Гръцки пенсионери се местят в България: Евтиния е! Здравей, животе!

Пенсиите им от по €800 месечно им позволяват да си живеят царски
9 ное 2018 07:00, Златко Желев
100
Гръцки пенсионери се местят в България: Евтиния е! Здравей, животе!
Снимка: Reuters

Пенсиите на гръцките пенсионери са намалени толкова много, че някои от тях се местят в България, една от най-бедните страни в Европа, съобщава агенция Bloomberg.

Сред тях е 75-годишният Георгиос. След смъртта на жена си той дал под наем апартамента си в Солун, вторият по големина град на Гърция, стегнал си куфарите и се преместил София.

Пенсията от 800 евро месечно му позволява "да си живее царски" в българската столица, казва той.

Още по темата

"Разбира се, има проблеми с приспособяването и приятелите. Но с парите, които имам, мога да се връщам често в Гърция, а имам и възможността да пътувам", отбелязва мъжът, който не иска да каже фамилията си, за да не си навлече проблеми с гръцките данъчни власти.

Гърция, която е сред дестинациите, към които се насочват пенсионери от други европейски страни, сега наблюдава как нейни граждани поемат да изживеят старините си в по-евтината северна съседка, след като пенсиите им бяха намалявани поне 20 пъти по време на продължителната дългова криза.

Гръцките пенсионери правят рационален избор, премествайки се в България, отбелязва Bloomberg. По данни на Евростат през 2017 г. разходите за живот в Гърция са били почти два пъти по-високи отколкото в България, където са най-ниските в ЕС.

Макар да има малко данни, които да покажат доколко разпространено е явлението, някои неофициални цифри намекват, че тенденцията може би се ускорява.

"Като цяло животът е с 30% по-евтин и то ако решите да останете в София, Бургас или Пловдив. В по-малките градове и села е евтиния", казва Георгиос.

България се присъедини към ЕС през 2007 г. и оттогава икономиката й нараства със среден годишен темп от 2,4 на сто. Същевременно това бе последната година на икономически растеж за Гърция, преди дълговата криза да заличи една четвърт от брутния й вътрешен продукт, да доведе до скок на безработицата и да остави страната няколко пъти да стига до ръба на излизане от ЕС.

Пенсията на 71-годишния Никос е била намалена с 45% през кризата до 1100 евро и има вероятност да бъде понижена още, ако кредиторите от еврозоната убедят гръцкия премиер Алексис Ципрас да придвижи плановете за нови намаления на пенсиите.

"Все още живея много приятно тук въпреки голямото намаление, тъй като цените на всички стоки и услуги са много по-ниски отколкото в Гърция", казва той.

"Вече рядко ходя до Атина. Синът ми често ме посещава и винаги намира и купува неща, които в Гърция са по-скъпи", допълва мъжът.

(БТА)

 


100
Още от Балкани
В ада на Земята – Мория: По-добре да бяхме умрели още по пътя!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
7
 
8
 
! Отговори
Добре дошъл преди 1 седмица
Грък welcome to bulgaria. Ние българите те посрещаме с добро. Живей на воля пътувай весели се. Аз само ще гледам и ще ти се радвам. Но аз живея бедно аз незнам какво е да имаш такъв начин на живот. И затова аз осъзнах нещо че животът не го определям аз а онзи горе. Аз оставям всичко на съдбата и онзи горе. Аз само ставам работя лягам това правя всеки ден. Сам съм нямам гадже и се се надявам господ без да очаквам да ме изненада с нещо готино. Аз само се пазя до тогаз. Защото мн изрд има.
71
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако взима 200лв пенсия или 100евро ,тогава да се мeсти.Да видим как ще оцелее в Бг.Тя Гърция му е предложила висока пенсия,за да може да живее в Бг.Ама нашите пенсионери мизерстват ,младите също.Нямаме ние никакво управление.Няма кой да се погрижи за народа и на никой не му пука за него .А пък той си мълчи и страда.Търпелив е народа,може да устиска така 500 години.
70
4
 
9
 
! Отговори
Мade in bg преди 1 седмица
Това и като някоя трагикомедия, трябва се гордеем ли с тази статия, истината е че и Гръка, да се премести в БГ то е за кратко, в Гърция цените са почети едно към едно само горивото и някой други не хранителни продукти са по скъпи, да не говорим за качеството.
Ток вода като в БГ заплата _средна около 1200 евро чисто, пенсия минимална 600 евро.
В БГ средна заплата в София 500 евро Бруто, пенсия 100 евро. Цени на имоти 3 по качествени по ниски от София. Статията пълна лъжа!!!
69
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
българските пенсионери да ходят в Зимбабве , там като обменят 50 евро и ще ги носят на ръце .
68
4
 
12
 
! Отговори
привет от Германия преди 1 седмица
Ако сравним цените в България и в западна Европа , в България само цените на квартирите са по-ниски от тези в западна Европа , а цените на храните в България са колкото тези в западна Европа , та дори и по-скъпи! Ако в България скочат цените на квартирите ,тогава дори гръцките пенсионери няма да се преселват в България!
Аз лично като се пенсионирам не бил се върнал в България защото ако квартирата е скъпа държавата подпомага допълнително за да можеш да си плащаш квартирата и да живееш нормално
67
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Спомням си заплахите на наши политици, че ако много протестираме ще станем като Гърция...Нямам нищо против да станем!
66
9
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 1 седмица
Разправям аз,че живота тук е 3 пъти по евтин от Германия, Гърция и т.н. но никой не ми вярваше. Ето пресните примери. Всичко средно взето е средно 3-4 пъти по евтино тук. Включително и храната ! Например телешко бонфиле тук 25лв. в Германия 100лв. Да има някои храни по евтини , НО средно претеглено включително зъболекар или фризьор .... живота тук е 3-4 пъти по евтин. Това е истината :) С 1500 евро заплата там се живее както тук с 1500 лв.
65
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българските пенсионери къде да ходят??? Остава Ангола, Мозамбик...Къде?
64
0
 
12
 
! Отговори
какво преди 1 седмица
То гръцките пенсионери му намериха цаката...НО КАКВО ДА ПРАВЯТ БЪЛГАРСКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ? ЯВНО НА БАРИКАДИТЕ...ТАКА И ТАКА ЩЕ СЕ МРЕ..
63
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не е толкова скъпа храната в Гърция в сравнение с България. Не забравяйте колко голяма е разликата и в качеството й. Ние ядем боклуци. Гърците са хора по живота, а България не е лошо място за тази цел. Нормално е да идват при нас. Ние ходим при тях и им харесваме морето. Няма лошо. Фактите са факкти обаче - в България има голяма инфлация и рецесията започна...За българите е скъпо да живеят добре.
62
2
 
14
 
! Отговори
трети друг преди 1 седмица
До един друг

Българите обаче твърдят, че там било по-евтино или в най-лошия случай същите цени като тук

И аз се чудя какво е толкова евтиното в Гърция.По магазините цените са доста по-високи, по заведенията също.Ама какви големи били порциите, какви ниски цените ... да бе, много евтино, свинско шишче ( със 150гр месо по него максимум) и една шепа картофи 7 евро!7 броя едри скариди на грил 13 евро!Октопод (дали има 180гр не знам) 9-10 евро.Бира местна 3 евро, Хайнекен 4,5 евро.Бензин 3.20
61
0
 
5
 
! Отговори
до 53 преди 1 седмица
До пенсионерка

в Орландовци
60
1
 
28
 
! Отговори
2+2 преди 1 седмица
Момент . Пенсията му намалена до 1100 евро и наем от апартамента 800 ево =1900 евр=3800лв -наем максимум 1000 и с останалите 2800лв щрака с пръсти .А че са взели заеми за 380 милиарда евро -дреме му. Гърците са единствените ,които имат стандарт без да са го заработили -само благодарение на заемите от ЕС и Германия
59
6
 
15
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 1 седмица
Не се сещам кое е по-евтино в българия. Може би наемите и каките. Но качеството и на двете е катастрофално
58
2
 
11
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 седмица
да се местят...да са живи и здрави, че не дай си боже ако се разболеят и изпитат нужда от медицински услуги, ще разберат горчивата истина...
57
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До един друг

Абе бантускоте, това което ние твърдим е не че е евтино - а че доходите са много по-високи от вашите! Иначе цените са приблизително същите - тук един хляб е 1 евро, в Бантускотия е 1лв.
Но тук например общата ми сметка за ток, вода и локално парно през зимата излиза максимум 30 евро! Вие само за парно май плащате 3 пъти повече!
В допълнение тук здравеопазването е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО, и получаваме 13 заплата за Коледа, бонус за Велик ден и още една заплата за лятната отпуска...
К въобще можеш да си помислиш да сравняваш нормална европейска държава с Бантускотия???!!
56
0
 
15
 
! Отговори
До пенсионерка преди 1 седмица
В Туркменистан,Замбия....места има бол,с по-нисък стандарт на живот отколкото нашия с пенсия 150 евро -охо-живот.)
55
2
 
17
 
! Отговори
bg преди 1 седмица
1100 евро пенсия!!!Много ясно че трябва да ги намалят. В цяла западна европа пенсиите варират между 700 и 850 евро.Тия гърчуля са крали като за последно,но поне го правят за народа си, а не като нашите политици
54
3
 
15
 
! Отговори
един друг преди 1 седмица
Много интересно - този и сънът му твърдят, че тук е по евтино и дори синът му си купувал от тук неща за в Гърция. Българите обаче твърдят, че там било по-евтино или в най-лошия случай същите цени като тук. Мдаааа, приказвайте си, не ми пречите.
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Рамбир Калуджа

И е прав!Това лято в Кавала се нагледах на просяци по заведенията.