В ада на Земята – Мория: По-добре да бяхме умрели още по пътя!

В бежански лагер на Лесбос - особено трудно е на жените
Обновена: 9 ное 2018 08:47 | 8 ное 2018 22:13, Елка Василева
228

Снимка: Reuters

 

Те са тормозени, насилвани или направо пребивани - систематично и безжалостно. Условията в лагера Мория на гръцкия остров Лесбос са нечовешки. Особено тежко е положението на жените. Наричат това място "ад на Земята".

Тя е избягала със семейството си от войната в Йемен. След дълго и опасно пътуване през Егейско море Амал попада на остров Лесбос. Младата жена мисли, че тук ще получи свободата, към която се стреми. Вместо това попада в бежанския лагер Мория. Той прилича на затвор под открито небе. Амал го описва като ад на земята, разказва Дойче веле.

В лагера Мория в момента са настанени над 7 000 души при капацитет да поеме 3 100. Високи стени, опасани с бодлива тел, отделят центъра на лагера от околния палатков град.

Условията в лагера не отговарят на никакви международни стандарти. Хората са принудени да чакат с часове на дълги опашки, за да получат нещо за ядене. Тоалетните и душовете са мръсни, а отходните води се стичат надолу по улицата. Насилието се е превърнало в ежедневие.

Последният доклад на Амнести интернешънъл описва изпитанията, на които са подложени жените и момичетата в гръцките бежански лагери.

Правозащитниците обръщат внимание на това, че препълнените лагери представляват опасност най-вече за жените и младите момичета. На тях им е много по-трудно, отколкото на мъжете. Амал станала свидетелка на това как един мъж пребил млада жена. Нападението било извършено пред очите на гръцки полицаи, които обаче не предприели нищо. Накрая виновна се оказала жената, защото "била "флиртувала с мъже".

По-добре мъртва, отколкото тук

"Условията за жените в лагера Мория са непоносими. Дори ходенето до тоалетна крие опасности", разказва Амал. Макар мъжете да нямат право да се приближават до женските тоалетни, мъже все се навъртат около тях. Наскоро една от приятелките на Амал била тормозена в близост до тоалетните от някакъв по-възрастен мъж, но момичето успяло да се отскубне и да избяга.

"Понякога си мисля, че може би щеше да е по-добре да се удавя в морето. Обикновено не се плаша лесно. Но сега ме е страх, че никога няма да се измъкна оттук", казва младата жена.

Амал настоява да остане анонимна, защото се говори, че ако някой се изкаже лошо за лагера, това не остава незабелязано от властите, които обработват молбите за убежище. Всеки от обитателите, с когото разговаряхме в лагера, потвърждава това.

Сомайех от Афганистан също не може да каже нищо добро за лагера Мория. Тя е благодарна, че вече не живее в него, а в лагер, организиран от доброволци за застрашени бежанци. Гласът ѝ трепери, когато разказва своята история: следвала в университета, а след като се омъжила, съпругът ѝ я принудил да се откаже от следването си. "В Афганистан мъжете са всевластни. Нямаме никакви права и не можем да сторим нищо срещу това", казва младата афганистанка.

Живот в патриархат

Сомайех смята, че Европа може лесно да реши проблемите на прокудените жени. "Европа трябва да дава знания на бежанките, трябва да им разяснява какви права имат. Това дава самочувствие. Европа обаче трябва да им даде и сигурност", допълва тя.

Дори генералният секретар на Амнести интернешънъл Куми Найду, който е свикнал да вижда такива картини, е шокиран от видяното при последното му посещение в лагера Мория. Същевременно той е силно впечатлен от силата на жените, когато са поставени в такава тежка ситуация: "При толкова много сексуални посегателства и насилие, жените са особено раними. От друга страна те запазват способността си да оцеляват в такива ситуации и и да търсят решения. А това изисква голяма доза емоционални и духовни съпротивителни сили", казва Найду за Дойче веле.

Амал е една от тези силни жени, за които говори той. "Моят живот е на дъното на едно езеро в Иран, където загубих всичките си документи", казва тя. Но това не я спряло. Когато бъде одобрена молбата ѝ за убежище в Гърция, иска да се върне отново на остров Лесбос - в лагера Мория. Иска да помага на други бежанки също да намерят сили да се борят срещу несправедливостите.

*Имената на бежанките, както и всичко, което би могло да разкрие тяхната самоличност, са променени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
9
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
А някой да ви е канил тук ? Защо не отидохте в някоя арабска държава която ви е по близка по религия и манталитет? Защото там няма да ви позволят да лежите на гърба на данъкщоплатеца ами ще трябва да бачкате за да живеете!Жалко, че нямаме човек като Кан Ювиги Тервел та да ги из.да.ви пак в Босфора и да спаси отново Европа от пара.зитите.
126
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ислямските жени са същите фанатички като мъжете си.Ако искат права и свободи първо да се преборят със сатанинската си религия,тя е оковала душите и телата им.
125
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде са феминистките сега?Къде?Или само могат да се развяват по паради и купони?
124
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо гръцките власти допускат тормоза над жените и изнасилванията?Толкова ли не могат една стена с бодлива тел между жени и мъже да направят?Жените са тръгнали да бягат от терора и сега тези мъже се гаврят с тях,ами вкарайте ги тези престъпници в затвора,какво чакате?
123
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди много години до нас имаше изоставена сграда пустееща повече от 30 години.Решиха,че ще правят казарма.Дойдоха войници,работеха по цял ден и за няколко месеца преобразиха изцяло сградата.Та ако и на тях им дадат материали и им покажат кое как се прави мястото може да добие по културен вид.Нищо на тоя свят не идва даром-всичко е построено с труда на хората!Като студент лятото имахме бригади и нрочно се хващах на по тежката работа да изкарам по някой лев повече.
122
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей писателката ти защо не вземеш да напишеш нещо за селото от което си излязла.Пишеш за Италия пишеш за Гърция като че ли си някаква всемирна наблюдателка на грозните неща
121
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работата те прави свободен!!!
120
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Из...раждат по няколко малчугана в рамките на 3 месеца. Нямат време от е..... да ги възпитат през първите седем години и после се оплакват като същите такива ги из чукат, вместо лошите европейки. Ай сиктир от тука. Дърпайте фереджета и терзайте.
119
1
 
19
 
! Отговори
??? преди 5 години
Е кой искат да им мие ке/нефите? Нали не ходят гърците да им ги цапат? Кой изнасилва жените? Нали са си техни, да се възпитават и да мълчат. Не стига че им дали подслон, ами и претенции.И каква война има в Йемен, че аз не си спомням? С кого воюват?
118
4
 
28
 
! Отговори
й преди 5 години
"По-добре да бяхме умрели още по пътя!"и ние това казваме - по-добре да бехте умряли ама на не умряхте !и не само че не умряхте ами продължавате да се плодите като *** !
117
3
 
35
 
! Отговори
фифи преди 5 години
Тези са от една порода с ***. Искат социални помощи и да се плодят като бълхи, а белият човек да плаща сметката
116
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...Сомайех смята, че Европа може лесно да реши проблемите на прокудените жени....____Европа единствено може да ви изпрати завинаги Меркел и сие както и НПОтата .Там на място във вашия ислямски свят да решават вашите проблеми. Нищо друго.
115
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бялНе пич. Аз знам езици, имам умения, мога да работя и се разбирам с хората. Все ще намеря, да въртя парица и да си хвана царица!
114
1
 
4
 
! Отговори
Стар на мъдър! преди 5 години
До Анонимен 116Но виж .. отдруга срана на мъжете и момченцата им е по-добре. Има ... баланс!
113
3
 
19
 
! Отговори
Расизъм преди 5 години
До бял. Върви ти като толкова се правиш на мъж. Върви при тях айде. Ще те спукат от бой и ще те изнасилят знаеш ли защо? Защото кожата ти е бяла а тяхната е по друг модел. И тези които управляват лагера няма да ти позволят да стъпиш при тези условия защото и те са бели като тебе и те при по добри условия ще те оставят от колкото тях. Расизма спрямо расата и цвета никога няма да спре.
112
6
 
3
 
! Отговори
до 116 преди 5 години
До АнонименНапълно съм съгласна с теб.
111
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жал ми е за жените и невинните дечица, собено момиченцата. Тяхната религия е изградена изцяло в полза на мъжа, а жената е считана за *** и въпреки това те я защитават, неграмотни и необразовани са затова. Защо обаче европейските феминистки не защитават тези жени, а защитават насилниците им? Жените затворени в лагери и не смеят да отидат до тоалетната, а мъжете всички знаем какво правят и как ги толерира властта и всякакви НПО-та?
110
44
 
8
 
! Отговори
бял преди 5 години
Имам чувството, че се е напълнила родината с расистиМалко емпатия, съчувствие и разбиране към хората.Ако някой от вас го набутат в такъв лагер, ще се разквичи до небесата, убеден съмТрябва ви един-два месеца да постоите там откъдето са тръгнали да ви видя какво ще правите тогава...Единственото ви превъзходство е че сте се родили в Европа за което нямата никакви заслугиЗАСРАМЕТЕ СЕ!
109
1
 
18
 
! Отговори
питанка преди 5 години
Мория не беше ли унищожена от Балрог ?
108
1
 
41
 
! Отговори
Ееееее преди 5 години
А Африка е богата на ресурси и е пустош. И африканците се плодят като мравки. И Ко излиза ние европейците ли да им строим градовете. Ба защо все всичко се Европа трябва да върши и от туй нагорето искат да се пренаселят в Европа. Ееее ко толкова искат от нас. Има Америка да им строят сградите в Африка.