В ада на Земята – Мория: По-добре да бяхме умрели още по пътя!

В бежански лагер на Лесбос - особено трудно е на жените
Обновена: 9 ное 2018 08:47 | 8 ное 2018 22:13, Елка Василева
228

Снимка: Reuters

 

Те са тормозени, насилвани или направо пребивани - систематично и безжалостно. Условията в лагера Мория на гръцкия остров Лесбос са нечовешки. Особено тежко е положението на жените. Наричат това място "ад на Земята".

Тя е избягала със семейството си от войната в Йемен. След дълго и опасно пътуване през Егейско море Амал попада на остров Лесбос. Младата жена мисли, че тук ще получи свободата, към която се стреми. Вместо това попада в бежанския лагер Мория. Той прилича на затвор под открито небе. Амал го описва като ад на земята, разказва Дойче веле.

В лагера Мория в момента са настанени над 7 000 души при капацитет да поеме 3 100. Високи стени, опасани с бодлива тел, отделят центъра на лагера от околния палатков град.

Условията в лагера не отговарят на никакви международни стандарти. Хората са принудени да чакат с часове на дълги опашки, за да получат нещо за ядене. Тоалетните и душовете са мръсни, а отходните води се стичат надолу по улицата. Насилието се е превърнало в ежедневие.

Последният доклад на Амнести интернешънъл описва изпитанията, на които са подложени жените и момичетата в гръцките бежански лагери.

Правозащитниците обръщат внимание на това, че препълнените лагери представляват опасност най-вече за жените и младите момичета. На тях им е много по-трудно, отколкото на мъжете. Амал станала свидетелка на това как един мъж пребил млада жена. Нападението било извършено пред очите на гръцки полицаи, които обаче не предприели нищо. Накрая виновна се оказала жената, защото "била "флиртувала с мъже".

По-добре мъртва, отколкото тук

"Условията за жените в лагера Мория са непоносими. Дори ходенето до тоалетна крие опасности", разказва Амал. Макар мъжете да нямат право да се приближават до женските тоалетни, мъже все се навъртат около тях. Наскоро една от приятелките на Амал била тормозена в близост до тоалетните от някакъв по-възрастен мъж, но момичето успяло да се отскубне и да избяга.

"Понякога си мисля, че може би щеше да е по-добре да се удавя в морето. Обикновено не се плаша лесно. Но сега ме е страх, че никога няма да се измъкна оттук", казва младата жена.

Амал настоява да остане анонимна, защото се говори, че ако някой се изкаже лошо за лагера, това не остава незабелязано от властите, които обработват молбите за убежище. Всеки от обитателите, с когото разговаряхме в лагера, потвърждава това.

Сомайех от Афганистан също не може да каже нищо добро за лагера Мория. Тя е благодарна, че вече не живее в него, а в лагер, организиран от доброволци за застрашени бежанци. Гласът ѝ трепери, когато разказва своята история: следвала в университета, а след като се омъжила, съпругът ѝ я принудил да се откаже от следването си. "В Афганистан мъжете са всевластни. Нямаме никакви права и не можем да сторим нищо срещу това", казва младата афганистанка.

Живот в патриархат

Сомайех смята, че Европа може лесно да реши проблемите на прокудените жени. "Европа трябва да дава знания на бежанките, трябва да им разяснява какви права имат. Това дава самочувствие. Европа обаче трябва да им даде и сигурност", допълва тя.

Дори генералният секретар на Амнести интернешънъл Куми Найду, който е свикнал да вижда такива картини, е шокиран от видяното при последното му посещение в лагера Мория. Същевременно той е силно впечатлен от силата на жените, когато са поставени в такава тежка ситуация: "При толкова много сексуални посегателства и насилие, жените са особено раними. От друга страна те запазват способността си да оцеляват в такива ситуации и и да търсят решения. А това изисква голяма доза емоционални и духовни съпротивителни сили", казва Найду за Дойче веле.

Амал е една от тези силни жени, за които говори той. "Моят живот е на дъното на едно езеро в Иран, където загубих всичките си документи", казва тя. Но това не я спряло. Когато бъде одобрена молбата ѝ за убежище в Гърция, иска да се върне отново на остров Лесбос - в лагера Мория. Иска да помага на други бежанки също да намерят сили да се борят срещу несправедливостите.

*Имената на бежанките, както и всичко, което би могло да разкрие тяхната самоличност, са променени.

 


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
41
 
! Отговори
Циник до Додо преди 6 месеца
Този африкански павиан за 8 години мандат разбърка арабския термитник - милиони примитиви - нападнаха Европа като марокански скакалци...а той - МИ ТОЙ ПОЛУЧИ НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА МИР!
И после - що съм расист!
Всеки изминал ден - все по-убеден!
70
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това,кой и защо унищожи Либия,Сирия,Ирак,кой предизвика конфликти и войни,кой създаде ИДИЛ е ясно.Още при първата вълна трябваше да се затворят границите и да се отсяват прииждащите в ЕС.Получи се така,че хиляди млади афганчета,иракчанчета добре облечени само мъже влязоха без проблемно в Германия.Стотици хиляди млади африканци заляха Италия и Испания.В лагерите останаха предимно жените и децата.По програмата на Сорос в ЕС трябва да се заселват само млади мъже.Това е положението.
69
1
 
31
 
! Отговори
Булгарише Цайтунг преди 6 месеца
'Те са тормозени, насилвани или направо пребивани - систематично и безжалостно."

Конкретно за жените в Кьолн ли става дума или обобщено за цяла Германия? Чакаме отговор от Дойче Веле.
68
7
 
3
 
! Отговори
Не се предавай преди 6 месеца
Нещата не отиват на ок. Много лесно е да те експлоетират. Особено когато си бежанец. В много жестоко време живеем. Където да се обърнеш ад глад бедност гняв и отчаяние. Светът ни е такъв. Земята е ад животът е ад. Все едно от вътре се чувстваш че нещо не е наред с начина по който живеем всички на планетата земя. То по добре всички да измрем ама трябва да живеем. Трябва да се борим с злото всички тук имаме мисля от господа да се борим срещу лусифер и неговият свят който представлява днес.
67
0
 
10
 
! Отговори
Додо преди 6 месеца
До *** до Додо

Не забравяй и финния джентълмен от Кения!
66
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен: 142
А защо бягат от войната?Да станат доброволци.Дават им оръжие патрони наркотици и манджа.Ако ударят нещо -ударят.Малко кънтърче на живо.Тва са местните клошари които искат да живеят на социал в ЕС.Има много мъже и малко жени а ако са много жени то те не се предлагат.В смисъл хайде де -няма пари,грозна е не може нищо да прави..Какво полза от такава.Сексуална помощница.Ама и тва не искат.Еми да се оправят.Много претенции -малко възможност.
65
0
 
23
 
! Отговори
Додо преди 6 месеца
"разказва Дойче веле."..."По публикацията работи: Елкa Василева"

Ohh...Elka, no cookies for you today!!!
64
0
 
25
 
! Отговори
САШО ДИКОВ преди 6 месеца
От Дойче Веле сигурни ли са че тези снимки са от бежански лагер Мория? Аз мисля че са направени в Столипиново, Факултето, Гърмен и Аспарухово. Никаква разлика и като пейзаж и като обитатели. Еййй, изтарикати се това швабския журналист - вместо да бие път до Лесбос - щрак пет кадъра в България и хоп командировъчните в джоба.
63
0
 
17
 
! Отговори
Циник до 142 преди 6 месеца
Муле...да ти обясня - даже, когато в Сирия ИД имаше разцвет - огромни територии бяха "правителствени" .... още - кои са тези с ислямска държава? Същите като тези на снимката - същите! Не са индийци...не са будисти...главорези с кУран под мишницата!
Състрадание ли? С главорезите дошли в Европа? НИТО ГРАМ!
НИТО ГРАМ! Да пукясат всичките дано!
62
0
 
26
 
! Отговори
до: Анонимен под мен преди 6 месеца
Ама оли, какъв глад, студ и мокри ако бяха избягали в Саудитска Арабия? И как не знаят къде ще попаднат? Нали все на социала в Германия кълват...
61
0
 
22
 
! Отговори
Манав Тахарушев преди 6 месеца
"Макар мъжете да нямат право да се приближават до женските тоалетни, мъже все се навъртат около тях."

Това са млади стажанти любителигинеколози и тесни специалисти по превенция на запека. Трупат стаж и опит за Кьолн.
60
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Европа, трябва да ДАВА сигурност на жените" . Каква невероятна наглост! Европа, да осигури сигурност на нашите жени , а тогава да мислим за " инкубаторите" на тероризъм.
59
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен: преди 6 месеца
На Тук , Коменттиращи те вие широко около вратът затова повечето така пишете ! Я се поставете на тяхно място, бягате от война , Незнаете къде ще попаднете, нямате топла храна, нямате баня тоалетна, нямате доходи, Със две думи и тяхната не е лесна. Гладни мокри на студ са принудени да търпят.
58
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То па едни жени..Въобще не стават за нищо на 18 са с по една сюрия деца.Грозни дебели кривокраки с претенции..
57
0
 
23
 
! Отговори
Дойче Дезинформеле преди 6 месеца
"Имената на бежанките, както и всичко, което би могло да разкрие тяхната самоличност, са променени."

Щом пасквилът е на Дойче Зеле значи и други неща са променени, най-вече истината.
56
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защо никой не емигрира в Русия - защото е гадно място и не става за живеене.
55
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До евроатлантик
Колко години още ще задавате този въпрос? Отговорът е много прост - защото европа е разграден двор! За разлика от останалата част от света, включително и Русия! Едно време и България имаше сигурни граници, някои помнят ...
54
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Щом не им харесва тук - айде обратно в НДР Йемен !
Те сами са си направили живота гаден, никой не им е виновен.
53
0
 
28
 
! Отговори
евроатлантик преди 6 месеца
тия бежанци защо не заминали за Сауд Арабия,Катар,Обеденените арабски имирства или Катар все богати мюсюлмански страни ,а тръгнали към Европа?
52
1
 
7
 
! Отговори
Смях преди 6 месеца
Турчин,мислещ се за мексиканец,пише на български в български вестник!