини апартаменти, че не им давали по 10 хил евро на човек без труд и т.н. Е?
103
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Предполагам на всички им е предложено да се върнат от там откъдето са дошли, но те предпочитат да останат в "ада".
102
1
 
47
 
! Отговори
WW преди 5 месеца
не искаме нито да ги сравняваме, нито да им съчувстваме, нито да ги хрантутим. има си богати арабски държави, да се ориентират натам.
101
0
 
49
 
! Отговори
АзГ преди 5 месеца
Говорят само за ПРАВА, а не и за ЗАДЪЛЖЕНИЯ на т.н. бежанци
100
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен
Лесно е да се каже.... Исляма е друго нещо... неможем да сравняваме Европа по време на войната с арабския свят дори и сега
99
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
До 183
Точно казано !
98
1
 
16
 
! Отговори
юбералес преди 5 месеца
Той беше прав.
97
2
 
43
 
! Отговори
WW преди 5 месеца
напъплиха по гръцките острови и развалиха туризма на хората. тази година в Самос взехме такси от ресторанта до хотела, че едни брадати тъмно кафяви бродеха по уличките. В Родос налягали точно до паметника на Аристотел. За Хиос и Лесбос не сме и помисляли да ходим като четем каква *** са направили. студена зима им пожелавам.
96
1
 
102
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По време на Втората световна война европейските жени не бягаха към арабския свят да ги подслонява и изхранва.Понесоха несгодите на крехките си плещи и не спряха да се борят за дома си,децата си,родината си.Това трябва да направят най-после и арабските жени.Съдбата и живота им е в техните ръце.Правата и свободите се извоюват,не се дават даром.Да се преборят първо със себе си,манталитета си,ислямските правила които им налагат мъжете в техния свят.Нищо наготово не се дава.
95
0
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз да питам - защо жените стоят затворени по лагерите, а в цяла Европа са плъзнали от "клетите" брадясали "майки с деца"?
94
13
 
15
 
! Отговори
РАША преди 5 месеца
До Анонаймус
ами кажи на сатаната сащ да не се бъркат и да развалят хубавите страни никои не желае да си оставя дома си родината си добре че ес ви приема вас бг на работа да си живуркате добре а то 65 процента в бг умират от глад
93
0
 
36
 
! Отговори
Затрупаха ни с снег преди 5 месеца
Не ти трябва ново поколение роми идващи сега пък от юга. То от изток ни заляха сега от юга по опасните а да не говорим за запада още по нови роми африкански роми и какво белите са обречени да бягат на север да умрем от студ. Ба казвам ви честна дума ще стана ескимос.
92
0
 
12
 
! Отговори
РАША преди 5 месеца
не искате бежанци а пишете за тях и това го пише дойче веле а къде са бг медии на дойче веле нямам доверие