Груевски избягал с български паспорт от Македония?

Твърдението е неофициално, на унгарска медия
15 ное 2018 09:15, Елка Василева
25
Груевски избягал с български паспорт от Македония?
Никола Груевски. Снимка: архив, БТА

Бившият македонски премиер Никола Груевски вероятно е избягал в Унгария с български паспорт. Това пише унгарският вестник "Непсава", който в публикация за бягството на Груевски от Македония се позовава на източници от унгарското правителство, съобщава македонската телевизия "Телма".

„Проверете с българските власти“, бил отговорът на член на унгарското правителство, който се занимава с въпроса за политическото убежище на Груевски.

По-рано властите в Будапеща потвърдиха, че Груевски е поискал политическо убежище в Унгария.

От своя страна македонският премиер Зоран Заев призова Груевски да се върне в Скопие, да не бъде страхливец, защото бил обещал, че няма да бяга.

Още по темата

Заев призова и Унгария като страна членка на ЕС да даде пример на Македония как трябва да не се защитават престъпниците. Заев отрече, че е поддържал тайна връзка с Груевски за неговото бягство. Според Заев неговият предшественик е страхливец, който е изневерил на съпартийците си, на които бил обещал, че той ще бъде жертвата и ще отиде в затвора за всички тях и за Македония, а сега първи избягал.

Зоран Заев каза, че е разговарял по телефона с унгарския премиер Виктор Орбан. От кабинета на Орбан уверяват, че процедурата по искането на Груевски за политическо убежище ще бъде проведена съгласно унгарските и международните закони и че Македония остава важен съюзник на Унгария, а случаят е само юридически.

Унгарски опозиционни партии призовават правителството в Будапеща да екстрадира бившия македонски премиер Никола Груевски. Унгарски политици отляво и отдясно настояват молбата му за убежище да бъде отхвърлена и той да бъде върнат в Македония.

Междувременно беше издадена европейска заповед за задържане на Груевски.

На 12 ноември беше съобщено, че бившият македонски премиер Никола Груевски е изчезнал на 9 ноември, припомня lokalno.mk. Последната му публична поява беше на 8 ноември, след което той вече не отговаряше на мобилния си телефон и не публикуваше нищо в социалните мрежи. Груевски е осъден на две години затвор по случая „Танк“, отнасящ се за закупуването на специален автомобил Мерцедес за над 600 000 евро, докато беше премиер.

На 13 ноември Груевски написа във Facebook профила си, че се намира в Будапеща, където е поискал политическо убежище. Унгарски медии съобщиха, че Груевски е настанен във вилата на Виктор Орбан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Изнервен преди 5 години
До 15, 17 и други подобни. Груевски НЯМА български паспорт! Сега ще се извините ли бе, долни манипулатори? Ах, как гадини като вас обичат да плюят, без да са разбрали и проверили истината. И после как да вярваме на писанките по сайтовете.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното доказателство, че България дава паспорти на руски шпиони !
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо чудно!По правило макетата имат три паспорта - македонски, сръбски и български. Според случая вадят един от тях.
16
1
 
12
 
! Отговори
NoName преди 5 години
Само да кажа, че това е човека, Премиера на една съседна на нас страна, който насаждаше ОМРАЗА към България и Българите - и нашите прекрасни ПатрЕоти са му дали Българско гражданство - СРАМ СРАМ СРАМ СРАМ СРАМ
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вместо да препечатвате статии от чужди медии с въпрос накрая и да пишете "неофициално", можеше просто да звъннете в МВР и да питате дали Груевски има български паспорт или не. Нали сте журналисти, питайте, толкова ли е трудно?
14
1
 
11
 
! Отговори
българин ли е? преди 5 години
Сега да питат Валери и Каракачанов как така дават български паспорти?Убежище ли е искал у нас, за работа ли му е трябвал паспорта, като как са му го дали?Груевски с българско потекло ли е???
13
3
 
7
 
! Отговори
До във вилата преди 5 години
Не, в мазето няма достатъчно място за сужук
12
4
 
12
 
! Отговори
Във вилата преди 5 години
На Орбан, ще има ли място за една Тиква
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сляп митничар макеМоже да е легнал сгънат на 4 в някой широк багажник?
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки може да си купи бг паспорт,ако ще и албански *** да е.щом е да се пълнят джобовете на софийските пишман македонци,всичко може
9
1
 
3
 
! Отговори
Драматурк преди 5 години
Доста нагласено звучи. На някой някъде му се прави драма..
8
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали е кихнал 5 хилки на нашите "патриоти" за тескерето?
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама от кои паспорти по-точно? От тези за 30 лв или от каракачанските от по 5 еврохилки?
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Български - Каракачански все тая.
5
2
 
2
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
"ВЕРОЯТНО"....ми той така и вероятно може да е избягал и с немски или друг паспорт ....а може и вероятно да спи в съседното жилище а драскачите и дрънкачите да изливат празни статии...
4
2
 
12
 
! Отговори
NoName преди 5 години
НАЛИ Е МАКЕДОНЕЦ БЕ... има БГ паспорт - No comment!!!
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Груевски ли е най-големият пролем на ЕС в ЕС има 20 милиона избягали без документи.
2
1
 
16
 
! Отговори
Сляп митничар маке преди 5 години
Брада ли си залепи на границата или си плати?
1
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кво ако е избягал, какво работа имат немците, унгарците или който и да било с Груевски това си е работа на македонците.