В ада на Земята – Мория: По-добре да бяхме умрели още по пътя!

В бежански лагер на Лесбос - особено трудно е на жените
Обновена: 9 ное 2018 08:47 | 8 ное 2018 22:13, Елка Василева
228

Снимка: Reuters

 

Те са тормозени, насилвани или направо пребивани - систематично и безжалостно. Условията в лагера Мория на гръцкия остров Лесбос са нечовешки. Особено тежко е положението на жените. Наричат това място "ад на Земята".

Тя е избягала със семейството си от войната в Йемен. След дълго и опасно пътуване през Егейско море Амал попада на остров Лесбос. Младата жена мисли, че тук ще получи свободата, към която се стреми. Вместо това попада в бежанския лагер Мория. Той прилича на затвор под открито небе. Амал го описва като ад на земята, разказва Дойче веле.

В лагера Мория в момента са настанени над 7 000 души при капацитет да поеме 3 100. Високи стени, опасани с бодлива тел, отделят центъра на лагера от околния палатков град.

Условията в лагера не отговарят на никакви международни стандарти. Хората са принудени да чакат с часове на дълги опашки, за да получат нещо за ядене. Тоалетните и душовете са мръсни, а отходните води се стичат надолу по улицата. Насилието се е превърнало в ежедневие.

Последният доклад на Амнести интернешънъл описва изпитанията, на които са подложени жените и момичетата в гръцките бежански лагери.

Правозащитниците обръщат внимание на това, че препълнените лагери представляват опасност най-вече за жените и младите момичета. На тях им е много по-трудно, отколкото на мъжете. Амал станала свидетелка на това как един мъж пребил млада жена. Нападението било извършено пред очите на гръцки полицаи, които обаче не предприели нищо. Накрая виновна се оказала жената, защото "била "флиртувала с мъже".

По-добре мъртва, отколкото тук

"Условията за жените в лагера Мория са непоносими. Дори ходенето до тоалетна крие опасности", разказва Амал. Макар мъжете да нямат право да се приближават до женските тоалетни, мъже все се навъртат около тях. Наскоро една от приятелките на Амал била тормозена в близост до тоалетните от някакъв по-възрастен мъж, но момичето успяло да се отскубне и да избяга.

"Понякога си мисля, че може би щеше да е по-добре да се удавя в морето. Обикновено не се плаша лесно. Но сега ме е страх, че никога няма да се измъкна оттук", казва младата жена.

Амал настоява да остане анонимна, защото се говори, че ако някой се изкаже лошо за лагера, това не остава незабелязано от властите, които обработват молбите за убежище. Всеки от обитателите, с когото разговаряхме в лагера, потвърждава това.

Сомайех от Афганистан също не може да каже нищо добро за лагера Мория. Тя е благодарна, че вече не живее в него, а в лагер, организиран от доброволци за застрашени бежанци. Гласът ѝ трепери, когато разказва своята история: следвала в университета, а след като се омъжила, съпругът ѝ я принудил да се откаже от следването си. "В Афганистан мъжете са всевластни. Нямаме никакви права и не можем да сторим нищо срещу това", казва младата афганистанка.

Живот в патриархат

Сомайех смята, че Европа може лесно да реши проблемите на прокудените жени. "Европа трябва да дава знания на бежанките, трябва да им разяснява какви права имат. Това дава самочувствие. Европа обаче трябва да им даде и сигурност", допълва тя.

Дори генералният секретар на Амнести интернешънъл Куми Найду, който е свикнал да вижда такива картини, е шокиран от видяното при последното му посещение в лагера Мория. Същевременно той е силно впечатлен от силата на жените, когато са поставени в такава тежка ситуация: "При толкова много сексуални посегателства и насилие, жените са особено раними. От друга страна те запазват способността си да оцеляват в такива ситуации и и да търсят решения. А това изисква голяма доза емоционални и духовни съпротивителни сили", казва Найду за Дойче веле.

Амал е една от тези силни жени, за които говори той. "Моят живот е на дъното на едно езеро в Иран, където загубих всичките си документи", казва тя. Но това не я спряло. Когато бъде одобрена молбата ѝ за убежище в Гърция, иска да се върне отново на остров Лесбос - в лагера Мория. Иска да помага на други бежанки също да намерят сили да се борят срещу несправедливостите.

*Имената на бежанките, както и всичко, което би могло да разкрие тяхната самоличност, са променени.

 


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
51
 
! Отговори
обратно преди 5 месеца
Пътят им е към Саудитска Арабия,Обединените арабски емирства, Бахрейн, Катар.Дубай,Риад-там люксозните хотели ги очакват,ще им поднасят халал храна,тоалетните чинии и ваните са от чисто злато....а те се запътили към европейските държави където няма нищо за тях.
90
0
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Имало побоища и изнасилвания... че да не би гърците да ги бият?! Собствените им мъже ги бият, така че дали на Лесбос, дали у дома все тая. Да се сърди на мъжа си, на братята и братовчедите си, че вместо да помагат се държат като животни.
89
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Либерал

само искам честно да си кажеш - ти, с доброто си сърце, колко от тях покани у вас ?
88
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То името Мория си го доказва че мори много такива типове. Жалко ако бяха бели и знаеха български или националността им бяха като европейци и не подчитаха Алах демонът а подчитаха Исус Христос нещата щяха да са ок ама не са. Тези хора са извънземни в нашите очи. Те не са хора за нас а извънземни.
87
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бягат от война ?
Ако и през ВСВ бягаха от войната......
Жените изнесоха тази война на гърба си в СССР!!!!
ДА СИ ОПРАВЯТ КЪЩАТА,А НЕ ДА ТЪРСЯТ НА ХЛЯБА МЕКОТО.
86
1
 
52
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 месеца
Човек колкото и да бяга, от себе си не може да избяга. Може, ако се промени, а те не желаят. Такава им е културата, начинът на живот и манталитета. Където и да отидат, ще ги пренесат. 99% от тях дори не разбират, че участват в добре организирана инвазия.
85
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ми хайде обратно и прав им път.
84
2
 
10
 
! Отговори
Слушай спеца преди 5 месеца
Няма добър живот всичко е една илюзия. Добър живот имаш ок и внезапно всичко се срива от някой завистник. И после ще си по лагерите и ти. Ще те бият с камшик ще те ритат да слугуваш , работиш като някакво създание. После щеш не щеш се гръмнеш. Тук живеем в илюзия нашата реалност е илюзия. Управлението е илюзия системата , обществото илюзия. Няма да се оправим ако имаме добър живот докато другите страдат и си точат зъбките да ти теглят един нож.
83
65
 
2
 
! Отговори
Либерал преди 5 месеца
Лагери? Това са човешки същества, търсещи закрила и по-добър живот. Отворете границите! Трябва да се наложат тежки санкции срещу фашистките нехуманни режими на Орбан и Качински.
82
12
 
9
 
! Отговори
Анонаймус преди 5 месеца
Кой е виновен Путин Бойко . Америка не е виновна. Русия е виновна. За съжаление бг ще се населят такиз мизерни същества от миналия век. И по миналия да ви кажа. Те не знаят кво е интернет ко е технология па ще ми живеят тук да мизерстват и да ни тормозят и убиват и крадат техниката за да живеят те в сегашния 21 век. Няма да стане по добре да си мрат там и готово. По добре да се предадат няма надежда за тех.
81
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е тия хора ако идват масово в Европа, кво правим??? Дайте да напълниме Европа с такива ли като от снимките. Европа не е от ластик, все пак, да приема всякакви мизерабъли. Европа ли е виновна на цял свят за всичко??? аре у лево.
80
0
 
27
 
! Отговори
Др. Ливайн преди 5 месеца
"Тоалетните и душовете са мръсни, а отходните води се стичат надолу по улицата."

Албена Вулева - хигиена нулева е баш за там. Дайте да им изпратим новата мохамеданка на тия дето киснат пред женските тоалетни белким я начешат най-накрая тая неутолима пингвинка. Те че няма да се справят - няма, но на Лесбос има традиции и в женската любов. Все нещо трябва да изгаси тоя пожар между краката и. Надявам се. Пощръкля тук таз женица. България и е тясна.
79
2
 
32
 
! Отговори
Динко преди 5 месеца
Изглежда мило и подредено в сравнение с квартал Изгрев в Пловдив.
78
0
 
65
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 5 месеца
"Тоалетните и душовете са мръсни, а отходните води се стичат надолу по улицата."

Е, и? Да дойда да им ги изчистя ли? Арабин където и да отиде все така става. Който си ги е уссраал, той да си ги чисти. А най-добре мазохистите от дойче веле да им ги лъснат с език щом са толкова загрижени.
77
0
 
74
 
! Отговори
Европейка преди 5 месеца
Пребиват ги и ги изнасилват техните мъже,а не европейци.Защо всички смятат,че Европа с нещо им е длъжна?Жал ми е за тях,но не съм виновна.Като дойдат тук продължават да искат хиджаби,бурки,шериат,мислят се за по-морални от нас,че ходят увити.Жените могат да помогнат,като искат да се промени системата у тях,не може целия свят да избяга в Европа,а правителствата да видят какви мъже пускат.
76
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ах колко тъжно... Хайде сега да ги приберем по домовете. Ще се справим.
Стига либерастия и толерастия бе жендъриииии
75
0
 
15
 
! Отговори
Леле мале преди 5 месеца
Хора, кое е нецензурното на думата? Вие с Толкин ли ще спорите кое как се казва в неговите книги??? Ами така ги е нарекъл и затова така ги пиша и аз.
74
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мюсюлмани. Това обяснява всичко.
73
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами що щат тука тогаз?
72
1
 
37
 
! Отговори
Хайхафте Сокересов преди 5 месеца
"Дори генералният секретар на Амнести интернешънъл Куми Найду, който е свикнал да вижда такива картини, е шокиран от видяното при последното му посещение в лагера Мория"

Тоя явно не е бил София види ул.Татарли, Факултето и кв. Левски. Ще се дошокира завинаги и ще изчезне безкрайно.