Пенсионерска емиграция: Гъркът лишения не търпи, пирува в България!

За него е нормално да тръгва от дъното, да се издига, отново да пада
Обновена: 14 ное 2018 12:14 | 14 ное 2018 10:45, Елка Василева
202
Пенсионерска емиграция: Гъркът лишения не търпи, пирува в България!

Всичко, което е далече от морето, е провинция, пише Хемингуей, а Гърция със своята най-дълга брегова линия в света (13 676 км) има претенции да се определи като столицата на Европа. Със сигурност това не е държава, от която бягаш, за да оцелееш. Тук приходите от туризъм са 14,6 млрд. евро – 1/ 4 от брутния вътрешен продукт на Гърция. Неин е нaй-гoлeмият тъpгoвcки флoт в cвeтa, който е пoлoвинaтa от икoнoмикaта й, а тя надхвърля 204 млрд. долара през 2017 г.

Обикновено за промяната на манталитета и начина на живот в дадено общество е необходим период от три поколения. В Гърция това стана в рамките на едно поколение – за 25-30 години, пише Бойка Атанасова, кореспондент на "Труд" в Атина. Трудно е един народ да се преобрази за толкова кратко време, но гърците преминават през тази Голгота.

В тяхната ДНК са закодирани качества, които спомогнаха за това. Една историческа мегаломания, една удивителна приспособимост, едно чувство, че всички са им длъжници и една естествена способност да оцеляват в трудни условия.

Още по темата

За гърка е нормално да тръгва от дъното, да се издига високо, след това отново да пада. Пример за това е днешният 60-годишен грък, който като дете е живял в бедност, на 40 години става богат, докато на 50 отново е беден.

Днешните съвременни пенсионери са представители на поколение, плувало в потоци от пари. Към днешна дата вследствие на кризата приходите намаляха и се мъчат да "оцеляват" чрез "пенсионерска емиграция" основно в България.

През 2015 г. гръцки пенсионер шокира Германия като изплака болката си, че преди е получавал 3600 евро пенсия и я орязали по настояване на кредиторите на 1500 евро.

Гъркът по принцип не работи тежък физически труд и не е свикнал да живее с лишения. Достатъчни са няколко седмици престой в Гърция, за да се забележи този феномен. През 60-те години в Гърция е имало 50-60% земеделци, 20-30% работници, а останалите 20% са били ангажирани в чиновнически служби и търговия. Днес земеделската класа е по-малко от 10% от населението, а промишлеността на страната е буквално затрита. Неприятното е, че страната остарява с бързи темпове.

През 2016 г. според официални данни в Гърция е имало 2 500 000 пенсионери, 3 500 000 работещи и 1 250 000 безработни. Останалите до 11 000 000 са млади хора, повечето от които не желаят да работят (главно жени) и естествено гърци, които са напуснали страната като имигранти. Само през годините на кризата Гърция е изпратила 500 000 имигранти в Европейския Съюз и Америка.

От 3 500 000 трудещи се в Гърция 600-800 000 работят държавна работа, т.е. един на всеки пет души. Всеки трети работи в областта на туризма. От тези, които работят в частния сектор, 1/3 от тях са назначени на работа с така наречените ‘’гъвкави форми на работа“ – заплата и осигуровка за четиричасово работно време.

Работещите в осигурителните институти, както и икономисти ще ви кажат, че за да може системата да бъде устойчива, трябва трима работещи да съответстват на един пенсионер. В Гърция това съотношение е 1 към 1,3.

Средната пенсия трябва да е 50% от средната заплата, защото в противен случай парите, които се събират от осигурителните вноски, не са достатъчни. В Гърция въпреки големите орязвания през последните години средната пенсия се равнява приблизително на средната заплата.

Какво търсят 300 000 българи, 700 000 албанци или 200 000 румънци в една икономика като гръцката? Обяснението е, че гърците не се ангажират с физически труд. Въпреки икономическия си хал сега те продължават да правят това, което са научили през десетилетията на 1990 г. и на 2000 г. Не работят на полетата, във фабриките, в строителството.

Гъркът е научен на постоянна, стабилна и добре платена работа, предлагаща му комфорт и не изискваща отговорност. Ако не намери такава, предпочита да сърба кафе по площадите и да кипи в критика срещу политиците, които същият той е издигнал на власт с вота си. Или да емигрира на друго място, където ще живее, както е свикнал, без лишения и комфортно.

От сто гръцки семейства и стоте желаят детето им да стане лекар, инженер, адвокат или икономист. Смятат за обидна мисълта, че синът или дъщеря им ще стане водопроводчик, електротехник, медицинска сестра или работничка. Тези нископрофилни дейности са за българите и албанците.

През 1990 г. и 2000 г. всички се втурнаха да стават брокери, но борсата им се срина два пъти от 5000-6000 единици на 300-400, изяждайки парите на наивниците, които смятаха, че са намерили нов начин да забогатеят и без труд. Сега мода е образованието за мениджъри на предприятия – в една страна, в която предприятията или се закриват, или емигрират в България и Кипър. Техници, работници или земеделци не стават. Селското стопанство на Гърция щеше да се срине, ако имигрантите ги нямаше.

Гръцкият селски стопанин, вместо да смъмри разглезения си син, който седи в кафенето и не работи по нивите на семейството, предпочита да намалява надницата на имигранта, който му работи, за да не се съсипе реколтата. Как да притисне детето, когато той самият седи в кафенето и се прави на господар пред неосигурените работници, вместо да иде на полето.

Повечето от тези синове ще останат безработни, но и тези, които ще завършат образованието си и ще станат лекари или инженери, ще емигрират в Германия и Англия. в Гърция няма работа за тях.Само в Атина има повече зъболекари, отколкото има в цяла Австрия или Унгария.

Адвокати, които работят в Гърция, са равни по брой на адвокатите в 5 европейски държави: Чехия, Унгария, Швеция, Швейцария и Холандия. И въпреки това гръцкото правораздаване е от най-тромавите в ЕС. Ако някой подаде жалба през 2018 г. в гръцки съд, крайното решение по делото ще излезе след 2024 г!

Този начин на функциониране на държавата и обществото е наследство от времето на лесните пари.

Маслините, портокалите, ягодите, ябълките, зеленчуците в оранжериите, всички продукти, които Гърция изнася в Европа, щяха да остават по полетата и да гният, ако не бяха албанецът, българинът или пакистанецът, за да ги съберат, пакетират и товарят на камионите. Гърците не щат да вършат такава работа. И рибарските лодки щяха да останат на пристанищата, ако не бяха египтяните, които работят по шлеповете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
12
 
11
 
! Отговори
До иронизиращите преди 5 години
Тези бай-***, които иронизират малкия ни дълг (може би единственото достойно нещо, което е постигнала скапаната ни държава в най-новата ни история), какво предлагате? И ние да изтеглим няколко милиарда дългове и да очакваме друг да ни плати ли? Точно заради мислене като вашето сме на настоящето си дередже, плазмоиди бездарни!
60
4
 
22
 
! Отговори
59 преди 5 години
Мен, робството е в основата на всяка империя. Да не би римляните да са работили? Или англичаните? Или американците???? Дори сега е така, само му казва "аутсорсинг", но пак разходите са като за поддръжка на роб - храна, вода и коптор. Богатство в този свят се натрупва само с насилие, измами и лъжи. Ако вярваш в смешките за честния бизнес си за оплакване.
59
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Средна продължителност на живота в Гърция 81 години,в България 74 години.Къде беше кризата?
58
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А,българина търпи лишения,унижения,ограбване ,стригане !Най-приказното Богатееене/Крадене е в Бг - такива многобройни хотели за Милиарди , Хиляди къщи палати по 700 кв застр площ за по 2-5 милиона всяка Няма дори в Англия,Гърция , Холандия - идете и вижте - Няма !
57
4
 
32
 
! Отговори
Истината е кофти преди 5 години
Половината България всяка година ходи в София, колкото и глупости да изговори лъжлив Боко, истината е една - толкова сме бедни, че гърците дори в свирепа икономическа криза са в пъти по-добре от нас. Чувал съм гърци да казват: "Чакай, бе! Да не съм българин да работя за толкова малко!"
56
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И гърци, и турци са по-добре от нас. В Турция например, минималната пенсия е 1650 турски лири или 550 бг лева, демек почти два пъти колкото нашата. Просто в белите страни, а и в нашите комшиии също се краде, но се мисли за народ и държава, има за всички. Докато при нас, вие видхте ли един евроцент от тези милиарди еврофондове, с които Томито Данчев се бие по гърдите? Всичко бе откраднато от шепа хора - после се чудят, че милионерите в Бг нараснали. Ами станаха с открадените еврофондове.
55
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите строиха 30 години вила. Връзки за цимент, връзки за тухли, на опашка за камион (нямаше частни, нали) и какво ли не. И за какво, като сега мога да спестявам примерно 5-10 години и просто да си я купя, или да наема някой да ми я построи?Да не говорим, че из Гърция има вили колкото щеш и на добри цени.
54
7
 
16
 
! Отговори
Божке, божке преди 5 години
Най ми е забавно като им чуя претенциите за люлка на Западната цивилизация :D Дори в миналото, когато са строили Пантеони, завладявали са света и са се къпали във величие, гръбнакът на икономиката им пак е бил осигуряван от роби (вклч. наша милост)
53
6
 
29
 
! Отговори
ББ преди 5 години
Няма да се плашите.Гръцки пенсионер взема 900 евро средна пенсия,а български 150 евро.Ама за сметка на това нас ни хвалят,че сме нямали дългове.Даже и три папи ме галиха по главата и ме хвалиха.
52
1
 
15
 
! Отговори
52 преди 5 години
Не викай Дявола, че не се знае какво бъдеще те чака. Да, има и мързеливци, има и пияници, но има и хора, на които съдбата е поднесла неща, които не ти пожелавам. Млад си още, имаш сили (явно и късмет) и затова се надценяваш. Бъди по-смирен и скромен, това е чист приятелски съвет.
51
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тук се полагат невероятни усилия от правителство, медии и фенове на правителството да ни убеждават горките гърци колко са бедни и зле, а ние колко сме богати и добре. А на гърците им дреме за заключенията на този или онзи. Живеят си живота. Само нашите лапнишарани могат да бъдат убедени в нещо което не съществува. Да бъдат верни до гроб и благодарни на което и да било правителство, и да рагират, когато някой каже нещо срещу него така все едно са наругали майка им.
50
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Лошият социализъм ви остави апартаменти, къщи, даже вили."Апартамент на изплащане само ако се вържеш да работиш поне 20 години в точно определен завод на каквато позиция те назначат. Не можеш да се местиш в друг град. Къщи и вили се строяха масово незаконно, без архитект, без строителен надзор, затова сега, тези които не са рухнали се чуди човек как да ги узакони и продаде преди да се сгромолясат.
49
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво е тази статия?!?Няма държава в европа или балканите,и май никъде да е по зле от нас,саморазрушаваща се
48
14
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Стига с тези кофи. Видял си 10 скитника на които так им се по лесно. Имам приятел на когото майка му редовно обикаляше кофите и събираше хартия пластмаса и други неща.Сега мога да ти кажа,че майка му има собствена кола, живее в собствен 4 стаен тухлен апартамент. Има допълнителна пенсия, има висше образование защото беше учителка. Синът и работи като ИТ и взема маса пари и все ми се оплаква,че тя не иска пари просто така си и харесва. Така,че не ми говори за тези по кофите - МЪРЗЕЛИ (95%)
47
4
 
24
 
! Отговори
:) преди 5 години
Много нискочели избиратели на ГЕРБ повярваха на Тиквун, че са по-добре от гърците :) Да, там и в момента има икономическа криза, но дори и при най-свирепата криза гърците са 10 пъти по-добре от нас. Има много причини за това, но най-важната е, че са относително здраво и нормално общество, а не стадо оцеляващи диваци като нас.
46
3
 
27
 
! Отговори
Гръцки пенсионер преди 5 години
Европа ни дава евракис,а на българите духакис.
45
7
 
22
 
! Отговори
NoName преди 5 години
2007 година имах работна среща в Атина за сключване на договор (търговски). РАботното време на адвоката на гръка беше сутрин от 10 до 12 и това е КРАЙ ФИНИТО... За гръка ние сме и3мет, а обслужващия персонал по курортите е учтив защото не са гърци.
44
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пък на нашите пенсионери 20 евро !!! -кабинета отпусна.ама гърците са Народ ,а ние м....ша
43
17
 
13
 
! Отговори
До 37 преди 5 години
Еей хан аспарухчо...кой го знае хана ти бе куку..византия е била велика,тя те направи християнин,облечи те в модерни дрехи и те научи да си правиш дом...иначе щеше да си още в шатра,въшкав и да си колиш най красивото дете в името на измисленият ти бог тангра...
42
1
 
4
 
! Отговори
шматка преди 5 години
14,6 са 1/4 от 204Що да ви чета