Гръцки пенсионери се местят в България: Евтиния е! Здравей, животе!

Пенсиите им от по ?800 месечно им позволяват да си живеят царски
9 ное 2018 07:00,
100
Гръцки пенсионери се местят в България: Евтиния е! Здравей, животе!
Снимка: Reuters

Пенсиите на гръцките пенсионери са намалени толкова много, че някои от тях се местят в България, една от най-бедните страни в Европа, съобщава агенция Bloomberg.

Сред тях е 75-годишният Георгиос. След смъртта на жена си той дал под наем апартамента си в Солун, вторият по големина град на Гърция, стегнал си куфарите и се преместил София.

Пенсията от 800 евро месечно му позволява "да си живее царски" в българската столица, казва той.

Още по темата

"Разбира се, има проблеми с приспособяването и приятелите. Но с парите, които имам, мога да се връщам често в Гърция, а имам и възможността да пътувам", отбелязва мъжът, който не иска да каже фамилията си, за да не си навлече проблеми с гръцките данъчни власти.

Гърция, която е сред дестинациите, към които се насочват пенсионери от други европейски страни, сега наблюдава как нейни граждани поемат да изживеят старините си в по-евтината северна съседка, след като пенсиите им бяха намалявани поне 20 пъти по време на продължителната дългова криза.

Гръцките пенсионери правят рационален избор, премествайки се в България, отбелязва Bloomberg. По данни на Евростат през 2017 г. разходите за живот в Гърция са били почти два пъти по-високи отколкото в България, където са най-ниските в ЕС.

Макар да има малко данни, които да покажат доколко разпространено е явлението, някои неофициални цифри намекват, че тенденцията може би се ускорява.

"Като цяло животът е с 30% по-евтин и то ако решите да останете в София, Бургас или Пловдив. В по-малките градове и села е евтиния", казва Георгиос.

България се присъедини към ЕС през 2007 г. и оттогава икономиката й нараства със среден годишен темп от 2,4 на сто. Същевременно това бе последната година на икономически растеж за Гърция, преди дълговата криза да заличи една четвърт от брутния й вътрешен продукт, да доведе до скок на безработицата и да остави страната няколко пъти да стига до ръба на излизане от ЕС.

Пенсията на 71-годишния Никос е била намалена с 45% през кризата до 1100 евро и има вероятност да бъде понижена още, ако кредиторите от еврозоната убедят гръцкия премиер Алексис Ципрас да придвижи плановете за нови намаления на пенсиите.

"Все още живея много приятно тук въпреки голямото намаление, тъй като цените на всички стоки и услуги са много по-ниски отколкото в Гърция", казва той.

"Вече рядко ходя до Атина. Синът ми често ме посещава и винаги намира и купува неща, които в Гърция са по-скъпи", допълва мъжът.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
4
 
5
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Животът в София е много скъп и нискокачествен. Сметките за ток, парно и топла вода са огромни. Въздухът е мръсен, задръстванията големи, хората са злобни, завистливи, злонамерени. В хранителните вериги често си сменят етикетите на стока с изтекъл срок и може като отвориш да вони на леш или да е плесенясала. По заведенията сметките са огромни, а храната нискокачествена. Може по малките градове храната да е по-качествена, местни ферми, местни плодове и зеленчуци или заведенията по-евтини, не знам.
80
2
 
5
 
! Отговори
работещ преди 5 години
Прочетох по долу за Жан Виденов.Ей богу това беше нашенският Хитлер!Ужас тръпки ме побиват като си спомням какво беше.Заплатата ми беше 4 долара месечно и можех за месеца да си купя само захар и сол!Тези дни сметнах,че издръжката на лагерник в Освиенцим е била 18 долара месечно.България при Жан Виденов беше един голям Освиенцим без газовите камери защото и парите за тях *** явно са били откраднали!Като се сетя и мисля,че ни трябва Пиночет да дойде на власт,а не Борисов!
79
16
 
7
 
! Отговори
Български пенсионер преди 5 години
През последните десетилетия се наслушах на всякакви приказки за пенсиите: нямало да доживеят до пенсия, НОИ щял да фалира, държавата щяла да фалира, инфлацията щяла да изяде парите за пенсиите и какво ли още не. И отказваха да се осигуряват. Сега ревът, че пенсиите им били ниски. Кой каквото си е заслужил.
78
1
 
21
 
! Отговори
Пенсия стандарт пров преди 5 години
Забрави да се пенсионираш. Нямаш 40г стаж си мъртъв. И то не се знае какво ще стане след 10г. Какво ще измислят и променят или ако оживееш до определена възраст. Някой хора викат живота едва почва на 60г когато се пенсионираш. Днешното време младите едва ли ще успеят от толкова безработица и колко години без работа.
77
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 85 Пенсионера Твойта пенсия в БГто няма дати стигне в Русия и тоалетна хартия да си купеш
76
0
 
13
 
! Отговори
До 83 преди 5 години
А моята майка с 207 лв пенсия за 40 г стаж какво да каже
75
2
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
До Анонимен 69 Що па да ходим в Зимбабве? В Русия е същото. А и няма езикови проблеми. Малко е по стедено , ама то не може все хубаво.
74
1
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
А ние българските пенсионери къде да отидем? В Русия , Куба или Венецуела, та да сме по добре.
73
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тези които се оплакват че българските пенсии са в пъти по-малки ще напомня че ако Жан Виденов си беше тръгнал 2 месеца по-рано, когато марката беше 500 лева, сега пенсиите им щяха да са два пъти по-големи. А ако си беше махнал лятото, когато марката беше 200 лева, сега щяха да са 5 пъти по-големи. Факт!!!
72
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С 800 евро пенсия (1600 лв) не виждам какъв "цар" ще си на тая скъпотия в БГ.
71
5
 
3
 
! Отговори
Ой преди 5 години
И ко като стане двойно повече скъпо. Да става. То бежанците са по богати от нас па се правят на изпаднали.
70
0
 
17
 
! Отговори
Мислещ преди 5 години
Всички тия приказки, че в България е евтино само ще допринесат още да се вдигнат цени на стоки и услуги и живота да стане тотален кошмар!
69
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се напълним с гръцки пенсионери инфлацията ще скочи осезаемо. С тези пенсии от по 1 600 лева с които разполагат Гръцките пенсионери покупателната им възможност е висока а мутрите точно това чакат. Ще вдигнат цените на всички стоки и за Българина ще настане ад. Затова трябва да се противопоставим на такива. Да си стоят в гърция и да си смучат дедовият. Защото те когата живееха на широко ние затягахме коланите и вече не ни останаха ду.пки. Сега когато са в криза идват да ни правят сечено.
68
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е внос в България рабитници, пенсионери и за българите остава да се изнесат от страната
67
10
 
3
 
! Отговори
Пара преди 5 години
Върви работи в София минимална 1000лв. Къде ще ми бягаш. То почти всички бг трябва да сме в София и другите градове да се рушат повече пара ще има за нас.
66
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никаква полза за България освен само ще вдигнат цените в България и в България ще стане кошмар, хиперинфлация и скъпотия както е в Гърция. Накрая България ще се обезлюди и все повече млади ще напуснат. Ще скочат и разходите на болниците от гръцките пенсионери и ще искат все повече лечение.
65
0
 
20
 
! Отговори
милост преди 5 години
ДОРИ САМИЯТ ГОСПОД-БОГ СЕ СМИЛИ НАД БЪЛГАРСКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ И ИМ ДАДЕ ДЪЛГО И ТОПЛО СИРОМАШКО ЛЯТО.....НЯМА МИЛОСТ ОБАЧЕ ОТ ВЪРХУШКАТА ВЕДНО С ...
64
0
 
12
 
! Отговори
Дядо Петър преди 5 години
Ами ние къде да се преместим?При тия "управляващи" ни некадърни разбойници единственото място са Софийските централни.Хем ще им облекчим бюджетните разходи, та да им остане повече за крадене.
63
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Номерът е да им вземем младежите, а не пенсионерите. Няма лошо и пенсионерите да идват, ама най- добре е да подобрим още средата за правене софтуер и да се поощри дигиталната индустрия и да им дръпнем програмистите, доколкото ги имат, че те нямат традиции като нас.
62
7
 
8
 
! Отговори
Добре дошъл преди 5 години
Грък welcome to bulgaria. Ние българите те посрещаме с добро. Живей на воля пътувай весели се. Аз само ще гледам и ще ти се радвам. Но аз живея бедно аз незнам какво е да имаш такъв начин на живот. И затова аз осъзнах нещо че животът не го определям аз а онзи горе. Аз оставям всичко на съдбата и онзи горе. Аз само ставам работя лягам това правя всеки ден. Сам съм нямам гадже и се се надявам господ без да очаквам да ме изненада с нещо готино. Аз само се пазя до тогаз. Защото мн изрд има.