Гръцки пенсионери се местят в България: Евтиния е! Здравей, животе!

Пенсиите им от по ?800 месечно им позволяват да си живеят царски
9 ное 2018 07:00,
100
Гръцки пенсионери се местят в България: Евтиния е! Здравей, животе!
Снимка: Reuters

Пенсиите на гръцките пенсионери са намалени толкова много, че някои от тях се местят в България, една от най-бедните страни в Европа, съобщава агенция Bloomberg.

Сред тях е 75-годишният Георгиос. След смъртта на жена си той дал под наем апартамента си в Солун, вторият по големина град на Гърция, стегнал си куфарите и се преместил София.

Пенсията от 800 евро месечно му позволява "да си живее царски" в българската столица, казва той.

Още по темата

"Разбира се, има проблеми с приспособяването и приятелите. Но с парите, които имам, мога да се връщам често в Гърция, а имам и възможността да пътувам", отбелязва мъжът, който не иска да каже фамилията си, за да не си навлече проблеми с гръцките данъчни власти.

Гърция, която е сред дестинациите, към които се насочват пенсионери от други европейски страни, сега наблюдава как нейни граждани поемат да изживеят старините си в по-евтината северна съседка, след като пенсиите им бяха намалявани поне 20 пъти по време на продължителната дългова криза.

Гръцките пенсионери правят рационален избор, премествайки се в България, отбелязва Bloomberg. По данни на Евростат през 2017 г. разходите за живот в Гърция са били почти два пъти по-високи отколкото в България, където са най-ниските в ЕС.

Макар да има малко данни, които да покажат доколко разпространено е явлението, някои неофициални цифри намекват, че тенденцията може би се ускорява.

"Като цяло животът е с 30% по-евтин и то ако решите да останете в София, Бургас или Пловдив. В по-малките градове и села е евтиния", казва Георгиос.

България се присъедини към ЕС през 2007 г. и оттогава икономиката й нараства със среден годишен темп от 2,4 на сто. Същевременно това бе последната година на икономически растеж за Гърция, преди дълговата криза да заличи една четвърт от брутния й вътрешен продукт, да доведе до скок на безработицата и да остави страната няколко пъти да стига до ръба на излизане от ЕС.

Пенсията на 71-годишния Никос е била намалена с 45% през кризата до 1100 евро и има вероятност да бъде понижена още, ако кредиторите от еврозоната убедят гръцкия премиер Алексис Ципрас да придвижи плановете за нови намаления на пенсиите.

"Все още живея много приятно тук въпреки голямото намаление, тъй като цените на всички стоки и услуги са много по-ниски отколкото в Гърция", казва той.

"Вече рядко ходя до Атина. Синът ми често ме посещава и винаги намира и купува неща, които в Гърция са по-скъпи", допълва мъжът.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
4
 
9
 
! Отговори
Мade in bg преди 5 години
Това и като някоя трагикомедия, трябва се гордеем ли с тази статия, истината е че и Гръка, да се премести в БГ то е за кратко, в Гърция цените са почети едно към едно само горивото и някой други не хранителни продукти са по скъпи, да не говорим за качеството.Ток вода като в БГ заплата _средна около 1200 евро чисто, пенсия минимална 600 евро.В БГ средна заплата в София 500 евро Бруто, пенсия 100 евро. Цени на имоти 3 по качествени по ниски от София. Статията пълна лъжа!!!
60
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
българските пенсионери да ходят в Зимбабве , там като обменят 50 евро и ще ги носят на ръце .
59
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спомням си заплахите на наши политици, че ако много протестираме ще станем като Гърция...Нямам нищо против да станем!
58
9
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Разправям аз,че живота тук е 3 пъти по евтин от Германия, Гърция и т.н. но никой не ми вярваше. Ето пресните примери. Всичко средно взето е средно 3-4 пъти по евтино тук. Включително и храната ! Например телешко бонфиле тук 25лв. в Германия 100лв. Да има някои храни по евтини , НО средно претеглено включително зъболекар или фризьор .... живота тук е 3-4 пъти по евтин. Това е истината :) С 1500 евро заплата там се живее както тук с 1500 лв.
57
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българските пенсионери къде да ходят??? Остава Ангола, Мозамбик...Къде?
56
0
 
13
 
! Отговори
какво преди 5 години
То гръцките пенсионери му намериха цаката...НО КАКВО ДА ПРАВЯТ БЪЛГАРСКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ? ЯВНО НА БАРИКАДИТЕ...ТАКА И ТАКА ЩЕ СЕ МРЕ..
55
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е толкова скъпа храната в Гърция в сравнение с България. Не забравяйте колко голяма е разликата и в качеството й. Ние ядем ***. Гърците са хора по живота, а България не е лошо място за тази цел. Нормално е да идват при нас. Ние ходим при тях и им харесваме морето. Няма лошо. Фактите са факкти обаче - в България има голяма инфлация и рецесията започна...За българите е скъпо да живеят добре.
54
2
 
14
 
! Отговори
трети друг преди 5 години
До един другБългарите обаче твърдят, че там било по-евтино или в най-лошия случай същите цени като тукИ аз се чудя какво е толкова евтиното в Гърция.По магазините цените са доста по-високи, по заведенията също.Ама какви големи били порциите, какви ниски цените ... да бе, много евтино, свинско шишче ( със 150гр месо по него максимум) и една шепа картофи 7 евро!7 броя едри скариди на грил 13 евро!Октопод (дали има 180гр не знам) 9-10 евро.Бира местна 3 евро, Хайнекен 4,5 евро.Бензин 3.20
53
0
 
5
 
! Отговори
до 53 преди 5 години
До пенсионеркав Орландовци
52
1
 
28
 
! Отговори
2+2 преди 5 години
Момент . Пенсията му намалена до 1100 евро и наем от апартамента 800 ево =1900 евр=3800лв -наем максимум 1000 и с останалите 2800лв щрака с пръсти .А че са взели заеми за 380 милиарда евро -дреме му. Гърците са единствените ,които имат стандарт без да са го заработили -само благодарение на заемите от ЕС и Германия
51
6
 
15
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Не се сещам кое е по-евтино в българия. Може би наемите и каките. Но качеството и на двете е катастрофално
50
2
 
11
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 5 години
да се местят...да са живи и здрави, че не дай си боже ако се разболеят и изпитат нужда от медицински услуги, ще разберат горчивата истина...
49
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До един другАбе бантускоте, това което ние твърдим е не че е евтино - а че доходите са много по-високи от вашите! Иначе цените са приблизително същите - тук един хляб е 1 евро, в Бантускотия е 1лв.Но тук например общата ми сметка за ток, вода и локално парно през зимата излиза максимум 30 евро! Вие само за парно май плащате 3 пъти повече!В допълнение тук здравеопазването е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО, и получаваме 13 заплата за Коледа, бонус за Велик ден и още една заплата за лятната отпуска...К въобще можеш да си помислиш да сравняваш нормална европейска държава с Бантускотия???!!
48
0
 
15
 
! Отговори
До пенсионерка преди 5 години
В Туркменистан,Замбия....места има бол,с по-нисък стандарт на живот отколкото нашия с пенсия 150 евро -охо-живот.)
47
2
 
17
 
! Отговори
bg преди 5 години
1100 евро пенсия!!!Много ясно че трябва да ги намалят. В цяла западна европа пенсиите варират между 700 и 850 евро.Тия гърчуля са крали като за последно,но поне го правят за народа си, а не като нашите политици
46
3
 
15
 
! Отговори
един друг преди 5 години
Много интересно - този и сънът му твърдят, че тук е по евтино и дори синът му си купувал от тук неща за в Гърция. Българите обаче твърдят, че там било по-евтино или в най-лошия случай същите цени като тук. Мдаааа, приказвайте си, не ми пречите.
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Рамбир КалуджаИ е прав!Това лято в Кавала се нагледах на просяци по заведенията.
44
0
 
28
 
! Отговори
пенсионерка преди 5 години
Добре,че гръцките пенсионери идват да живеят в България, но къде да отидат българските пенсионери?
43
3
 
25
 
! Отговори
Мезедакис преди 5 години
Местят се гърците в България , ама временно , за по един ден.Първо минават през магазин да купят основно цигари и тютюн и някоя бутилка уиски , после хапват обилно в ресторант , накрая пълнят резервоара на колата фул и - обратно.Някои остават на казино или да ги обслужат кварталните чочарки и това е.Като отвориха границите преди години,се бяха юрнали да купуват яко евтиния , ама бързо се усетиха какви бykлyци купуват и вече се ограничиха.Това е истината , статията е измислена .
42
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Супер, това идва в допълнение на новината от чювчера за 800+ милионери. България се оправя и то благодарение на разБойко. Само лекичко се прокрадва едно леко смущаващо допълнение - пенсиите на гърците от материала. 800 и 1100 евро или 1,5 - 2 пъти средната работна заплата в България!