Борисов потвърди: Груевски няма наш паспорт, фалшива новина!

Будапеща: Искането за политическо убежище е правен въпрос
Обновена: 15 ное 2018 13:37 | 15 ное 2018 13:37, Елка Василева
19
Борисов потвърди: Груевски няма наш паспорт, фалшива новина!
Никола Груевски. Снимка: архив, Reuters

Бившият премиер на Македония Никола Груевски нито е искал български паспорт, нито му е издаван такъв. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на брифинг след среща с македонския си колега Зоран Заев, цитиран от "Фокус".

"Длъжен съм да опровергая една фалшива новина – бившият премиер Груевски нито е искал издаване на паспорт, нито му е издаван такъв. Tова е 100% фалшива новина", обясни Борисов.

По-рано днес и Министерството на правосъдието, и ДАНС опровергаха медийни публикации в Унгария, според които Никола Груевски е избягал в  Будапеща с български паспорт.

Още по темата

Според ДАНС е установено, че Никола Груевски, роден на 31 август 1970 г., не е български гражданин и не е подавал молба за придобиване на българско гражданство. От ДАНС уточняват, че на лицето не са издавани български документи за самоличност.

"Никола Груевски не е български гражданин и не е подавал документи за българско гражданство. По данни на МВР Груевски няма издаден български паспорт", съобщиха от своя страна от от правосъдното министерство.

Междувременно унгарският външен министър Петер Сиярто, който е разговарял по телефона с македонския си колега Никола Димитров, е казал, че искането на Груевски за убежище в Унгария е правен, а не политически въпрос и че унгарските власти ще вземат решение в съответствие с международното право, съобщи МИА.

В разговора, иницииран от македонската страна, Сиярто е подчертал, че Република Македония и по-нататък може да разчита на силната подкрепа на Унгария в процеса на интеграция в ЕС и НАТО.

Кабинетът на премиера Виктор Орбан вчера потвърди, че Груевски е подал молба за убежище.

От унгарското правителство днес заявиха, че Груевски е обявил, че иска да получи убежище в Унгария, в унгарско представителство извън Македония и Будапеща няма нищо общо с бягството му от неговата страна. Началникът на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан отказа да каже коя е страната, в която Груевски е отправил искането си за убежище, и как бившият македонски премиер е стигнал до службата за имиграция и убежище в Будапеща, където е подал документите си за кандидатстване и е бил изслушан. По думите на   началника на кабинета Унгария още не е получила официално искане от Скопие за екстрадицията на Груевски.

Според публикация в сръбската преса пък Груевски преминал с фалшив паспорт македонско-албанската граница през нощта и нелегално стигнал до Тирана, където бил приет в унгарското посолство. С първия сутрешен полет на авиокомпания Малев той пристигнал директно от Тирана в Будапеща.

САЩ считат, че Груевски трябва да излежи присъдата си от две години в родината си, пише европейската редакция на Politico, която се е свързала с Държавния департамент на САЩ за коментар по въпроса.

Никола Груевски избяга от Македония, след като беше осъден на две години затвор по делото „Танк“ за закупуването на служебния му "Мерцедес" за над 60 000 евро и на 8 ноември трябваше да влезе в затвора за изтърпяване на наказанието.

От лятото на 2017 г. бившият премиер е без паспорт и има забрана за напускане на Македония. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички паспорти издадени на фиромци трябва да бъдат проверени дали не са давани на южни сърби...
14
0
 
1
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Ако паспорта е фалшив, ще излезе, че новината е истинска.
13
0
 
0
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
Аз чакам потвърждение/опровержение от Шкембе Воевода.Той върти бизнеса с български паспорти.
12
3
 
3
 
! Отговори
Alpha преди 5 години
Каракачана да каже. Нали той ги е продавал по 25 хиляди пашапортите. Ама за Груевски може да е имало отстъпка.
11
2
 
0
 
! Отговори
Генади Смукачев преди 5 години
Дали е така?
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първият сутрешен полет на Малев??? Малев фалираха още през 2012-а, алоооооу, редакцията!!!
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига вече за днес с Борисов.Това е третата новина за него.Както се беше покрил в миша дупка кега пак ни налази.Сутринта се накаро на Хекимян и на нас и придоби пак самочувствие.
8
2
 
6
 
! Отговори
до3 преди 5 години
мълчи че се излагаш, Груевски никога не е бил президент
7
1
 
7
 
! Отговори
гого преди 5 години
хаха видя се макетата къв разграден двор са, поне да си траят че се излагат....ние видиш ли сме им еиновни, че дори и да има Бг документ какъв е проблема ако е легално издаден. Фалшификати се правят другаде там да питат..
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе няма, скоро бяха обявили че за 5000 евро можеш да се сдобиеш, а Груевски не вярвам да няма пари. Я си проверете хубаво по папките, да не би все пак да има???
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Груевски е политически бежанец ЕС трябва да му предостави убежище.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом няма български, значи има сръбски.
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено, че така ще каже. Лично аз си спомням като Божидар Димитров се хвалеше наляво и надясно, че е дал български паспорт и на президента на Македония, тогава Груевски.
2
2
 
13
 
! Отговори
Баце Генчо преди 5 години
Защо някои се правят на мухи без глави ?!От Македония има места без огради и може да се мине свободно без проверка в Косово, Албания ...
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слава на Орбан, Унгария и Вишеградската четворка! ЕС и Русия ДГД.